Invertir en megatendències per planificar els estalvis de cara a la jubilació | EDE
movi-image-invertir-megatendencias-ahorros-jubilacion-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
4 min del teu temps

Invertir en megatendències per planificar els estalvis de cara a la jubilació

Mon Jun 28 16:24:04 CEST 2021

La crisi de la COVID-19 ha obligat a les empreses i a la societat a adaptar-se a una «nova normalitat» que ha alterat els pilars de com es relacionen, treballen o viuen les persones. Però també ha canviat la forma en què s'inverteix. Temàtiques com la robòtica o la sostenibilitat no només s'han reivindicat com a àmbits clau per sortir de la crisi, sinó que han sortit reforçats d'ella. El seu creixement estratègic comporta l'augment d'expectatives de rendibilitat en l'horitzó a llarg termini, per la qual cosa poden suposar una opció interessant, per exemple, de cara a la jubilació. 

I és que en el curt termini, el mercat es pot veure afectat per múltiples factors. No obstant això, «al llarg termini, el mercat és més fidel a la seva tendència de fons i s'ajusta al creixement econòmic d'un país o d'un sector», explica Jaume Vilalta, expert de l'àrea de Direcció d'Estratègia de Clients de Banc Sabadell. En aquest sentit, l'aposta a llarg termini es presenta com una de les vies més òptimes, ja que «es minimitza el risc, en optar per un horitzó temporal més ampli i es pot fer ús d'aquest excedent de risc per invertir en productes amb més risc i major rendibilitat esperada», apunta Vilalta. «A la fi, l'interès compost potencia aquestes estratègies i l'increment de rendibilitat potencial creix de forma exponencial amb el pas dels anys», afegeix.

Amb una estratègia a llarg termini, «invertir en fons de pensions temàtics pot constituir una bona opció», Vilalta, de l'àrea de Direcció d'Estratègia de Clients de Banc Sabadell

Amb aquesta estratègia a llarg termini i amb vista a planificar els estalvis de manera que els anys que arribin després de la jubilació es presentin en les millors condicions possibles, «invertir en fons de pensions temàtics pot constituir una bona opció», assenyala l'expert de Banc Sabadell.

Pot interessar-te:  Les cinc estratègies d'inversió a llarg termini més importants

 

Què són les inversions temàtiques?

Les inversions en megatendències trenquen amb l'esquema tradicional de posar el focus en un índex concret, com pot ser l'IBEX 35 o l'S&P 500, o en certs sectors (telecomunicacions, Banca, etc.) i passa a centrar-se en «les tendències subjacents amb un potencial de creixement més estratègic i amb unes expectatives de retorn superior per a l'inversor», apunta Vilalta.

Quan es parla de tendències, es fa referència a àrees temàtiques com l'automatització i la robòtica; els canvis sociodemogràfics, com l'envelliment global de la població i la seva necessitat de disposar de serveis específics (farmacèutiques o geriàtrics); o la sostenibilitat, que aprofita la major transparència actual en aspectes mediambientals, socials i de bon govern de les empreses (els ja coneguts com a criteris ESG).

Pot interessar-te:  Com ha de ser una inversió per complir amb els criteris ESG?

 

La pandèmia, un revulsiu per a la transformació

Cal destacar que la tecnologia, el medi ambient o el repte demogràfic són, al seu torn, els eixos centrals que lideraran les reformes i els nous projectes desenvolupats amb Next Generation EU, també conegut com a Fons de Recuperació Europeu, a través del qual Espanya rebrà 140.000 milions d'euros en transferències i préstecs. El país farà servir el 37 % del total de les ajudes europees en projectes que impulsin la transició ecològica i el 33 % en aquells destinats a consolidar la transformació digital.

En ser inversions amb un horitzó temporal ampli, permeten redirigir els interessos aconseguits en noves oportunitats que marcaran els patrons socials i econòmics del futur

El valor afegit d'aquesta aposta capdavantera d'inversió és que pivota sobre els canvis socials i econòmics que compten amb expectatives de creixement en el curt i el mitjà termini. El món virtual de les videotrucades, del teletreball o de la telemedicina ha vingut per quedar-se i no desapareixerà un cop superada la crisi sanitària, com ja anticipen els experts. En tractar-se d'inversions amb un horitzó temporal ampli, permeten redirigir els interessos aconseguits en noves oportunitats empresarials que marcaran els patrons socials i econòmics del futur.

Així s'inverteix en megatendències

Invertir en megatendències és fer una inversió amb vista al futur. I és fer-ho amb la possibilitat d'aprofitar la diversificació de temàtiques al voltant de diferents sectors i països. Per exemple, apostar per les empreses farmacèutiques o per l’Internet de les Coses és fer-ho eliminant les barreres geogràfiques i minimitzant els riscos. La combinació temporal i territorial innata a les inversions temàtiques ajuda a dirimir l'efecte de la volatilitat i de la incertesa que la pandèmia actual ha deixat sobre els mercats financers.

La clau per rendibilitzar els estalvis amb les megatendències passa per realitzar un bon assessorament previ i una anàlisi de mercat que permeti maximitzar el potencial de la cartera d'inversió. “És important recordar que a l'hora d'invertir hem de tenir en compte: la diversificació en productes que incorporin múltiples actius, la paciència, respectant els horitzons d'inversió i la constància, realitzant aportacions periòdiques”, explica Vilalta.

APRÈN MÉS SOBRE EL TEMA:  Accedeix de manera gratuïta al contingut formatiu i amplia els teus coneixements sobre la matèria amb el guiatge dels millors experts.

Fotografia de Possessed Photography a Unsplash
-Temes relacionats-
up