On guarden (o inverteixen) els espanyols els seus diners? | EDE
movi-image-lainformacion-guardan-invierten-espanole-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

On guarden (o inverteixen) els espanyols els seus diners?

Mon Jun 21 08:29:30 CEST 2021

Les famílies van incrementar els seus estalvis durant el 2020 en una tendència que es manté aquest any a causa de la contenció de la despesa per la pandèmia. No obstant això, poques saben com gestionar aquests estalvis perquè no perdin valor

La taxa d'estalvi anual a Espanya va marcar un rècord històric el 2020. El motiu? La pandèmia de la COVID-19. L'any passat aquest indicador es va situar en el 14,8 % de la renda disponible de les llars, es va establir 8,5 punts per sobre del registrat el 2019 i és la marca més alta des que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) va començar a registrar-la, el 1999.

Les dades de l'INE reflecteixen, a més, que aquest indicador va registrar una xifra molt superior el segon trimestre del 2020, període en què Espanya vivia el confinament per evitar els contagis per coronavirus i la posterior desescalada, quan aquesta taxa va arribar a un 31,1 % de la renda disponible; és a dir, 60.300 milions d'euros, una xifra històrica sense precedents.

Els espanyols van incrementar els seus estalvis a causa de les diferents mesures per aturar l'expansió del virus, com el confinament domiciliari o les limitacions de la mobilitat, que van frenar el consum un 12 %, d'acord amb l'INE. Però no només la impossibilitat de gastar ha estat el factor responsable que les llars incrementessin les seves reserves financeres, sinó que la incertesa també ha jugat una part molt important en la contenció de la despesa.

Les llars han estalviat davant la impossibilitat de gastar i la incertesa ha contingut la despesa

L'any passat, el 46 % dels espanyols van estalviar per incrementar el seu coixí financer per por que els seus ingressos es reduïssin, fruit de la pèrdua de l'ocupació o de l'aplicació d'un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO), entre altres motius. Així ho reflecteix l'Informe Europeo de Pagos de Consumidores elaborat per Intrum, que també assenyala que, tot i aquest increment generalitzat, només el 16 % va estalviar més diners que abans de l'esclat de la pandèmia.

I és que a Espanya l'estalvi continua sent una de les assignatures pendents, ja que els que ho fan, majoritàriament, no aprofiten totes les possibilitats d'inversió que tenen per obtenir un rendiment dels seus diners i que no perdin valor amb el pas el temps.

Pot interessar-te: Les claus per rendibilitzar els diners estalviats

 

Passar d'estalviador a inversor

Les famílies espanyoles no tenen una cultura de l’estalvi adequada. Aquesta és la conclusió que desprèn l'informe La resiliencia/vulnerabilidad de los hogares españoles frente al COVID-19. Disparidades en la distribución y composición del ahorro en el entorno europeo, elaborat per la Fundación Mutualidad de la Abogacía i l’IE Foundation.

En concret, l'estudi alerta que, en èpoques de bonança econòmica, les llars incrementen el seu consum; mentre que en moments més adversos eleven la seva taxa d'estalvi. Un comportament que, lluny d'afavorir el flux econòmic, el complica encara més.

De fet, l'estudi Educación financiera y decisiones de ahorro e inversión: un análisis de la Encuesta de Competencias Financieras (ECF), de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), mostra que el 70,5 % de la població dona molta importància al concepte d’estalvi. No obstant això, adverteix l'organisme, aquest percentatge correspon a la percepció personal i no a l'estalvi que realment es produeix.

 

Un 70,5 % de la població dona molta importància a l'estalvi

Cal recordar que la capacitat de reservar part dels ingressos per a un futur varia en funció d’un gran nombre de factors, com el nivell de renda, els projectes vitals i la salut financera de cada llar. Però també influeix en gran manera aquesta cultura de l'estalvi. En concret, el 39 % dels espanyols no estalvien i un 40 % mostra una actitud impacient, ja que no seria capaç d'esperar-se un any per rebre una quantitat de diners, fins i tot si aquesta espera suposés obtenir un rendiment d’almenys un 5 %. Només el 20 % dels enquestats tenen una actitud pacient i estalviadora i preferirien esperar.

