L'educació financera continua sent una de les assignatures pendents a Espanya. Com posen de manifest les dades, un de cada quatre adolescents no sap res de finances, segons l'últim informe del Programa per a l'Avaluació Internacional d'Alumnes (PISA, per les seves sigles en anglès) de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE); i més de la meitat dels ciutadans reconeixen no tenir-ne coneixements bàsics, ni saber distingir entre l’índex de preus de consum (IPC) i el producte interior brut (PIB).
Així mateix, segons el document 'Educació financera i decisions d'estalvi i inversió: una anàlisi de la Encuesta de Competencias Financieras (ECF) publicada recentment per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l'avaluació dels coneixements financers dels espanyols és d'un 6 sobre 10 de mitjana, amb un 70 % dels individus amb coneixements mitjans i alts (que tenen de nota més d'un cinc), enfront d'un 25 % amb baixos o molt baixos (suspensos).
En un context com l'actual, marcat per la crisi econòmica derivada de la COVID-19 que, entre altres conseqüències, va elevar la taxa d'estalvi de les llars espanyoles a màxims històrics, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), fa que sigui més necessari que mai saber gestionar bé les finances personals. De fet, estudis com ¿Por qué educar en economía familiar y empresarial?, de PwC i la Fundació Contea, reflecteixen que els països amb millor cultura financera es recuperen abans de les crisis econòmiques.
Pot interessar-te: Educació financera: el primer pas per afrontar aquesta crisi econòmica
El Dia Internacional del Llibre, que se celebra el 23 d'abril, pot ser un bon moment per adquirir llibres especialitzats que poden oferir consells útils sobre com abordar les finances personals i treure'n el màxim partit. Els set llibres que s'exposen a continuació compleixen precisament aquest propòsit, el d'ensenyar i ajudar.
Economia per estar per casa, de Pedro Pablo González Vicente, Olvido Macías Valle, Ignacio Rodríguez Burgos i Carlos Rodríguez Braun (LID Editorial, 2012)
Aquesta obra respon a preguntes tan quotidianes com: per què puja el preu de la gasolina?, són de fiar les empreses que ofereixen refinançar els deutes?, què són els fons d'inversió?, o a quina edat és recomanable fer un pla de pensions? En aquest sentit, aquest llibre abasta temàtiques com la família, l'habitatge, l'ocupació, les assegurances, els impostos, la banca, la inversió i l'economia en general.
Així, els autors han fet l'exercici de sintetitzar els dubtes més comuns que afecten qualsevol ciutadà per convertir-los en preguntes que es responen de manera senzilla, aclarint conceptes i desmuntant tòpics. Una lectura recomanable per a tots aquells que vulguin saber què passa amb els diners i com funciona l'economia.
Pot interessar-te: Educació financera: Vuit llibres per entendre els diners
Diners: domina el joc: Com aconseguir la llibertat financera en 7 passos, de Tony Robbins (Ediciones Deusto, 2018)
Com es pot aconseguir la llibertat financera? Aquesta és la pregunta que intenta respondre aquest volum. Per a això, l'autor es basa en 50 entrevistes a les personalitats més brillants del món de les finances, des de milionaris fets a si mateixos fins a guanyadors del Premi Nobel.
Aquest llibre ofereix un mètode i els consells de referents com Warren Buffett o Steve Forbes per prendre el control de les decisions financeres, establir un pla d'ingressos per tota la vida i desmitificar algunes de les creences sobre el que es necessita per estalviar i invertir. Està pensat tant per als que volen arribar a ser rics com per als que només pretenen arribar a una jubilació primerenca i sense sobresalts.
Pot interessar-te: Com invertir bé: lliçons apreses dels millors inversors de la història
El codi dels diners: conquereix la teva llibertat financera, de Raimon Samsó (Ediciones Obelisco, 2009)
Aquest llibre busca que el lector aprengui com tenir el comandament de la seva economia, fer-la prosperar i aconseguir la llibertat financera. Un llibre molt oportú en aquests moments d'incertesa econòmica.
