El 80 % de les empreses adoptarà models híbrids de treball | EDE
movi-image-empresas-modelos-hibridos-trabajo-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

El 80 % de les empreses adoptarà models híbrids de treball

Wed Aug 05 13:03:53 CEST 2020

La meitat dels espais de coworking tenen reservat només el 30 % de les places disponibles, segons ProWorkSpaces

Espais oberts, zones compartides i rotació de llocs: són tres de les principals característiques dels espais de treball flexibles, les que havien fet triomfar aquesta modalitat i les que ara, després de la situació generada per la crisi de la COVID-19, podrien posar-la en perill. Tot i això, el coworking segueix i seguirà sent una alternativa a les oficines tradicionals per als empresaris, treballadors i autònoms. Tot i això, està per veure si es mantenen les xifres d’ocupació de més del 75 % registrades el 2019 en més de set de cada deu gestors d’aquests espais, segons l’estudi «Espacios flexibles en España» realitzat per ProWorkSpaces, la patronal del sector.

Et pot interessar: El coworking després de la tempesta

Els efectes de la crisi sanitària canviaran la manera de treballar de moltes organitzacions. En aquest sentit, el 80 % de les empreses adoptarà models híbrids de treball, és a dir, combinar oficina, teletreball i coworking i, en concret, el 26 % d’aquestes empreses optarà únicament per les dues últimes opcions. Aquesta idea de no mantenir un lloc fix a l’hora de treballar sembla que té més pes a les empreses de més de cent treballadors, ja que l’han escollit prop del 95 %. A les que tenen de deu a cent treballadors, el percentatge és d’un 79 % i la xifra cau fins al 63 % a les de mida més petita, segons l’enquesta sobre l’impacte de la COVID-19 a les organitzacions realitzada per Impact Hub. Actualment, el Govern ja està treballant en una llei de treball a distància per protegir tant l’empresari com el treballador i regular determinats aspectes com la desconnexió digital i el compliment de la jornada laboral.

Et pot interessar: Mitjans, objectius i desconnexió: les claus per implementar el teletreball

En aquest context, la flexibilitat en l’ús dels espais de treball es posiciona com una necessitat de futur per a gairebé el 90 % de les empreses enquestades. Més de la meitat es decanta per espais oberts per a sessions limitades de treball i per oficines virtuals, mentre que la resta considera prioritaris els espais privats amb ús flexible per a l’equip, combinats amb el teletreball.

Les previsions de reserves es redueixen fins a un 70 %

Aquestes dades apunten cap a una intenció d’apostar, cada vegada més, per un ventall més ampli pel que fa a models de treball. Tot i això, i tenint en compte que la COVID-19 segueix causant estralls per tot el món, les reserves d’aquests espais encara no són elevades. En concret, en gairebé set de cada deu casos, les sol·licituds per a llocs de coworking fix i flex, és a dir, amb un seient fix o variable, s’han reduït entre un 30 % i un 70 %. Des d’Utopicus, empresa de gestió d’espais flexibles, el CEO Rafael de Ramón confirma que els leads que estan rebent han augmentat respecte al març i l’abril, però que encara estan lluny de les peticions rebudes abans de la pandèmia. D’altra banda, prop del 23 % dels enquestats afirma que estan rebent les mateixes sol·licituds, segons l’estudi «La nueva normalidad del coworking. Impacto del COVID-19», elaborat per ProWorkSpaces, per veure l’impacte que ha tingut la pandèmia en aquest àmbit fins al 31 de maig.

Es troben una situació similar els gestors d’oficines virtuals, ja que gairebé el 60 % ha vist reduït el nombre de sol·licituds respecte a un període habitual. De fet, un 50 % tan sols té reservades el 30 % de les places. En canvi, gairebé un 23 % ha rebut més peticions per llogar els espais i el 18 % restant les manté iguals.

Et pot interessar: La fi de les grans i superpoblades oficines?

Amb tot això, la meitat de les empreses considera que la seva facturació per als propers sis mesos serà d’entre un 10 % i un 30 % inferior respecte a les mateixes dates en altres mesos. Gairebé una de cada deu es mostra més optimista i considera que es mantindrà igual i més d’un 27 % va més enllà i apunta que facturarà més. Tot i això, sembla que els preus es veuran influïts a la baixa, ja que el 52 % reduirà les tarifes, el 46 % les mantindrà iguals i tan sols un 2 % les incrementarà fins a un 10 %.

Així ha estat la seva situació durant la crisi sanitària

L’accés a aquests llocs de treball també ha sofert modificacions i restriccions durant l’estat d’alarma. De nou, segons les dades obtingudes en l’enquesta, amb data de finalització de 31 de maig, un 22,5 % dels enquestats afirma que es va reduir l’accés a usuaris i coworkers fixos. A més, es va establir l’accés recomanat amb mascareta i les visites amb cita prèvia en un 17,5 % en els dos casos. D’aquesta manera, en més d’un 35 % dels casos, l’assistència d’usuaris ha quedat reduïda a menys del 10 % respecte a l’ocupació habitual. En tot just el 3 % dels espais hi han acudit la meitat dels usuaris.

Et pot interessar: Com protegir el teu entorn del coronavirus

A això s’hi afegeix que més de nou de cada deu confirma que la seva facturació de maig respecte a la d’un mes usual va ser entre un 10 % i un 70 % inferior. Tot i això, els ERTO i els ERO no s’han posicionat com una mesura singular, ja que s’han aplicat en dos de cada deu casos en el primer model i un de cada deu casos en el segon.

Per a la recuperació del seu negoci, el 40,6 % de les empreses enquestades per Impact Hub confirma que és important enfortir el treball en xarxa (networking), una pràctica que es reforça amb aquests espais de treball oberts i flexibles, pels quals passen diverses empreses, pimes i autònoms, i així es poden establir moltes xarxes de contacte.

 

-Temes relacionats-
up