Espanya impulsa l'economia de les dades amb l’hub GAIA-X | EDE
movi-image-espana-impulsa-economia-datos-gaiax-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Espanya impulsa l'economia de les dades amb l’hub GAIA-X

23/07/2021

El país anuncia la creació d'una associació amb l'objectiu de desenvolupar una xarxa que connecti a l'administració pública amb el sector privat en el marc del Fons Europeu Next Generation EU

Les dades es projecten com el nou petroli en un món cada vegada més digitalitzat. L'economia de la dada va moure a Espanya, segons les últimes dades disponibles, 29.700 milions d'euros el 2019, suposant el 2,5 % del producte interior brut (PIB). Pel 2025, s'espera que el seu valor augmenti fins a representar el 4,1 % del PIB. Per això, desenvolupar una estratègia futura amb una base legal sòlida i uns recursos financers a l'altura és una part clau del Fons Europeu Next Generation EU, del qual Espanya es disposa a rebre 69.500 milions d'euros en els pròxims cinc anys.

Els projectes destinats al desenvolupament del núvol i de les infraestructures d'emmagatzematge, així com aquells orientats al processament de dades i al desplegament del 5G i de l'edge computing es perfilen com els més demandats per consolidar aquesta indústria en el curt termini. El component 15 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) espanyol destinarà un total de 3.999.000 d'euros per apuntalar el salt de la connectivitat digital, impulsar la ciberseguretat i desplegar el 5G.

El PRTR destinarà 3.999.000 d'euros per impulsar la connectivitat digital, la ciberseguretat i el 5G

El desenvolupament d'un mercat europeu de dades basat en el respecte a la privacitat de les persones i que garanteixi la seguretat enfront de potencials ingerències de països tercers és el centre neuràlgic de l'estratègia digital de la Comissió Europea per a la pròxima dècada. L'objectiu és establir espais digitals i sostenibles entre els 27 Estats membres que permetin la transmissió de dades de forma més ràpida i efectiva.

Per exemple, una de les àrees seria la sanitària, accelerant l'accés als historials mèdics dels ciutadans comunitaris. Els primers passos per harmonitzar aquest camp a la Unió Europea (UE) ja han vist la llum amb la creació de la federació europea del núvol o la posada en marxa de GAIA-X, una organització sense ànim de lucre formada per més de 250 entitats que busquen consolidar-se com una alternativa segura al mercat per impulsar la sobirania digital europea.

Espanya vol estar a l'avantguarda en aquest procés de transformació digital. El Govern ha posat en marxa la que serà la primera oficina de la dada al país i ha anunciat recentment la creació d'un hub nacional de GAIA-X per al desplegament de l'economia de dades. El seu objectiu, segons ha divulgat l'Executiu, és "comptar amb un ecosistema sòlid i integrador sobre compartició de dades a escala nacional, que integri el sector públic i el privat, els centres de recerca i de desenvolupament tecnològic, les grans empreses així com les petites i mitjanes empreses (pimes) i les start-ups".

L'ambició és desenvolupar una xarxa i una comunitat on les diferents indústries nacionals puguin tenir una base comuna al voltant de les dades amb especial èmfasi en el desenvolupament de la intel·ligència artificial (IA). Tot això busca adaptar el teixit productiu, des de les grans companyies fins a les més petites, al món digital i impulsar també el seu intercanvi d'informació.

El GAIA-X espanyol, referent per impulsar la indústria de les dades

L’hub espanyol GAIA-X estarà articulat al voltant d’associacions, centres tecnològics i altres entitats especialitzades en la matèria que tinguin interès en la compartició de dades. L'organització serviria d'enllaç per a la coordinació entre les administracions públiques nacionals i de porta per a l'intercanvi amb altres iniciatives europees. Es planteja com un projecte transversal per digitalitzar l'economia espanyola amb macroprojectes amb impacte sectorial, principalment, en les àrees de la sanitat, del turisme, del comerç electrònic, de la mobilitat i del sector agroalimentari. L'objectiu és assegurar la disponibilitat de dades, la interoperabilitat, la seva portabilitat i el desplegament de la governança de dades integrant també a les pimes perquè puguin compartir-los de manera segura i efectiva en molts sectors diferents.

L'objectiu és assegurar la disponibilitat de dades, la interoperabilitat i la seva portabilitat

Aquest camp consagra una de les 24 manifestacions d'Interès (MDI) que el Govern està posant en marxa per identificar els sectors estratègics que coparan les ajudes europees. Les convocatòries MDI busquen mapejar els vectors que impulsaran la transformació del país i establir, així, un pla detallat sobre el seu finançament, el seu potencial i les seves possibles sinergies entre les administracions públiques i el sector privat.

Després de la recepció de sol·licituds, la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial organitzarà un workshop amb representants de la indústria per perfilar aquest hub amb el qual Espanya "aspira a liderar espais de dades en sectors estratègics com el de la sanitat o el del turisme", segons el defineix el Govern.

Pot interessar-te: L’impacte del Fons de Recuperació Europeu en els sectors i les empreses

 

-Temes relacionats-
up