Declaració de la renda: quines novetats hi ha per a la cita amb Hisenda que comença el 7 d'abril | EDE
movi-image-cincodias-declaracion-renta-novedades-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Declaració de la renda: quines novetats hi ha per a la cita amb Hisenda que comença el 7 d'abril

Wed Mar 10 15:17:02 CET 2021

La gestió fiscal de la tributació dels expedients de regulació temporal d'ocupació es converteix en un dels punts a considerar

Queda menys d'un mes perquè comenci la Campanya de la Renda de 2020, que estarà marcada per certes novetats impositives que s'han de tenir en compte, com la gestió de la tributació dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO).

L'Agència Tributària informa que la campanya començarà el proper 7 d'abril en iniciar-se el termini de presentació per Internet de les declaracions de renda i patrimoni 2020. A partir del 6 de maig, s'habilita la possibilitat de realitzar la declaració a través del telèfon i, a partir del 2 de juny, de manera presencial a les seves oficines.

Pot interessar-te: Novetats i calendari de la declaració de la renda 2021

En els dos últims casos cal demanar cita prèvia: a partir del 4 de maig si s'opta per la via telefònica i, a partir del 27 de maig, si es prefereix acudir a les oficines de l'Agència Tributària. La petició de cites es pot realitzar fins al 29 de juny inclòs, ja que la campanya finalitza el 30 de juny.

Aquesta campanya presenta com a novetat destacable l'obligació de realitzar la declaració que tenen els treballadors que han cobrat prestació per desocupació en estar incloses en un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). La raó és que el límit de 22.000 euros anuals procedents únicament de rendiments de treball perquè un contribuent no estigui obligat a declarar han de provenir d'un sol pagador. «Com els treballadors en ERTO han tingut el 2020 dos pagadors, la seva empresa i l'Administració, que és la que abona la prestació, hauran de fer la declaració», assenyala José Pedreira, coordinador del Grup d'Experts en IRPF de l'Associació Espanyola d'Assessors Fiscals (AEDAF).

Diana Ferrer, doctora i professora de Dret Fiscal i Gestió Tributària a ESADE, explica en el Podcast de Banc Sabadell, que «la majoria d'ERTO que s'han pagat gairebé no compten amb retenció, perquè no arribaven als mínims». Això es traduirà en la pràctica en què «molta gent haurà de pagar entre 800 i 1.000 euros més en aquesta declaració», adverteix l'experta.

Pot interessar-te: escolta el Podcast de Banc Sabadell 'Com planificar per aprofitar els beneficis fiscals, amb Diana Ferrer, doctora i professora de Dret Fiscal i Gestió Tributària a ESADE

 

Amb tot, aquelles persones que s'hagin vist afectades per un ERTO i que, per tant, han cobrat del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), només tindran l'obligació de presentar la declaració de la Renda en aquests dos supòsits: d'una banda , si l'import rebut pel segon o la resta de pagadors és inferior a 1.500 euros, no cal declarar per IRPF si la suma total per rendiments de treball no supera els 22.000 euros anuals. D'altra banda, si la quantitat percebuda sí que supera els 1.500 euros, no hi haurà obligació de presentar la declaració de la renda si els rendiments no excedeixen de 14.000 euros.

Plans de pensions

Ferrer subratlla la importància de planificar per optimitzar la gestió de les finances: «Sempre és un bon moment per començar a planificar-se, perquè, per exemple, no arribi juny i et diguis 'si hagués sabut això en el seu dia, potser hauria tingut marge per aplicar el canvi i comptar amb el benefici fiscal al juny, a l'hora de fer la declaració». Per això mateix, és fonamental treballar amb certa previsió.

Una de les novetats tributàries de gran importància que han de tenir en compte els contribuents aquest any, de cara a la declaració de 2021, és el canvi que afecta els plans de pensions. El passat 1 de gener va entrar en vigor la reducció del límit màxim de les aportacions als plans de pensions individuals per deduir en l'IRPF, de 8.000 euros a 2.000 euros. Així mateix, s'ha reduït de 2.500 a 1.000 euros el límit deduïble de les aportacions als plans de pensions a favor del cònjuge que no treballa. No obstant això, el límit màxim per desgravar aportacions en els plans de pensions d'ocupació o d'empresa ha pujat dels 8.000 als 10.000 euros.

Això és fonamental ja que, si hi ha un tema que genera debat a Espanya pel que fa a les pensions públiques, és el de la seva sostenibilitat. Per aquest motiu el Govern va apostar pel foment dels plans de pensions d'empresa (PPE) com una de les fórmules amb les quals afrontar el repte.

El Banc d'Espanya ja va advertir el 2019, abans de la crisi econòmica provocada per la COVID-19, que «el factor demogràfic és el major repte» que ha d'afrontar el sistema de pensions espanyol, que veurà augmentar «considerablement la taxa de dependència entre pensionistes i cotitzadors de la Seguretat Social, fins a gairebé duplicar-la, i la despesa». Davant d'aquesta situació, l'estalvi privat que representen els plans de pensions és una garantia.

D'altra banda, realitzar aportacions periòdiques a un vehicle d'estalvi com són els plans de pensions genera capital que es pot rendibilitzar gràcies a l'interès compost.

 

Rendiments de capital mobiliari

Un altre dels canvis significatius que afecten les rendes de l'estalvi en la declaració de 2021 és la pujada de gravamen dels rendiments de capital mobiliari. Pedreira recorda als contribuents que l'1 de gener d'aquest exercici va entrar en vigor l'increment del tipus, del 23 % al 26 %, dels dividends que superin els 200.000 euros anuals.

En concret, a aquelles persones que obtinguin uns ingressos superiors als 300.000 euros anuals se'ls aplicarà un tipus marginal del 47 %. Això suposa un augment de dos punts percentuals del tipus aplicable en el tram anterior, que se situa entre els 60.000 i els 300.000 euros i que es correspon amb un tipus del 45 %.

Pot interessar-te: Com estalviar en la pròxima declaració de la renda

 

Fotografia de Mari Helin a Unsplash
-Temes relacionats-
up