On és millor comprar una casa a Espanya? | EDE
movi-image-lainformacion-donde-mejor-comprar-casa-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

On és millor comprar una casa a Espanya?

Mon Sep 20 13:54:37 CEST 2021

Abans d'adquirir un immoble, sigui per viure-hi o com a inversió, cal valorar diversos factors entre els quals destaquen el preu i la ubicació

Comprar un habitatge és una de les decisions més importants de la vida d’una persona. Per això, per dur a terme l'operació amb èxit, és imprescindible informar-se d’aspectes clau com on és més car i més barat adquirir un immoble, a més de quines zones s'adapten millor a les necessitats i als propòsits de cada comprador.

El mercat de l'habitatge s'ha mantingut estable fins i tot després de l'esclat de la pandèmia de la COVID-19. El juny de 2021 es van constituir 37.961 hipoteques, és a dir, un 41,2 % més que en el mateix mes de 2020, d'acord amb les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquest increment s'explica perquè moltes famílies han pogut estalviar a causa de la contenció de la despesa, una circumstància que s'afegeix als baixos tipus d'interès en els préstecs hipotecaris actuals i a l'estabilitat en els preus de l'habitatge. Amb tot, cal preguntar-se: on és millor comprar una casa a Espanya?

On és més car comprar un habitatge? I més barat?

El preu és un dels factors més importants a tenir en compte a l'hora de comprar una casa. Com han evolucionat els preus de l'habitatge després de l'esclat de la pandèmia de la COVID-19?

Les illes Balears, el País Basc, Galícia i Canàries, segons Tinsa, són les regions que han experimentat una tendència alcista en el preu de l'habitatge en l'últim any. En concret l'índex Tinsa IMIE Mercats Locals mostra que l'increment interanual en el preu de l'habitatge a Balears és del 8,2 %, al País Basc del 7,4 %, a Galícia del 5,9 % i a Canàries del 5,7 %.

Les illes Balears, el País Basc, Galícia i Canàries, segons Tinsa, són les regions que han experimentat una tendència alcista en el preu de l'habitatge en l'últim any

Per províncies, Madrid i Guipúscoa superen els 3.000 euros per metre quadrat, 3.111 euros a la capital espanyola i 3.143 a la ciutat basca. Segons Idealista, aquest 2021, Barcelona se situa en tercer lloc, amb un preu mitjà de 2.968 euros per metre quadrat; seguida de les Balears, amb 2.848 euros; Biscaia, amb 2.842 euros; Àlaba, amb 2.489 euros; Màlaga, amb 2.338 euros; i Girona, amb 2.063 euros.

Actualment, només 13 municipis a tot Espanya presenten preus inferiors als 450 euros per metre quadrat, tal com recull Idealista en un ranking elaborat amb els municipis en què resulta més barat adquirir una casa amb base en els preus del mes de juliol de 2021. A la primera posició es troba la província de Toledo, ja que el seu municipi del Carpio de Tajo, que presenta el metre quadrat més econòmic del país, té una mitjana de 304 euros per metre quadrat.

En segon lloc hi ha el poble Barruelo de Santullán, a la província de Palencia, amb 383 euros per metre quadrat; el municipi de Cebolla, a Toledo, amb 401 euros per metre quadrat; i, a Ciudad Real, les localitats d'Almadén, amb 407 euros per metre quadrat; i Herencia, amb 413 euros per metre quadrat. Així, a Castella-la Manxa hi ha 8 de les 10 primeres localitats més econòmiques per comprar una casa.

Els preus dels municipis en què és més barat comprar una casa contrasten amb el valor mitjà de l'habitatge acabat a Espanya, tant d'obra nova com de segona mà, que d'acord amb Tinsa es va situar en 1.421 euros per metre quadrat en els tres primers mesos de 2021, la xifra trimestral més alta des de 2012.

Encara que, per capitals de província, Sant Sebastià és la ciutat més cara per comprar un habitatge, segons Fotocasa, amb un preu mitjà de 5.569 euros per metre quadrat, seguida de Barcelona, amb 4.378 euros; Madrid, amb 3.903 euros; i Bilbao, amb 3.368 euros.

Sant Sebastià és la capital de província més cara per comprar un habitatge, d'acord amb Fotocasa

Què s'ha d'analitzar de la zona on està situada la casa?

