Les empreses que alineen els ODS a la seva activitat són més competitives a curt termini | EDE
movi-image-ods-empresas-competitivas-1
Envia'ns suggerències
Sostenibilitat
4 min del teu temps

Les empreses que alineen els ODS a la seva activitat són més competitives a curt termini

Mon Jul 27 18:05:31 CEST 2020

El 78 % de les companyies espanyoles esmenten els ODS en els seus informes, cosa que demostra la integració de la sostenibilitat en les seves línies de negoci, segons un informe de PwC. Això les ajuda a identificar noves oportunitats i millora la seva interacció amb els stakeholders.

En els darrers anys, les empreses espanyoles han incrementat el seu grau de coneixement i implicació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). De fet, el 78 % de les companyies del nostre país inclouen els ODS en els seus informes, mentre que, a escala mundial, aquest percentatge baixa fins al 72 %, segons l’estudi Las empresas y el desafío de los ODS, de PwC. Les companyies han interioritzat la responsabilitat que tenen en el procés de fer de l’entorn un món més sostenible i respectuós i, malgrat l’esforç que això els exigeix, moltes veuen recompensats els seus esforços.

Et pot interessar: Així són les inversions que recompensen les empreses responsables i sostenibles

Tant és així que, “a curt termini, les empreses que alineen els ODS al seu propòsit i al core de l’activitat obtenen un acompliment més bo. A més d’identificar noves oportunitats de mercat i desenvolupar productes innovadors, milloren la seva interacció amb els stakeholders i convergeixen a mitjà termini cap a models d’empresa més inclusius i sostenibles, cosa que els permet augmentar la competitivitat del negoci i la reputació corporativa”, assenyala Albert Carné, director de Sostenibilitat de Banc Sabadell.

Els ODS, coneguts a Europa i Espanya a través de l’Agenda de Desenvolupament Sostenible o Agenda 2030, són objectius globals que van adoptar els líders mundials el 2015 per erradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tothom com a part d’un nou full de ruta. Així, cada objectiu té les seves fites específiques que s’han d’assolir d’aquí al 2030.

Et pot interessar: Sostenibilitat i drets humans, cada vegada més presents en els informes corporatius

Entre els 17 ODS, els més prioritaris per a les companyies espanyoles són el d’acció pel clima (objectiu 13) i el de treball decent i desenvolupament econòmic (objectiu 8), citats per fins a un 92 % de les companyies de l’IBEX. Just per darrere, es troben els d’igualtat de gènere (objectiu 5), d’aliances per aconseguir objectius (objectiu 17) i d’educació de qualitat (objectiu 4), segons l’informe esmentat.

En aquest sentit, el 13 % de les companyies espanyoles inclouen objectius lligats a ODS concrets, en comparació del 14 % mundial. No obstant això, encara que Espanya se situa a prop de la mitjana global en aquest aspecte, continuen mancant objectius concrets i quantificables en el reporting de les organitzacions. Per aquest motiu, Espanya, com altres països, té un llarg recorregut al davant per aconseguir resultats tant des del punt de vista qualitatiu com quantitatiu.

Per què els ODS són importants per a les empreses

Com explica Albert Carné, els ODS constitueixen el marc internacional de contribució al desenvolupament sostenible i proporcionen a les empreses una guia per establir els seus fulls de ruta i configurar les seves estratègies al voltant dels objectius en què tenen capacitat d’influència.

En aquests darrers anys, “governs i institucions han posat en marxa un conjunt de mecanismes i ordenaments que inclouen de manera destacada el paper de les empreses en la tasca a favor de la sostenibilitat. Avui, la seva inclusió en l’estratègia i el model de negoci a través de l’adopció de criteris ESG (sigles en anglès d’ambiental, social i bon govern) figura en el top de les agendes dels bancs centrals i de les diferents autoritats, supervisors i reguladors”, afegeix.

“També els inversors i bona part del món empresarial estan donant prioritat a la necessitat de continuar i, si és possible, accelerar la transformació de l’economia cap a un model més sostenible que asseguri una resiliència més gran davant d’esdeveniments crítics i globals, com el que ha suposat la crisi de la COVID-19”, subratlla el responsable de Sostenibilitat de Banc Sabadell. Segons una enquesta feta per PwC, el 67 % dels inversors han identificat els ODS que són pertinents per a les seves inversions i hi han donat prioritat (un augment respecte al 38 % de l’any 2016), i el 43 % estan adoptant un enfocament proactiu per supervisar el rendiment de les empreses de la seva cartera respecte als ODS i informar-ne.

Aquesta dècada es considera la “dècada dels resultats” i les empreses que demostrin aquest lideratge seran les que tinguin més probabilitats d’obtenir el suport dels inversors, els organismes reguladors i la societat d’aquí al 2030.

