L'impuls del Fons de Recuperació Europeu a la cohesió social d'Espanya | EDE
movi-image-impulso-fre-cohesion-social-1
Envia'ns suggerències
Competència i Mercats
4 min del teu temps

L'impuls del Fons de Recuperació Europeu a la cohesió social d'Espanya

Fri Jun 11 12:20:40 CEST 2021

El Govern ha destinat 10.000 milions d'euros dels fons europeus a desenvolupar 130 actuacions orientades a la lluita contra la despoblació

L'evolució demogràfica a Espanya reflecteix aspectes positius, com un augment de l’esperança de vida, però també negatius, com ara la despoblació en gran part del territori o la caiguda de la natalitat. Per garantir la sostenibilitat de l'estat del benestar, cal afrontar aquests reptes que poden posar en risc la cohesió social i la vertebració territorial.

En aquest context, el Govern d'Espanya ha aprovat el 'Pla de mesures davant el repte demogràfic', que comptarà amb una inversió superior als 10.000 milions d'euros procedents del Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU. En concret, el Pla compta amb 130 actuacions orientades a lluitar contra la despoblació i a garantir la cohesió social en el període 2021 - 2023.

El Fons de Recuperació Europeu obre una finestra d'oportunitat per repensar i construir un nou projecte compartit de país que redueixi tant les fractures socials i territorials com les fragilitats econòmiques que la pandèmia de la COVID-19 ha posat de manifest. L'estabilitat pressupostària i la política social, lluny de ser incompatibles, són absolutament inseparables si es vol garantir un creixement sostenible en el temps, tal com assenyalen des de Deloitte. En definitiva, la generació d'ocupació de qualitat i la reducció de la desigualtat contribueixen a la sostenibilitat del model econòmic.

El Pla persegueix millorar la vertebració territorial, eliminar la bretxa urbanorural i reactivar les zones més afectades per les urgències del repte demogràfic

Els objectius del Pla de mesures davant el repte demogràfic impliquen millorar la vertebració territorial d'Espanya, eliminar la bretxa urbanorural i impulsar actuacions sobre el territori per reactivar les zones més afectades per les urgències del repte demogràfic. El Pla s'articula en 10 eixos d'acció:

1. Impuls a la transició ecològica

La crisi ambiental associada al canvi climàtic genera costos socials i econòmics i incrementa els riscos sanitaris i geoestratègics. Amb la crisi de la COVID-19 s'ha posat de manifest la necessitat d'accelerar la transició ecològica com un element clau en la reconstrucció i la recuperació.

Aquest eix es compon de 22 mesures, a través de les quals es pretén aconseguir una transició energètica adaptada a les comunitats locals que afavoreixi el desenvolupament d'iniciatives innovadores i sostenibles i una diversificació econòmica basada en la biodiversitat i la qualitat ambiental mitjançant l'impuls de la bioeconomia.

2. Transició digital i plena connectivitat territorial

La transició digital es posiciona com un element vertebrador de la cohesió social i territorial que permet revitalitzar les zones més afectades per la despoblació. La digitalització cobra un paper essencial per reduir la bretxa geogràfica de drets i d’oportunitats, ja que reverteix els processos de sortida dels grups d'edat que són claus per al futur demogràfic.

Per això, a través d'aquest eix es vol aconseguir l'extensió de la connectivitat digital en el medi rural, així com una prestació en condicions d'equitat en el territori millorant la digitalització dels serveis públics i una connectivitat territorial innovadora que generi atracció a les zones rurals, entre d'altres.

Pot interessar-te: El Fons de Recuperació Europeu i la digitalització a Espanya

3. Desenvolupament i innovació al territori

Un procés innovador pot aconseguir un desenvolupament territorial més sòlid si s'aconsegueix una major implicació local i dels agents interns i externs. En aquest sentit, la innovació social es posiciona com un element que atrau i fixa talent, genera nova activitat econòmica i millora la prestació de serveis als petits municipis i a les zones rurals.

Amb les set mesures d'aquest eix es contribueix a avançar en l'extensió de la xarxa de territoris intel·ligents cap a àrees rurals i d'interior i en la incorporació de la perspectiva rural en el sistema públic de recerca i d’innovació.

