Pensant a comprar un cotxe elèctric? Aquestes són les ajudes a les quals et pots acollir i els factors que has de tenir en compte | EDE
movi-image-lainformacion-comprar-coche-electrico-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
4 min del teu temps

Pensant a comprar un cotxe elèctric? Aquestes són les ajudes a les quals et pots acollir i els factors que has de tenir en compte

Wed Aug 04 12:42:19 CEST 2021

El Pla MOVES III ja està operatiu en moltes comunitats autònomes. Aquest programa ofereix ajudes econòmiques per impulsar la renovació del parc automobilístic espanyol, apostant pels vehicles elèctrics i ampliant la infraestructura de punts de recàrrega per tot el territori.

Frenar el canvi climàtic i les seves devastadores conseqüències és el gran objectiu d'aquest segle. Per aconseguir-ho, en l'actualitat es fomenten valors com la sostenibilitat, la necessitat de crear models de producció i de consum respectuosos amb el medi ambient, així com la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera.

El sector de l'automoció és un dels més contaminants, a causa dels gasos expel·lits pels vehicles. Per això, potenciar la compra i l'ús del cotxe elèctric és la gran alternativa sostenible als models actuals de gasolina i de dièsel: un d'aquests models pot emetre entre un 30 % i un 70 % menys de CO2, segons Peugeot.

Pot interessar-te: La mobilitat del futur, ja és aquí?

Tot i l'evidència que aquests models són clau per lluitar contra la contaminació, el seu preu (més elevat que el dels models de gasolina o de dièsel) i el limitat nombre de punts de recàrrega fan que la majoria de les persones miri amb recel el canvi de vehicle, segons l'Observatori RACE de Conductors. Com a resposta, països com Alemanya, Noruega, França, Holanda i, ara, Espanya, han aprovat una sèrie d'incentius que promou les vendes dels automòbils elèctrics.

El futur 'verd' sobre rodes d'Espanya

Encara que 2020 no va ser un bon any per a les vendes d'automòbils a Espanya, els vehicles elèctrics van aconseguir registrar la seva millor quota de mercat respecte al 2019, aconseguint el 22,5 % (un total de 191.742 unitats matriculades), segons les xifres que proporciona el sector.

El 2020, la quota de mercat dels vehicles elèctrics va créixer gairebé un 30 % respecte a l'any anterior

Aquest creixement de gairebé un 30 % dona compte de l'evolució d'un mercat en alça. Si bé, encara són molts els conductors que no s'han atrevit a adquirir aquest tipus de vehicles. Per superar les barreres que impedeixen realitzar aquest canvi cap a la mobilitat elèctrica, Espanya destinarà una important partida del Fons Europeu Next Generation EU a l'impuls del vehicle elèctric i connectat.

Pot interessar-te: Des de rehabilitar un habitatge a comprar un cotxe elèctric: així es repartirà el Fons de Recuperació Europeu

D'aquesta manera, el Consell de Ministres va aprovar a principis de juliol el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) del vehicle elèctric i connectat, que inclou una inversió de 24.000 milions d'euros i es calcula que es crearan prop de 140.000 llocs de treball. El 2023, es preveu que a Espanya s'assoleixin al voltant dels 250.000 vehicles elèctrics matriculats i una forquilla d'entre 80.000 i 100.000 punts de recàrrega operatius.

El PERTE d'Automoció pretén convertir l'automoció en un dels sectors amb més representació a la indústria nacional, aconseguint el 15 % del producte interior brut (PIB) per al 2030. Aquest se centra, d'una banda, en impulsar projectes transformadors de la cadena de valor del vehicle elèctric i connectat, i per una altra, en dur a terme mesures que potenciïn i facilitin el canvi de models automobilístics, com és el cas del Pla MOVES III.

Pot interessar-te: L'impuls del vehicle elèctric en el sector de l'automoció espanyol

 

Pla MOVES III, què és i quines ajudes ofereix?

Les ajudes directes a la compra de vehicles elèctrics han quedat recollides en la tercera edició del Pla MOVES, que quadruplica la inversió realitzada en el seu antecessor i que a més, ofereix quanties més importants.

El Pla MOVES III és un programa d'incentius per a la compra de cotxes elèctrics, d'hidrogen i híbrids endollables

Es tracta d'un programa d'incentius per a la compra de cotxes elèctrics, d'hidrogen i híbrids endollables dirigit a particulars, autònoms, empreses privades, comunitats de veïns i administracions públiques. El Pla es nodreix d'uns 4.300 milions d'euros del sector públic (on s'inclou el Fons Europeu Next Generation EU) i més de 19.700 milions d'euros del sector privat.

