El sector editorial, present i futur | EDE
movi-image-abc-sector-editorial-presente-futuro-1
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

El sector editorial, present i futur

Fri Jun 11 09:06:50 CEST 2021

La pandèmia ha afectat de manera significativa el sector cultural, i especialment l'editorial. Malgrat això, les xifres conviden a mirar el futur amb optimisme

Hi ha pocs sectors que no s'hagin vist seriosament afectats per la crisi derivada de la COVID-19. Amb el primer decret d'estat d'alarma, el març de 2020, l'activitat no essencial es va aturar sobtadament, cosa que va provocar estralls en nombroses empreses.

El sector editorial, com ha passat en general en tot el sector de la cultura, també va patir una aturada indefinida que va colpejar durament les expectatives de tots els professionals que en formen part. No obstant això, hi ha motius per ser optimistes, ja que, malgrat que durant el confinament les vendes de llibres es van desplomar i tot just s’aguantaven gràcies al comerç online, l'any passat va tancar amb xifres que conviden a pensar en positiu.

Un bon exemple d'això són les dades del Gremi d'Editors de Catalunya. Tot i que les vendes de llibres van arribar a caure fins a un 60 % durant els mesos de confinament, en el conjunt de 2020 la caiguda se situa al voltant d'un 5 % en comparació amb l'exercici anterior. Una recuperació significativa que va arrencar després de la fi de les mesures de desconfinament i que va ser possible, en part, gràcies a l'aprovació per part del Govern, al mes d'agost, d'un paquet d'ajudes al sector del llibre fixat en 4 milions d'euros.


La dada resulta encara més esperançadora si es té en compte el context actual. El 2019, el sector editorial va créixer a Espanya per sisè any consecutiu fins als 2.420 milions d'euros, cosa que va suposar una millora de les seves xifres en un 2,4 % respecte de l'any anterior. Són unes xifres que «reflecteixen com el sector havia anat recuperant, des de 2014, el pols perdut després de la crisi econòmica del 2008», segons va explicar el passat mes de setembre Miguel Barrero, president de la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya i de l'Associació de Cambres del Llibre d'Espanya.

Espanya se situa líder a Europa juntament amb el Regne Unit, França i Itàlia

De la mateixa manera, el passat 18 de gener, la Federació d'Editors Europeus (FEP) va destacar la rellevància del mercat editorial espanyol. El 2019, els ingressos per vendes anuals totals de les editorials europees van arribar als 22.400 milions d'euros. El mateix 2019, abans de l'inici de la crisi de la pandèmia, Espanya es va mantenir entre els mercats més importants en termes de facturació, juntament amb el Regne Unit, França i Itàlia.

Per tant, no és cap bestiesa esperar un enlairament similar a mesura que avanci el procés de vacunació i es recuperi la normalitat. El sector editorial a Espanya té bona salut, de manera que alguns experts en vaticinen una recuperació en forma de 'V'.

L'objectiu és 'passar pàgina' a la crisi i reinventar-se

De cara a un futur immediat, poques dates són tan il·lustratives del moment que viu el sector editorial com el Dia Internacional de Llibre, més conegut a Catalunya com Sant Jordi. La gran festa de la literatura pot marcar el principi d'un temps nou per al sector. Segons alguns dels seus protagonistes, i tot i que encara quedarà lluny de les xifres d'anys anteriors, la facturació de les vendes de llibres durant aquesta jornada serà més gran que la de l'any anterior, en què es va optar per traslladar la celebració al mes de juliol. Però tot sembla indicar que encara caldrà esperar una mica més per obtenir dades com les del 2019, any en què es van vendre 1,5 milions de llibres i es van facturar 20 milions d'euros.

Llibreries, editorials, biblioteques i escriptors han aconseguit reinventar-se per esquivar les dificultats. S'han implementat o reforçat les plataformes digitals. Un exemple d'això és el pes que estan tenint els llibres electrònics o e-books i fins i tot els audiollibres. Les vendes digitals també estan tenint un gran protagonisme; de fet, les vendes a través dels e-commerce han crescut un 49 % des de l'inici de la pandèmia de la COVID-19, segons un estudi sobre comerç mundial elaborat per Nielsen, i l'opció de fer clic i recollida en botiga ha augmentat un 39 %.

Pot interessar-te: El sector editorial, en plena reinvenció

Una dada que corrobora l'impuls del model digital és que la venda de llibres en format electrònic en llengua espanyola va augmentar el 2020 un 43 % respecte de l'any anterior, segons l'informe anual de Libranda, principal distribuïdora de llibres digitals i audiollibres en espanyol. Segons l'estudi, el mercat del llibre electrònic en llengua espanyola a tot el món (sense incloure el llibre de text i acadèmic) va arribar als 115,7 milions d'euros el 2020, dels quals 75 milions es van facturar a Espanya; això suposa un 65 % en valor en euros, i 40,7 milions en la suma de la resta de països del món, encapçalats per Mèxic (11,2 % en valor en euros) i seguit pels Estats Units (9 %).

També s'han posat en marxa tota mena d'iniciatives online, des de trobades amb escriptors a presentacions de llibres, clubs de lectura o sessions especials per a nens. S'han impulsat accions molt diverses per fomentar la lectura i donar suport a les llibreries. Alguns empresaris, fins i tot, han pres la decisió d'obrir un negoci editorial en plena pandèmia, com La Irreductible, a Lleida. I s'ha tornat a fer evident que, quan sorgeixen nous reptes, tant els professionals de sector com els lectors responen. Al cap i a la fi, el llibre i la lectura sempre han estat un refugi perfecte davant de l'adversitat. 

 

Fotografia de cottonbro a Pexels
-Temes relacionats-
up