 4.  Impuls del turisme sostenible

L’activitat turística és un motor econòmic i social i una palanca de desenvolupament sostenible del territori. Aconseguir-ne la dinamització ajuda a diversificar l'economia dels espais rurals i a reactivar-ne les activitats més tradicionals, gràcies a l'atracció de població visitant.

Per a això es posaran en marxa set mesures que ajudaran al desenvolupament de destinacions turístiques sostenibles en àrees rurals i d'interior, a la transició digital i ecològica de l'oferta i de l'ecosistema econòmic turístic d'aquestes zones i a la valorització del patrimoni local, a través de la rehabilitació del patrimoni històric d'ús turístic.

5. Igualtat de drets i d’oportunitats de les dones i els joves

El Pla també posa el focus en les dones i els joves, que poden tenir un paper essencial en la revitalització dels petits municipis i de les àrees rurals i que actualment troben dificultats per desenvolupar els seus projectes personals i professionals en condicions d'equitat.

A través de 12 mesures específiques del Pla s'atén la igualtat de drets de les dones en el territori, avançant tant en termes de conciliació com de corresponsabilitat. Tot això, amb l'objectiu d'impulsar l'empoderament de les dones i de fomentar l'emprenedoria, millorar l'educació i la capacitació digital, així com adequar les polítiques d'igualtat en el medi rural, entre d'altres.

Pot interessar-te: La igualtat social i de gènere com a eix del Fons de Recuperació Europeu

6. Foment de l'emprenedoria i de l'activitat empresarial

El Fons de Recuperació Europeu impulsa un canvi cap a una Europa verda i digital i orienta les seves accions en favor de l'ocupació i del creixement intel·ligent, sostenible i integrador. Això, al seu torn, obre un ventall d'oportunitats per a les àrees rurals i els petits municipis, que es poden convertir en espais d'oportunitats que atreguin noves activitats.

En aquest sentit, aquest eix comprèn 19 mesures que busquen arribar al foment de l'emprenedoria de manera digital i innovadora, la diversificació i la modernització de les activitats en el sector agrari i l'impuls de l’economia blava, entre altres objectius.

7. Reforç dels serveis públics i impuls de la descentralització

La prestació dels serveis públics bàsics a tota la població és un objectiu d'equitat irrenunciable. El Pla avança també en la descentralització d'activitats i d’infraestructures públiques en el territori, fet que contribueix a frenar o a revertir la tendència a la concentració en les grans àrees urbanes.

Aquest eix, compost per 22 mesures, contribueix a reforçar la seguretat i millorar els mecanismes de protecció civil i a impulsar la descentralització de serveis i d’infraestructures públiques cap a les províncies en declivi demogràfic.

8. Benestar social i economia de les cures

Amb les 11 mesures d'aquest eix, el Pla persegueix millorar l'atenció sanitària i assistencial en condicions d'equitat; atendre la població més gran de les àrees rurals, facilitant l'autonomia i l'accessibilitat; impulsar l'atenció als col·lectius socials més vulnerables; i garantir la igualtat de tracte, la inclusió i la diversitat sense bretxes en el territori.

9. Promoció de la cultura

Les 12 mesures del Pla avancen en la dinamització del patrimoni cultural, material i immaterial i en la protecció del patrimoni historicoartístic de les àrees rurals i impulsen la digitalització dels serveis culturals.

10. Reformes normatives i institucionals per abordar el repte demogràfic

A més de les mesures exposades en els nou eixos anteriors, la transformació estructural de les àrees rurals i dels petits municipis requereix fer reformes normatives i institucionals. Per exemple, la simplificació administrativa que faciliti el lideratge i la presa de decisions dels governs locals, o la incorporació de la perspectiva rural i l'impacte demogràfic en l'elaboració de normes, plans i programes d'inversió.

Per a aquest eix, el Pla estableix 11 mesures que impulsen una governança multinivell i més transversalitat en l'acció de govern a totes les escales.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del Fons de Recuperació Europeu

 

Fotografia de Gustavo Fring a Pexels
-Temes relacionats-
up