Aquest programa permet desballestar un vehicle antic de set anys o més per fomentar el canvi del parc automobilístic. Es tracta d'una opció amb la qual les ajudes poden arribar als 7.000 euros, a diferència dels 4.500 euros que es donen sense desballestament. Però no tots els vehicles estan dins del Pla, ja que hi ha una sèrie de requisits, com que el seu preu sigui inferior als 45.000 euros (sense IVA) o, si té vuit o nou places, fins als 53.000 euros. A més, s'exclouen els vehicles de segona mà que no estiguin automatriculats per concessionaris i sempre que hagin transcorregut menys de nou mesos entre el registre i la seva venda.

El vehicle també ha de tenir una autonomia en mode elèctric de, com a mínim, 30 quilòmetres (km) i, si se superen els 90 km i és híbrid endollable, el comprador obté la mateixa subvenció que amb els elèctrics.

A més, l'altra meta del Pla MOVES III és expandir la infraestructura de càrrega del país, passant dels 7.700 punts de recàrrega actuals, als 100.000 en dos anys.

Pot interessar-te: Les claus de les noves ajudes per canviar de cotxe

 

Ajudes econòmiques en funció de les característiques del vehicle

Per als qui optin per turismes amb una autonomia elèctrica superior als 90 km, l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), que és l'organisme encarregat de gestionar les ajudes, ha habilitat una sèrie d'excepcions i quanties màximes. Si s'ha pensat en un vehicle per sota d'aquesta mobilitat, l'ajut serà de 2.500 euros (5.000 euros si es desballesta un altre automòbil).

Si s'ha pensat en un vehicle per sota de 90 km d'autonomia elèctrica, l'ajuda serà de 2.500 euros (5.000 euros si es desballesta un altre automòbil)

El preu de les motocicletes, per la seva banda, no pot superar els 10.000 euros si la seva cilindrada és superior als 50 cm3. Amb el Pla MOVES III, les motocicletes de zero emissions disposen d'ajudes de fins a 1.300 euros. En el cas de les furgonetes, han de superar els 90 km d'autonomia elèctrica i l'ajuda és de 7.000 euros o 9.000 euros si es desballesta un altre vehicle.

Així mateix, hi haurà ajudes addicionals d'un 10 % per als treballadors autònoms (taxis i vehicles de turisme amb conductor- VTC), les persones de mobilitat reduïda i els residents de municipis de menys de 5.000 habitants. Aquests últims comptaran amb una bonificació per a la instal·lació d’estacions de recàrrega.

Quines ajudes ofereix, el Pla MOVES III per a empreses i autònoms?

Tant les petites i mitjanes empreses (pimes) com les grans poden beneficiar-se dels incentius recollits en el Pla MOVES III, encara que amb algunes modificacions.

Per a les pimes, les ajudes oscil·len entre els 1.700 euros i els 2.900 euros per a turismes, que poden arribar als 4.000 euros si es prescindeix d'un altre vehicle de circulació. Per a furgonetes, la quantia arriba als 5.000 euros sempre que es lliuri un altre vehicle d'aquest tipus per desballestar.

Pel que fa a les grans empreses, la forquilla està entre els 1.600 euros i els 2.200 euros. Però si s'acullen al programa de desballestament, les ajudes serien d'entre 2.300 euros i 5.000 euros.

Pel que fa a les estacions de recàrrega, els autònoms, els particulars i les comunitats de propietaris compten amb una subvenció del 70 % del cost d'instal·lació

Pel que fa a les estacions de recàrrega, els autònoms, els particulars i les comunitats de propietaris compten amb una subvenció del 70 % dl cost d'instal·lació, que arriba al 80 % en el cas de municipis de menys de 5.000 habitants. Per a les companyies, els percentatges oscil·len entre el 55 % per a les pimes fins al 35 % de les grans empreses, si el punt de recàrrega que s'instal·la és d'accés públic. En el cas d'accessos privats, l'ajuda es redueix al 30 % per a totes dues.

Pot interessar-te: Assegurances per a cotxes elèctrics: el sector s'adapta a l'impuls de la mobilitat sostenible

 

 

Fotografia de Gustavo Fring a Pexels
-Temes relacionats-
up