matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online
Centre d’Ajuda Contacte
Tornar
Ajudes Europees
A quins ajuts europeus pot optar la meva ‘startup’?
Celia Lorente, Periodista - Wed Dec 20 20:02:22 CET 2023
Compartir

Hi ha diferents programes europeus d’ajuts per a les empreses en la seva fase inicial d’activitat.

Existeixen tant per a les startupscom per a les scaleups (és a dir, per a empreses emergents en fase d’expansió) diversos ajuts públics i subvencions de les quals se'n poden beneficiar. Aquests mecanismes de finançament són clau perquè les companyies puguin complir amb els objectius que s’han marcat, com ara aconseguir que una idea de negoci surti endavant, invertir en talent i innovació o fer el salt cap a l’exterior amb millors possibilitats d’èxit. En aquest sentit, s’estan llançant des de 2021 convocatòries del fons europeu Next Generation EU que tenen com a focus les petites i mitjanes empreses (pimes), en especial, en l’àmbit de la digitalització. L’assessorament professional és fonamental per poder accedir a aquests ajuts europeus.

Principals ajuts disponibles

Entre els principals ajuts que es troben disponibles per a les startups, cal destacar els següents:

  • Activa Startups. Programa d’ajuts impulsat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, i gestionat per l’Escola d’Organització Industrial (EOI), per potenciar la innovació i el creixement d’empreses emergents a través del desenvolupament d’entorns col·laboratius i de la digitalització. Preveu una inversió de 44 milions d'euros procedent del Mecanisme per a la Recuperació i la Resiliència (MRR) de la Unió Europea (UE), encara que la quantia de cada ajut no pot superar els 40.000 euros.
  • Fons Next Tech. Programa de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) i la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, recollida al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR). Compta amb prop de 4.000 milions d'euros que estan destinats a fomentar els projectes digitals innovadors d’alt impacte. Les subvencions poden arribar a suposar fins al 49 % de la inversió de cada projecte. Està destinat a startupsque desenvolupen la seva activitat en sectors de tecnologies disruptives com ara la nanotecnologia, la robòtica, la intel·ligència artificial (IA) o el food tech.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t’ajuda a descobrir les claus del fons europeu Next Generation EU

  • Línies ICO per a empreses i emprenedors. L’ICO ofereix préstecs per finançar projectes d’inversió i de digitalització de startups. Cada inversió té un límit màxim de 12,5 milions d'euros, que es poden invertir en una o diverses operacions amb un termini d’amortització d’un a 20 anys.
  • Programa INNVIERTE. El Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) canalitza sol·licituds d’ajut i suport als projectes d’R+D+I a través d’aquest programa, enfocat a startupsscaleups. S’estructura al voltant de subvencions del Programa Marc d’R+D de la UE o bé mitjançant préstecs parcialment reemborsables. La inversió mitjana per empresa és de 1,4 milions d'euros.
  • Préstecs participatius ENISA. L’Empresa Nacional d’Innovació (ENISA), entitat del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, dona suport financer a través de préstecs participatius de fins a nou anys a les startups que vulguin impulsar els seus projectes d’emprenedoria innovadora. No s’exigeixen avals ni garanties i ofereixen terminis d’amortització i carència de fins a set anys.
  • Emprenedores Digitals. Destinada a donar suport a projectes d’emprenedoria digital femenina. Per optar a aquesta línia, a l’empresa cal que hi hagi una o més dones a l’accionariat, a l’òrgan d’administració o a l’equip directiu. L’import de cada inversió se situa entre els 25.000 i els 1,5 milions d'euros.
  • Línia Joves Emprenedors. Destinada a donar suport a petites i mitjanes empreses (pimes) i startups els fundadors de les quals tinguin menys de 40 anys. L’empresa ha d’haver estat constituïda com a màxim als 24 mesos anteriors a la sol·licitud i la seva activitat principal i domicili social han de ser a Espanya. La quantia de cada ajut està entre els 25.000 i els 75.000 euros. 

Juntament amb aquests ajuts dirigits especialment a les startups, n'hi ha d'altres als quals aquest tipus de companyies hi poden accedir, com, per exemple, el Pla Moves III (per a la compra de vehicles híbrids endollables o elèctrics), el Programa Kit Digital o els ajuts centrats en la rehabilitació energètica d’edificis.

 

Per optar als fons europeus, l'assessorament bancari és clau per identificar-los i preparar-los. A més, el paper de les entitats és fonamental per complementar les necessitats econòmiques que tinguin les empreses, acompanyant-les en tot el procés.

 

Vols que un expert t’aconselli sense cap mena de compromís sobre què li convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

Compartir


Link
matricula-

Descubreix les ajudes europees que impulsaran el teu negoci

El nostre equip t’acompanya pas a pas per identificar les millors ajudes per a tu i perquè la gestió i la tramitació siguin més senzilles.

Coneix-ne més sobre els Fons Next Generation EUConeix-ne més sobre els Fons Next Generation EU