Un de cada quatre espanyols creu que la seva situació laboral i financera millorarà en un any | EDE
movi-image-espanoles-situacion-laboral-financiera-mejora-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Un de cada quatre espanyols creu que la seva situació laboral i financera millorarà en un any

Wed Jul 14 11:22:30 CEST 2021

Un 52 % dels espanyols consideren que el Fons de Recuperació Europeu serà efectiu per respondre als efectes econòmics provocats per la pandèmia de la COVID-19, segons l'últim Eurobaròmetre de la Comissió Europea

La visió dels espanyols sobre la situació econòmica i de l'ocupació és més pessimista en comparació amb la de la resta dels països europeus. Més d'un any després de l'esclat de la pandèmia de la COVID-19, el 91 % de la població espanyola valora negativament la situació econòmica general del país, davant del 69 % dels europeus, i el 94 % l'estat actual de l'ocupació, en comparació amb el 70 % segons l'última edició de l'Eurobaròmetre, publicat per la Comissió Europea.

Això evidencia els efectes negatius que la crisi sanitària ha tingut en l'economia, que encara segueixen presents i que dibuixen un escenari marcat per la incertesa. De fet, per a gairebé la totalitat dels ciutadans espanyols i europeus, la pandèmia té conseqüències econòmiques greus per al seu país, en un 98 % i un 93 % respectivament. Per això, per a un 70 % dels enquestats, la recuperació no serà efectiva abans del 2023. Per la seva banda, en la seva última actualització, la Comissió Europea situa en un 5,6 % la perspectiva d'avanç del producte interior brut (PIB) espanyol per al 2021 i per al 2020; l'estimació és d'un increment del 5,3 %, el que se situaria per sobre de la mitjana europea, d'un 3,7 % i un 3,9 % respectivament.

 Per al 71 % dels espanyols, la vacuna és la millor opció per posar fi a la pandèmia, encara que només el 56 % volen vacunar-se "com més aviat millor"

En aquest sentit, l'inici i l'avanç de la campanya de vacunació i l'arribada del Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU, es presenten com dos factors clau per impulsar un canvi en les expectatives a futur. Per al 71 %, la vacuna és la millor opció per posar fi a la pandèmia, encara que només el 56 % volen vacunar-se "com més aviat millor". Per la seva banda, un 52 % creu que les ajudes europees seran efectives per respondre als efectes econòmics de la COVID-19.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del Fons de Recuperació Europeu

Davant d'aquest context, al voltant d'un de cada quatre espanyols es mostra optimista pel que fa als elements que el pot afectar a nivell personal; el que suposa una xifra més elevada que la del conjunt dels països europeus. El 26 % considera que la seva posició laboral millorarà en els 12 mesos vinents i el 27 % creu que ho farà la situació financera familiar; davant de l'opinió dels europeus, d'un 20% i d'un 21% respectivament.

Pot interessar-te: La confiança dels empresaris creix a Espanya

 

La salut escala posicions i es col·loca com a primera preocupació

La COVID-19 també ha provocat que els espanyols es replantegin les seves preocupacions. D'aquesta manera, per al 53 % la sanitat i la Seguretat Social es posiciona com el tema més important actualment, després que hagi augmentat en 40 punts en comparació amb l'enquesta de l'any anterior. El segon problema és la desocupació i se situa gairebé al mateix nivell que la preocupació principal, amb un 51 % de mencions. En tercer lloc, amb un 40 %, es troba la situació econòmica. Els tres percentatges se situen per sobre de l'opinió del conjunt de la població europea.

El nivell de confiança dels ciutadans també s'ha vist modificat a causa de la crisi sanitària. El personal sanitari, que ha tingut un paper imprescindible davant d’aquesta situació, obté una confiança majoritària dels espanyols, amb un 87 % sobre el total. De fet, aquest col·lectiu és l'escollit com a primera opció per al 75 % pel que fa a la font més fiable per obtenir informació sobre les vacunes contra la COVID-19, juntament amb les autoritats sanitàries, amb un 46 %. Les xarxes socials i els llocs web només representen un 3 % i un 5 % respectivament.

El personal sanitari obté la major confiança dels ciutadans i és la primera opció escollida per informar-se sobre les vacunes contra la COVID-19

La Unió Europea, amb un 52 %, és la segona opció en què més confien els enquestats. Segons l'enquesta, el 84 % dels espanyols se senten ciutadans de la Comunitat, fet que suposa 10 punts més que el reflectit per la resta dels europeus i situa Espanya en quart lloc en el ranking de pertinença. En aquest sentit, un 76 % pensa que aquesta institució té un paper clau per assegurar l'accés a la vacuna i un 69 % confia que prengui les decisions encertades sobre la pandèmia en el futur.

 

Fotografia de CDC a Unsplash
-Temes relacionats-
up