Poble, ciutat, costa o muntanya. La zona on es tingui pensat comprar una casa és un aspecte molt rellevant, perquè en dependran diversos factors als quals s'ha de prestar atenció.

Per exemple, si es vol viure al centre d'una gran urbs com Madrid o Barcelona, el comprador ha de tenir en compte que aquestes ciutats tenen uns dels preus de l'habitatge més elevats d'Espanya, per sobre del que pot passar als afores o en regions més petites. A més, la mida dels habitatges a les grans ciutats sol ser més petita i és més difícil comptar amb altres espais com una terrassa o un jardí. Mentre que, si s'opta per viure en una zona menys poblada, és possible trobar un immoble més barat, amb més espai i altres prestacions, si bé és cert que altres serveis com el transport o l'oferta d'oci són més limitats que en el cas de les ciutats.

Per això, a més del preu, abans d'adquirir un habitatge s'han d'analitzar els serveis de què disposa al seu voltant: transport públic, centres de salut, biblioteques, zones verdes, entre altres.

Les grans urbs com Madrid o Barcelona tenen uns dels preus de l'habitatge més elevats d'Espanya

És recomanable analitzar diverses zones i no centrar-se només en una per, després, comparar els habitatges que es trobin en cada zona i aconseguir la casa que millor s'ajusti a les necessitats del futur propietari.

Comprar per invertir: a la costa o a la ciutat?

El 2021, la rendibilitat de l'habitatge a Espanya se situa en un 6,8 %, que suposa 0,2 punts més que el 2019, d'acord amb les dades de l'estudi realitzat per Fotocasa.

L'elevat cost del lloguer ha generat un clima en què comprar una casa per llogar és molt rendible, un escenari que resulta atractiu per als inversors. D'acord amb Fotocasa, Navarra (7,1 %), la Regió de Múrcia (7 %), el País Valencià (6,9 %) i Catalunya (6,8 %) són les comunitats autònomes on és més rendible invertir en habitatge a Espanya.

Pot interessar-te: Els inversors tornen a apostar pel mercat immobiliari espanyol

El gener de 2021, les dades del Banc d'Espanya reflectien que la rendibilitat bruta per lloguer durant el tercer trimestre del 2020 va ser del 3,7 %, mentre que la rendibilitat total va arribar en el mateix període al 5,6 %.

En qualsevol cas, abans de dur a terme una operació d'aquest tipus, és aconsellable tenir informació sobre en quines ciutats és més rendible invertir en habitatge per a lloguer. Segons Idealista, a finals de 2020 Lleida (8,7 %) liderava el ranking, seguida de Múrcia (7,9 %), Huelva (7,3 %), Castelló de la Plana (7 %) i Almeria (6,7 %). A excepció de Lleida, resulta més beneficiós comprar un habitatge prop de la costa i a les zones on el preu mitjà per metre quadrat és més barat.

Lleida, Múrcia, Huelva, Castelló de la Plana i Almeria són les ciutats més rendibles per invertir en habitatge per a lloguer, segons Idealista

En la banda oposada es troben Sant Sebastià (3,7 %), Barcelona (4,5 %), La Corunya (4,5 %), Palma (4,6 %) i Madrid (4,9 %). Aquestes ciutats, encara que estiguin situades a la costa en la seva major part, no són rendibles per a l'inversor perquè algunes tenen el preu mitjà per metre quadrat més elevat d'Espanya, per la qual cosa es fa difícil obtenir-ne rendibilitat.

A més, la crisi sanitària ha canviat les preferències dels compradors i l'auge de demanda a la perifèria de les grans ciutats fa que les zones rurals siguin més atractives. La costa sempre serà un focus d'atracció per als inversors, la zona de Llevant, Andalusia, Balears i Canàries; sense oblidar l'aposta segura que suposen Madrid i Barcelona, amb la seva àmplia oferta d'ocupació i de creixement de població. Llavors, on és millor comprar un habitatge com a inversió? La resposta està en les preferències del comprador, ja que si opta per les grans capitals comptarà amb una alta demanda, però amb una rendibilitat inferior; mentre que en mercats rurals hi haurà menys interessats, però més rendibilitat.

 

-Temes relacionats-
up