Aquest manual és amè, rigorós i pràctic a l'hora de donar consells per obtenir una major rendibilitat i multiplicar els ingressos a través de la diversificació. Aborda temàtiques com el vocabulari de la riquesa, el deute òptim i el pèssim, els ingressos passius, les habilitats imprescindibles de l'emprenedor o com superar els temps de crisi.
Pot interessar-te: Vuit llibres que t’animaran a emprendre
On creixen els diners?: Aprendre a gestionar els diners des de la primera paga, de Laura Mascaró (Montena, 2019)
Un dels punts en què coincideixen tots els experts és que l'educació financera ha de començar des de ben joves. D’acord amb les dades d’Intrum, a Europa, pares i mares són els majors educadors financers. Mentre que un 55 % de les dones assenyalen que és a la llar on aprenen els conceptes financers, en el cas dels homes aquesta opció representa un 46 %.
Amb aquest llibre il·lustrat, Laura Mascaró busca ensenyar d'una forma dinàmica, divertida i eficaç les claus bàsiques per aprendre a gestionar la paga i entendre què són els diners. D'aquesta manera, els nens i les nenes podran entendre la diferència entre el preu i el valor o entre els diferents bitllets.
Pot interessar-te: Vull que el meu fill aprengui a estalviar
L'inversor intel·ligent, de Benjamin Graham (Ediciones Deusto, 2007. Any original de publicació: 1949)
Si algun estalviador s'està plantejant invertir i busca un manual per començar a endinsar-se en aquest món, probablement la primera recomanació que rebi sigui la de L'inversor intel·ligent, de Benjamin Graham, sobre el qual Warren Buffett, una de les veus més reconegudes en el món de la inversió, ha arribat a dir que és «el millor llibre sobre inversions que s’ha escrit mai».
El seu impacte ha estat tan gran que, 72 anys després de la seva publicació, aquesta obra encara ara està considerada una de les millors fonts de formació financera. Referent a això, Graham alerta els inversors sobre com evitar errors d'estratègia, alhora que descriu com desenvolupar un pla racional per comprar accions i augmentar-ne el valor. Tot això pensant en el llarg termini, ja que es tracta d'un mètode adreçat a inversors i no a especuladors: mentre que l'especulador només té en compte les tendències de mercat, l'inversor obté els seus beneficis basant-se en la disciplina i la investigació.
Pot interessar-te: Vuit llibres per començar a invertir
L'home més ric de Babilònia, de George S. Clason (Ediciones Obelisco, 1994. Any original de publicació: 1926)
Se’l considera un clàssic contemporani en temes com l’estalvi i la planificació financera. Aprofitant les normes bàsiques de l'economia sorgides a Babilònia, l'autor mostra les lleis que porten a l'èxit econòmic amb un llenguatge amè, senzill i assequible per als lectors.
D'aquesta manera, L'home més ric de Babilònia ofereix un pla financer amb el qual es pretén que el públic aprengui a guanyar els diners que necessita, a conservar-los i a obtenir-ne beneficis. A més, té l'atractiu que és una obra que es llegeix com una novel·la.
La borsa o la vida, de Vicki Robin i Joe Dominguez (Kitsune Books, 2019. Any original de publicació: 1992)
Seguint nou passos, Vicki Robin i Joe Dominguez expliquen com aconseguir l’objectiu desitjat: la llibertat financera. En el llibre s'ensenya a gestionar els ingressos, estalviar, Invertir, crear riquesa, evitar els deutes... Publicat inicialment el 1992, és un dels best-sellers de The New York Times. A més, va iniciar el moviment FIRE (Financial Independence, Retire Early), que té com a objectiu aconseguir la independència financera i la jubilació anticipada.
Aquesta obra aborda les finances personals des d'un punt de vista psicològic en què no es tracta només de diners, sinó de l'energia i el temps que se’ls dedica. Per a Robin i Dominguez, quan s'entén això, la relació amb els diners canvia dràsticament. Per tant, si algú respon que no a qualsevol d'aquestes preguntes: tens prou diners?, passes prou temps amb la família i els amics?, tornes a casa de la feina ple d'energia?, tens una vida completa i estàs satisfet?, ha de llegir aquest llibre.
Pot interessar-te: Llibertat financera, com podem aconseguir-la?