Gairebé la meitat de les empreses espanyoles té al seu full de ruta integrar la intel·ligència artificial en els seus processos | EDE
movi-image-empresas-espanolas-inteligencia-artificial-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Gairebé la meitat de les empreses espanyoles té al seu full de ruta integrar la intel·ligència artificial en els seus processos

12/07/2021

Un 21% dels directius espanyols afirma que planeja utilitzar eines i software d'automatització basats en IA en els propers 12 mesos, segons Morning Consult

L'any 2020 ha estat un dels grans impulsors de l'ús de la intel·ligència artificial (IA). I així ho demostren les dades. Un 45% de les empreses espanyoles ha accelerat la utilització d'aquesta tecnologia a conseqüència de la situació provocada per la pandèmia de la COVID-19. Això deixa en bona posició al país, ja que es tracta d'una xifra nou punts per sobre de la mitjana del conjunt dels països enquestats (el Regne Unit, França, Alemanya, Itàlia i Espanya), que se situa en el 36%, segons un estudi realitzat per Morning Consult i publicat per IBM.

La IA és una de les disciplines que més pot influir en la ràpida transició cap a una nova societat i economia després de la crisi. En concret, el desplegament d'aquesta tecnologia és imprescindible per afrontar la necessària transformació digital. En aquest sentit, la IA va aportar 1.760 milions d'euros al producte interior brut (PIB) mundial en 2018 i s'estima que la seva contribució superarà els 14 bilions d'euros per a l'any 2030.

El 39% dels professionals de TI espanyols afirma que millorar la productivitat dels seus empleats va influir per adoptar aquest tipus d'eines

Sembla que les previsions van en aquest camí. Un 21% dels directius espanyols afirma que planeja utilitzar eines i software d’automatització basats en IA en els 12 mesos vinents. A nivell europeu, un 35% dels professionals de les tecnologies de la informació (TI) assegura que la seva empresa té previst invertir en aplicacions que compten amb aquesta tecnologia en el següent any. I la seva adopció podria portar grans beneficis per a la companyia i, de forma concreta, per a la productivitat dels seus empleats. Per al 39% dels enquestats espanyols i per al 34% dels europeus, aquest benefici va influir en la seva decisió d'utilitzar aquest tipus d'eines.

Pot interessar-te: Europa pren el lideratge per regular la intel·ligència artificial

 

La paraula clau és «confiança»

La IA està cada vegada més considerada una tecnologia revolucionària que transformarà el funcionament de les empreses. No obstant això, moltes d'elles segueixen dubtant de la seva adopció. Entre les principals raons es troba l'aparent complexitat per integrar-la en els sistemes empresarials existents, segons el 38% dels enquestats. La manca d'experiència o de coneixement també es posiciona com a un fre per al 33%, seguida de la creixent complexitat de la gestió de dades i l'existència de dades aïllades, per al 29%. A Espanya, el 43% afirma que l'aspecte més difícil que experimenta durant l'adopció de la IA és introduir aquesta tecnologia en tota l'empresa.

Per a les companyies espanyoles, l'aspecte més difícil per adoptar la IA és introduir aquesta tecnologia en tota l'empresa

Una de les solucions per revertir aquesta creença pot ser la confiança. Segons el 78% dels professionals espanyols, és important confiar que el resultat de la IA sigui just i segur. A la resta d'Europa, aquesta creença és similar, ja que el 72% va citar la necessitat d'impulsar la confiança entorn d'aquesta tecnologia. A més, també es va destacar la importància de triar un soci tecnològic amb una sòlida oferta de software i infraestructura de suport. I és que un 65% dels professionals de TI creu que la manca d'habilitats és una gran barrera per desplegar la IA de manera segura a les empreses.

El Fons de Recuperació Europeu, impulsor de la IA

Espanya es vol situar en una posició de lideratge en IA, així com en el desenvolupament d'eines i d'aplicacions per a la projecció i l'ús de la llengua espanyola en aquesta tecnologia. Per a això, s'ha posat en marxa l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial (ENIA) que, al seu torn, forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) que el país ha enviat a Brussel·les per rebre les ajudes del Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU.

El PRTR inclou una inversió pública de 500 milions d'euros en el període 2021 - 2023 per a la ENIA, que es traduiran en actuacions en àmbits com el de la digitalització de les empreses o el de la formació i la captació de talent, entre d'altres. Es preveu que per cada euro aportat en aquest Pla, el sector privat inverteixi uns altres quatre euros addicionals, i, en matèria d’IA, tres euros. D'aquesta manera, es podria generar un impacte en la riquesa d'Espanya proper als 3.171 milions d'euros del producte interior brut (PIB).

Pot interessar-te: Els 20 programes tractors d'inversió del Pla de recuperació, transformació i resiliència d'Espanya

Aquesta inversió també tindrà un fort impacte en l'ocupació. En concret, va associada a la necessitat de mantenir o de crear una mitjana de 15.986 llocs de treball en cadascun dels tres anys en què es realitzin inversions. I és que un dels objectius és augmentar el nombre d'empreses espanyoles que fan ús de la IA, passant de menys d'un 15% actualment a un 25% per al 2025. A més, si es manté una inversió continuada, la productivitat de la feina podria augmentar un 11% respecte a un escenari sense inversió.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del Fons de Recuperació Europeu

 

Fotografia d'Andres Urena a Unsplash
-Temes relacionats-
up