Tots els àmbits de Sostenibilitat guanyen pes amb la COVID-19 | EDE
movi-image-sostenibilidad-covid-19-1
Envia'ns suggerències
Sostenibilitat
4 min del teu temps

Tots els àmbits de Sostenibilitat guanyen pes amb la COVID-19

Tue Sep 08 14:02:08 CEST 2020

El 33% dels professionals creu que la Sostenibilitat agafarà més rellevància en les organitzacions amb la pandèmia, segons EY i DIRSE

Tots aquests mesos de crisi sanitària generada per la COVID-19 estan condicionant d'una manera o una altra els models de negoci de les empreses, igual que el rol que aquestes han d'adoptar en la ‘nova normalitat’. Per això, en aquest escenari hi caben també les reflexions sobre els canvis que es poden implementar al futur en diferents àrees dins de l'organització. I, en concret, sobre les noves prioritats per als llocs de la tradicional Responsabilitat Social Corporativa (RSC), ara englobada en les àrees de Sostenibilitat, i sobre l'impacte en aquests professionals, a les quals dona resposta l'informe ‘Impacte de la COVID-19 de la RSC/Sostenibilitat i en el rol dels seus professionals’, realitzat per l'Associació Espanyola de Directius de Responsabilitat Social (DIRSE) i la consultora EY.

Per gairebé tots els professionals que han participat en l'enquesta, aproximadament 250, la pandèmia ha tingut un impacte sobre els models de negoci: en les mateixes activitats, en els productes, en els recursos i en els resultats. I, en aquest context, nou de cada deu considera que la funció de RSC/ Sostenibilitat també es veurà repercutida per la crisi. I no només això, sinó que el 86% opina que aquesta funció canviarà en aquest nou panorama i, a més, la majoria creu que seran transformacions permanents.

La crisi sanitària ha provocat que “el món econòmic i empresarial hagi entès millor que mai la importància de la Sostenibilitat i l'oportunitat de fer les coses d'una altra manera, per tal  que entre tots assegurem l'economia, el benestar de les persones i el Planeta per a les futures generacions”, assegura Albert Carné, Director de Sostenibilitat de Banc Sabadell. La part positiva és que aquest lloc pot guanyar pes després de la crisi de la COVID-19, ja que per al 33% dels enquestats agafarà més rellevància organitzativa. En l'extrem contrari, un 15% considera que perdrà pes en l'organització i un altre 10%, que canviarà de manera dràstica les seves funcions.

En la mateixa línia es posicionen els resultats de l'‘Enquesta Impacte de la COVID-19 en les organitzacions’ realitzada per ImpactHub, a gairebé 220 empreses. D'elles, més del 43% considera que les polítiques de sostenibilitat s'han convertit en un tema urgent en les organitzacions.

Quines seran les prioritats en matèria de Sostenibilitat?

En la contribució al desenvolupament sostenible hi juga un paper molt important la implementació de l'Agenda 2030, o cosa que és el mateix, el compromís amb 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Per Albert Carné, “les empreses que alineen els ODS al seu propòsit i al core de l'activitat obtenen un millor acompliment, ja que convergeixen cap a models d'empreses més inclusives i sostenibles, augmentant la competitivitat del negoci i la seva reputació corporativa.”

Et pot interessar: Les empreses que alineen els ODS a la seva activitat són més competitives a curt termini

Després de la COVID-19, tots els àmbits en aquesta matèria augmentaran la seva rellevància, segons les respostes de l'informe d'EY i DIRSE. No obstant això, el seu pes relatiu ha canviat i la classificació queda de la següent manera:

  • Clients: els temes relacionats amb aquesta funció creixen un 26% i es posicionen en primer lloc. Abans de la pandèmia estaven en segona posició.
  • Treballadors: amb un creixement del 24%, guanya dues posicions i puja fins a la segona.
  • Governança: abans de la COVID-19 ocupava el primer lloc i, encara que ha crescut un 13%, baixa fins al lloc número tres.
  • Cadena de subministrament i productes: guanyen una posició amb un creixement del 21%.
  • Societat: novament, guanya un lloc gràcies al creixement del 17%.
  • Medi ambient: es col·loca en últim lloc i baixa tres posicions, tot i que la seva rellevància creix en un 7%.

De manera més específica, els temes més rellevants per als professionals dins d'aquests àmbits són els relacionats amb la salut i la seguretat, tant per als clients com per als treballadors. En tercer lloc hi ha la digitalització i l'ús de tecnologies intel·ligents.

Canviaran les funcions dels directius de Sostenibilitat?

Durant aquests mesos de crisi sanitària, els directius de Sostenibilitat han participat en diferents funcions, i les més destacades són la de reflexionar internament sobre el propòsit corporatiu (un 51%), implicació en el pla estratègic (un 47%) i en la gestió d'ajudes i donacions a les comunitats (un 39%).

Després de la crisi, tots els enquestats consideren que el nivell de dedicació que s'espera donar a les funcions del directiu creixerà. Les relacionades amb l'engagement i l'estratègia de l'organització adquireixen més importància, amb un 18% i un 15% d'augment, respectivament. A més, les d'identificació i mitigació dels riscos no financers i mesurament del retorn no financer creixen també en un 25% i 23%.

Pel que fa a les categories de les funcions dels directius, abans de la crisi les relacionades amb les habilitats socials eren les més valorades i, tot i que després del coronavirus segueixen sent importants, es dona més rellevància a aquelles associades a la capacitat d'impulsar el canvi internament. D'aquesta manera, el top sis de les competències del director de Sostenibilitat després del coronavirus queda així:

  • Capacitat de comunicació: amb 9,31 sobre 10 punts
  • Capacitat d'entendre interlocutors molt diversos: 9,25 punts
  • Capacitat d'interpretar i respondre a les necessitats: 9,25 punts
  • Capacitat d'innovador i de tenir visió de futur: 9,24 punts
  • Capacitat de tenir aprenentatge continu: 9,23 punts
  • Capacitat de buscar oportunitats i de tenir iniciativa: 9,18 punts

Les dues primeres habilitats són les úniques que abans de la crisi es trobaven en la classificació. Per tant, les altres quatre han emergit com a resultat d'aquesta situació generada per la COVID-19.

Et pot interessar: Escolta el Podcast de Banc Sabadell amb Mariluz Castilla, Assessora Sènior en Sostenibilitat i ESG en PwC

 

Fotografia de Douglas Sanchez a Unsplash
-Temes relacionats-
up