“Exercir un lideratge intern amb moltes dosis de resiliència per aguantar el procés de dur a terme la transformació digital en l'àmbit intern”. D'aquesta manera s'expressava recentment Marc Calero, director de Planificació Estratègica de Persones de Banc Sabadell, en el panell organitzat per APD ‘Anticipant el futur. El món laboral després de la COVID19', a l'hora d'analitzar els canvis a tots els nivells de les seves estructures que han d'implementar les empreses per millorar la gestió dels equips i el compromís dels treballadors, mentre s'adeqüen a la nova realitat tecnològica. Un inèdit paradigma on la capacitat d'innovar ha de caminar en paral·lel a la de fer entorns laborals més transparents i amables per als treballadors, de manera que es ressalti encara més que el més important són les persones. Un objectiu on la comunicació i l'empatia han de jugar un paper fonamental.
Un estudi de Meta4 identifica quatre tendències principals a l'àrea de Recursos Humans (RR.HH.) i la gestió del talent que estan guanyant cada vegada més pes per l'acceleració de la transformació digital: els assistents virtuals, com els bots; les aplicacions de serveis a treballadors, que faciliten la comunicació interna i una gestió més eficient de les necessitats dels treballadors; les plataformes RPA (o ‘Automatització Robòtica de Processos’) per a tasques administratives; i la intel·ligència de dades (Big Data i machine learning), que ja és capaç, per exemple, de dissenyar models d'absentisme o d'adequació persona-lloc, entre altres. “No hi ha dubte que el procés de digitalització s'ha accelerat i que al mercat laboral l'autèntic repte és adaptar les plantilles i generar un entorn laboral amb la flexibilitat necessària”, explica Marc Calero.
Et pot interessar: El mercat laboral que ve: agilitat i readaptació
En aquest context existeixen grans tendències que seguiran els departaments de RR.HH. per humanitzar les organitzacions, com el desenvolupament de les soft skills, tals com el lideratge, la comunicació, la col·laboració o la gestió del temps i que, en ser de gairebé impossible automatització, seguiran requerint professionals amb aquestes habilitats, assenyalen des de Talent Street. De la mateixa manera, cobrarà un gran protagonisme el desenvolupament d'estratègies d'Employee Centricity, és a dir, de situar l'experiència del treballador com una prioritat per retenir i captar talent; i la correcta administració del benestar en l'empresa (Employee Wellness), com, per exemple, desenvolupar apps per gestionar la seva salut o les seves rutines esportives, formació sobre disciplina mental (com mindfulness, per exemple) o centrades en l'alimentació saludable. “Les empreses han d'incentivar diversos aspectes per atraure el talent, com tenir visió d'un propòsit amb impacte social, exercir un tipus de lideratge que fomenti la diversitat i fer que les persones se sentin acompanyades en tot moment”, assegura Marc Calero.
Et pot interessar: Captar talent digital: només una de cada sis ofertes de treball troba el perfil capacitat
Dades més precises, futur més humanitzat
El principal problema que afronta la digitalització en moltes organitzacions és que no es tracta d'un procés de transformació únic que es pugui dur a terme en un període de temps acotat, sinó que existeixen diferents interessos i resistències internes que impedeixen navegar a l'uníson, algunes d'elles amb un caràcter simplement destructiu del procés, tal com subratlla Oliver Wyman a l'estudi ‘Don’t just digitize, humanize’. Segons aquest document, molts professionals, també als nivells més elevats de l'empresa, creuen que pot estar en joc el seu mateix lloc de treball, per la qual cosa obstaculitzen els passos que s'emprenen, i fins i tot, a vegades, impossibiliten que aquells que tinguin alguna cosa a dir, per exemple, proposar un projecte d'intraemprenedoria, ho puguin fer.
En paral·lel a aquesta realitat, un estudi de Denave indica que l'era digital ha començat a posar a la nostra disposició una gran quantitat de dades i informació que ens capacita per al procés de presa de decisions, per la qual cosa la tecnologia s'està convertint lentament en el pilar de totes les funcionalitats comercials. Això no només fa que les pràctiques comercials siguin encara més eficients sinó que, també, permet una consideració més gran cap a la rendibilitat de la inversió (ROI). No obstant això, el veritable aspecte qualitatiu en vendes i màrqueting el segueix aportant el toc humà i per això, qualsevol planificació integral per adoptar les noves tecnologies en una organització ha d'incorporar un enfocament holístic per, d'una banda, sincronitzar l'empresa amb l'oferta de serveis i solucions personalitzades als seus clients, i, d'altra banda, permetre els treballadors que abandonin progressivament la realització de tasques mecàniques perquè se centrin en el que verdaderament ens fa únics: crear. “Gran part de l'èxit”-afirma Marc Calero- radica en els managers, que s'han d'orientar a les persones i a la productivitat i impulsar el canvi des del seu àmbit de responsabilitat”.
En aquesta línia, una enquesta realitzada per Demand Gen Report assenyala que, malgrat que hi ha més integració de la tecnologia en les seves vides, els clients segueixen preferint una atenció humana a l'hora de rebre un servei o adquirir un bé abans que un robot. Per això, s'afirma, les innovacions per a la gestió més qualitativa de quantitats ingents de dades han de servir per millorar les bases de la relació entre consumidor i empresa, i incrementar la lleialtat i la fidelitat cap a la marca.
Cap a un binomi de futur
Conscients d'aquesta realitat, cada vegada més les grans empreses busquen la conciliació entre la tecnologia, liderada per la digitalització i l'automatització de processos, amb les habilitats de caràcter humanitzador de les soft skills. En aquest sentit, els departaments de RR.HH. probablement s'aniran transformant de manera progressiva en entorns per a la gestió de l'experiència del treballador, aportant idees perquè, per exemple, els equips humans es recolzin en la tecnologia per realitzar tasques més estratègiques i accelerar el trànsit de l'organització cap al futur.
Un treball de la consultora IDC determina que cada vegada més seran els treballadors els que promoguin àmbits de millora i integració amb el que és digital, ja que, només a través d'una automatització dels fluxos de treball més mecànics, ells es podran enfocar en els processos transcendentals que realment aporten valor diferencial (i avantatge competitiu) a una entitat, generant d'aquest binomi positiu entre éssers humans i tecnologia un augment considerable tant de la productivitat com de l'eficiència. “Com més parlem de digitalització, més necessitem situar les persones al centre de l'estratègia. Hem d'invertir en talent i gestionar una cultura d'aprenentatge continu, amb el repte principal de crear cultures molt basades en el propòsit de l'organització i una gestió del talent i l'ocupabilitat", conclou Marc Calero.