matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online
Centre d’Ajuda Contacte
Tornar
La teva casa, el teu cotxe i altres
Quins factors es valoren més en comprar un habitatge
Carlos S.Ponz, Publicitat - Sat Jan 13 09:43:59 CET 2024
Compartir

Abans d'adquirir un habitatge, és recomanable analitzar amb detall diferents elements que són determinants perquè aquesta operació es faci amb èxit.

Comprar un habitatge és una de les operacions econòmiques més importants que fa una persona al llarg de la seva vida. Per això, trobar la que s'adapti millor a les seves necessitats requereix paciència i d'anàlisi. Tot i que no hi ha una fórmula exacta, molts experts afirmen que el procés d'adquisició d'un habitatge, des que comença la cerca fins que se signa la compravenda, sol durar entre tres i sis mesos. En aquest temps, és recomanable per al comprador estudiar amb deteniment tots els factors que influeixen a l’hora de decidir quin habitatge adquirir:

  • El tipus d'habitatge

No és el mateix un pis en una gran ciutat que un xalet adossat als afores, com tampoc no ho és escollir entre tenir terrassa i jardí o decantar-se per espais interiors més amplis. Aquests i altres factors, com si és un habitatge d'obra nova o un de segona mà, influeixen en el preu de l'immoble. A llarg termini, a més, tot això serà molt important per saber si resultarà fàcil vendre l’habitatge en cas de voler fer-ho en el futur.

  • La localització

La ubicació d'un habitatge també té una incidència molt important tant en el preu de l'immoble com, un cop s'hi resideixi, en la qualitat de vida dels seus habitants. Viure al centre o a l'extraradi, tenir una bona xarxa de comunicacions, o disposar de serveis a prop com col·legis o supermercats són elements clau per decidir si és l'habitatge adequat segons les necessitats del comprador.

  • La situació jurídica

Abans de decantar-se per comprar un habitatge, cal assegurar-se que les escriptures estan clares i que l'immoble està degudament registrat. Qualsevol irregularitat pot donar lloc a problemes greus en el futur que cal prevenir. En aquest sentit, cal corroborar que l'immoble no té deutes, per exemple, en el pagament de l'impost sobre béns immobles (IBI) o amb la comunitat de propietaris, i per a això es pot sol·licitar la nota simple al Registre de la Propietat. També és recomanable comprovar que, en tot moment, es tracta amb el propietari o amb un representant legal acreditat per a la venda.

  • L'eficiència energètica

Qualsevol habitatge que estigui en venda ha de disposar d'un certificat d'eficiència energètica acreditat que el comprador té dret a exigir. En aquesta línia, és important tenir en compte l'orientació de l'immoble, ja que a llarg termini suposarà una diferència econòmica important en les despeses de llum o calefacció.

  • El venedor

La casa que es vol comprar es pot vendre a través d'una agència, d'una promotora o, directament, per mitjà del propietari. Segons qui sigui, tindrà una influència tant en la possibilitat de negociar el preu final com, fins i tot, en la hipoteca que s'aconsegueixi.

 

L'actitud del venedor és important, també, per facilitar les visites que necessiti el comprador per assegurar-se que és l'habitatge que realment vol i de l'estat en què es troba, de cara a saber si en el futur necessitarà fer reformes i conèixer el possible cost que tindran.

  • El contracte d'arres

Signar un contracte d'arres és una garantia tant per al venedor com per al comprador d'un habitatge. El primer, pràcticament garanteix la venda o, si no, una compensació econòmica en el cas que no es conclogui l'operació; el segon aconsegueix un marge de temps per preparar financerament la compra o vendre el seu habitatge en propietat actual. Habitualment, aquest acord implica per al comprador abonar el 10 % del preu de l'immoble.

Pot interessar-te: Puc comprar-me un habitatge sense haver venut el meu?

 

Quins aspectes econòmics influeixen per comprar un habitatge?

Des del punt de vista econòmic és important que el comprador valori un altre tipus de qüestions, com ara:

  • La solvència econòmica

Els bancs solen concedir com a màxim un finançament del 80 % sobre el valor de taxació de l’immoble. Això vol dir que el sol·licitant d'una hipoteca ha de tenir al voltant d'un 35 % d'estalvi previ per adquirir la casa. En aquest percentatge s'hi inclou tant el 20 % restant de l'habitatge com entre el 10 % i el 15 % que es calcula que suposaran les despeses associades a la compra. A més a més, per concedir un préstec hipotecari, les entitats bancàries calculen la capacitat d'endeutament del client. El pagament de la hipoteca no ha de superar el 30 % dels ingressos mensuals del futur propietari.
 

  • Les despeses associades

A més del preu, cal tenir en compte altres despeses associades a la compra de l'habitatge que encareixen la quantia final. Directament relacionats amb la hipoteca hi ha la taxació, la comissió d'obertura del préstec (que no sol superar l'1,5 % sobre l'import total, encara que hi ha entitats com Banc Sabadell que poden arribar a ser flexibles amb aquesta comissió), la possibilitat de contractar productes vinculats que poden servir per bonificar el tipus d’interès de la hipoteca, i les despeses de cancel·lació.

També hi ha una altra sèrie de despeses, com les de la gestoria (inscripció legal del canvi de propietari de l’habitatge), les del Registre de la Propietat de l'escriptura de compravenda i de l'anomenada nota simple, i les de la notaria, que habitualment voregen el 0,5 % del valor total de l’habitatge.
 

Vols que un expert t'aconselli sobre què t'interessa més sense cap tipus de compromís? Deixa't assessorar per un especialista aquí

Compartir


Link
matricula-

Simula la teva hipoteca ara i descobreix quina s'adapta millor a tu

Esbrina què encaixa millor amb tu, si la nova Hipoteca Mixta, la Fixa o la Variable. Fes la teva simulació sense compromís ni documentació inicial i coneix com seria la teva quota mensual aquí i ara. 

Calcula la teva hipotecaCalcula la teva hipoteca