Aquells que poden estalviar i ho fan, en general «destinen els seus estalvis a un nombre molt reduït d'actius financers, que en pocs casos són més de dos», descriu la CNMV. Les famílies espanyoles han estat tradicionalment molt conservadores i han optat per guardar els seus ingressos en dipòsits bancaris, sobretot en els que són a termini fix, per incrementar així els seus coixins de liquiditat.

Aquesta tendència s'està incrementant davant la incertesa generada per la pandèmia. El 2020, els dipòsits van representar el 42 % dels estalvis financers de les famílies espanyoles, un total de 989.878 milions d'euros, segons les dades de l'Associació d'Institucions d'Inversió Col·lectiva i Fons de Pensions (Inverco). Aquesta xifra és un 8 % superior a la registrada l'any anterior i marca un nou màxim històric.

Pot interessar-te: Els teus estalvis estan perdent valor?

«Els tipus d'interès estan en negatiu i seguiran així els anys vinents, i rendiran poc o gens en aquests productes»

Diversificació. La millor opció, però no la preferida

Mantenir els estalvis intactes sempre és sinònim de pèrdua, ja que els diners perden valor amb el temps, a causa de l'increment dels preus dels productes. Per tant, la millor opció pot ser invertir aquests estalvis en altres productes financers, ja que, en el context actual «els tipus d'interès estan en negatiu i ho seguiran estant en els anys vinents, i rendiran poc o gens en aquests productes [com són els dipòsits o els comptes corrents]», assegura Teresa Cabasés, de la direcció de Banca Personal de Banc Sabadell, al Podcast de Banc Sabadell.

 

 

A l'hora d'invertir, la diversificació juga un paper molt important per aconseguir que una inversió tingui un bon retorn. Aquí, els fons d'inversió i els plans de pensions, per exemple, aporten un nivell elevat de diversificació, ja que ofereixen l'oportunitat d'invertir en accions, bons de l'estat, deute corporatiu, etc.

En qualsevol cas, és primordial comptar amb l'experiència i l'ajuda d'un assessor financer professional, que donarà consells en funció de la situació financera i les metes de cada persona.

Però, més enllà dels dipòsits, on van els diners dels estalviadors espanyols? En l'actualitat, tal com mostra l’Encuesta del II Observatorio Bestinver del Center for International Finance (CIF) de l'IESE Business School, la meitat aposta pels fons d'inversió, un terç estalvia amb assegurances i poc més d'una desena part té deute públic. Per tant, la conclusió a què s’arriba és que el perfil de l'inversor nacional s'interessa per productes amb una rendibilitat atractiva i que tinguin la mínima pèrdua.

Pot interessar-te: Els fons d'inversió com a opció per invertir l'estalvi acumulat

Segons l’informe de la CNMV esmentat, tot i que el 70 % de la població espanyola assegura tenir coneixements mitjans o alts sobre finances, només el 3 % dels ciutadans inverteixen els seus estalvis en productes financers complexos, com fons d'inversió, accions i títols de renda fixa. Per contra, gairebé el 39 % «utilitza preferentment l'estalvi en compte corrent i fins i tot el 23 % en metàl·lic. Els plans de pensions només els utilitzen el 6,6 %».

Només el 3 % dels ciutadans inverteixen els seus estalvis en productes financers complexos

En definitiva, en el context econòmic actual, amb els tipus d'interès propers a zero —sembla que continuarà sent així un temps—, «hem de plantejar-nos invertir en fons d'inversió, adaptant la inversió als objectius de rendibilitat i establint un horitzó temporal que anirà en funció del risc que es vulgui assumir. Deixant, per descomptat, una part dels nostres estalvis per cobrir imprevistos», conclou Cabasés.

 

Fotografia de Skitterphoto a Pexels
-Temes relacionats-
up