Impulsar el compromís empresarial amb la sostenibilitat

D’aquesta manera, “la lluita contra el canvi climàtic i la mitigació dels seus efectes, la igualtat i la inclusió social, la contribució al benestar social i els drets humans són algunes de les qüestions que ja determinen la trajectòria empresarial i la seva reputació”, destaca Carné. Tanmateix, per ajudar les empreses en el seu compromís amb els ODS, és vital la tasca dels governs i les institucions financeres. Els governs tenen un paper destacat impulsant polítiques i normes que incentivin el canvi de comportament. En aquest sentit, els ODS també poden ajudar les empreses a avançar-se a les lleis futures i a prendre mesures per mantenir-se al dia pel que fa a la normativa. Per impulsar les empreses en aquest camí, PwC, al seu informe, també considera important que l’Executiu estableixi un full de ruta clar i elimini els obstacles per a les organitzacions del sector privat que miren de contribuir als ODS.

El Govern ja ha posat fil a l’agulla per començar a aplicar l’Agenda 2030. A principis de juliol, es va fer la primera reunió de la legislatura de la comissió delegada, una reunió que no s’havia pogut celebrar abans per l’arribada de la COVID-19. En aquesta reunió, es va aprovar la creació d’un grup de treball que permetrà posar en comú les diferents polítiques que cada ministeri ha de posar en marxa o té previstes, atès que es tracta d’una matèria transversal en la qual tots els ministeris estan involucrats.

Et pot interessar: L’impacte de la transició energètica de la UE en el teixit empresarial

Des de les institucions financeres, el sistema bancari avança en “la promoció de pràctiques sostenibles i activitats econòmiques que generin prosperitat compartida i s’ha compromès a publicar un informe de progrés dels principis basat en l’anàlisi d’impactes, objectius establerts, mesures per implantar i mecanismes de revisió, i a informar-ne la societat i els reguladors”, assenyala Carné. I afegeix que “aquest compromís està recollit en els Principis de Banca Responsable, que estan alineats amb els ODS i l’Acord de París i que constitueixen el primer marc de referència global que defineix el paper i les responsabilitats del sector bancari per garantir un futur sostenible”.

A més, “la ratificació del Compromís col·lectiu d’acció climàtica esdevé una concreció més gran per situar durant els pròxims tres anys l’alineació del negoci amb els objectius climàtics locals i globals per mitjà de la revisió de les carteres, de manera que reflecteixin el finançament d’una economia baixa en carboni”.

Entre les accions proposades a Banc Sabadell per contribuir a aquests objectius, hi ha: fomentar i acompanyar la transició de les empreses cap a un model més sostenible; contribuir a la inversió responsable, donant prioritat a aquells productes o serveis que pel seu disseny compleixin els criteris ESG; incorporar els criteris de sostenibilitat en el control i la gestió de riscos, i reduir la petjada de carboni com a organització, entre d’altres, com també generar ocupació i lluitar contra la pobresa i la desigualtat. Un exemple d’això és el llançament del marc per a l’emissió de bons vinculats a objectius de desenvolupament sostenible, amb la finalitat de fomentar el finançament d’activitats que contribueixin al desenvolupament mediambiental i social.

Què ha suposat la crisi derivada de la COVID-19 en l’adopció dels ODS

“L’escenari en què la pandèmia ha situat el conjunt de la societat ha mostrat un món amb menys contaminació i amb un ús més eficient i productiu de les noves tecnologies a través del teletreball. També ha posat en evidència la importància dels riscos no financers (la gestió dels riscos i els plans de contingència) i la necessitat d’impulsar models que donin una resposta adequada als col·lectius socials més vulnerables”, assenyala Carné. En aquest sentit, “la sostenibilitat en les empreses es fa més palesa que mai a l’hora d’afrontar situacions d’emergència sanitària, social i econòmica, tant internament, en relació amb la viabilitat dels negocis i la continuïtat de l’ocupació, com externament, pel que fa a la protecció dels clients i la contribució a la societat”, afegeix.

Et pot interessar: Què ens ha ensenyat aquesta aturada sobre medi ambient?

Arran d’aquesta situació, “el món econòmic i empresarial ha entès la importància de la sostenibilitat i l’oportunitat que representa per fer les coses d’una altra manera”, apunta l’expert. Cada vegada es posa més de manifest que per mitjà de l’adopció dels ODS es contribueix a crear importants oportunitats de negoci i a assegurar el futur de les empreses a llarg termini. Atesa la necessitat de trobar formes més sostenibles de viure i operar, també hi ha un ampli consens que ara és el moment que les empreses liderin i intensifiquin dràsticament el seu compromís per assolir els ODS.

 

-Temes relacionats-
up