És un bon moment per invertir en salut? | EDE
movi-image-buen-momento-invertir-salud-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
4 min del teu temps

És un bon moment per invertir en salut?

Wed Dec 16 08:31:17 CET 2020

A més de per la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2, el sector de la salut ofereix oportunitats d'inversió interessants pensant a llarg termini, aporta fortalesa a les carteres, ja que molts dels seus valors cotitzats tenen una vocació defensiva

Pot semblar una obvietat fer ressaltar la importància de comptar amb valors i actius vinculats a la salut en una cartera d'inversió immersos en una pandèmia global, però la veritat és que aquest segment fa anys que està focalitzat en la innovació digital, amb empreses que estan desenvolupant projectes pioners i totalment disruptius en àrees com la telemedicina, la biotecnologia o la robòtica aplicada a les pròtesis humanes. «El sector de la salut i la tecnologia han tingut un comportament fantàstic a les borses, donat el ritme creixent d'envelliment de la població i el nostre desig per viure millor i allargar la nostra vida», assenyala Miguel Vicente, fundador d’Antai Venture Builder, Wallapop, Justbell i president de la Barcelona Tech City, en el podcast de Banc Sabadell. Es tracta d'una indústria que presenta oportunitats interessants i que, des de fa uns mesos, n’ha sumat una més: la necessitat de trobar una vacuna contra la COVID-19 en el menor termini possible, juntament amb la producció de material sanitari i de fàrmacs, «de manera que s'ha convertit en una autèntica prioritat», afegeix Vicente.

 

Aquestes expectatives han provocat, en els últims mesos, l'entrada d'importants fluxos de fons procedents d'inversors en els diferents laboratoris i grups farmacèutics que estan investigant una possible vacuna contra la COVID-19, com Pfizer i Moderna. 

Reptes de futur

Al marge d’aquesta realitat, cal assenyalar que l’envelliment de la població, la cronificació de moltes malalties abans mortals i l'augment notable de l’esperança de vida estan creant tot un seguit de reptes nous que el sector de la salut ha de cobrir durant aquests pròxims anys. Segons l'Organització de les Nacions Unides (ONU) en el seu informe Perspectivas de la Población Mundial: Aspectos Destacados, el 2050 una de cada quatre persones que visquin al planeta tindrà més de 60 anys, i això augura unes molt bones perspectives de creixement per a aquesta indústria, tant en productes com en serveis sanitaris.

La cronificació de malalties, l'envelliment o la demanda de serveis sanitaris situen la indústria de la salut amb unes bones previsions de creixement en el futur

Tant els laboratoris com moltes altres empreses de recent creació tenen per davant un ampli ventall de reptes per cobrir en l'àmbit de les patologies, que cada vegada tenen una incidència més alta en la població per causes com l'estil de vida, l'estrès o la contaminació. Entre elles, cal destacar diversos tipus de càncer que encara tenen una taxa de letalitat molt elevada, com els de pàncrees o d'intestí, les malalties cardiovasculars, com l'ictus, o fins i tot algunes neurodegeneratives, com l'esclerosi múltiple. Juntament amb aquestes malalties n’hi ha d’altres que, amb uns nivells de mortalitat més lleus, estan molt esteses entre la població i que ofereixen un llarg camí per recórrer encara per al seu tractament i curació, com la diabetis, l'obesitat o la hipertensió.

Per què són clau en una cartera?

Amb aquestes perspectives en ment, les accions de companyies de l'àmbit de la salut són, probablement, una bona elecció per formar part de qualsevol cartera d'inversió diversificada. De fet, els fonaments sòlids i les previsions d'increment en els seus comptes de resultats les converteixen en una alternativa interessant com a aposta a llarg termini, ja que fins i tot poden tenir un caràcter defensiu. La raó principal darrere d'aquest raonament, a més de les expectatives sobre el descobriment de nous fàrmacs revolucionaris, rau en el fet que la demanda esperada dels béns i serveis de moltes d'aquestes entitats per als pròxims anys sembla apuntar a una gran estabilitat, ja que, encara que hi hagi una crisi econòmica, moltes persones continuaran necessitant certs fàrmacs o contractar serveis d'atenció sanitària en el seu dia a dia.

D'acord amb l'informe Panorama de la Salud 2019, elaborat per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), la proporció de despesa del producte interior brut (PIB) en el sector sanitari al planeta podria augmentar gairebé un 9,5 % fins a l'any 2060, fet que significaria que es quadruplicaria el volum actual del mercat sanitari en la majoria dels països d'Occident. Aquestes previsions, des del punt de vista financer, ja fa anys que tenen una translació en els mercats. Segons les dades que recullen les pantalles de Bloomberg, prenent com a referència el període que va del gener de 2011 al gener de 2020, les accions del sector sanitari en l'àmbit global, incloses a l'índex MSCI World Health Care, van obtenir una rendibilitat gairebé dues vegades superior al selectiu internacional MSCI World Broad Market.

La importància de la diversificació

De fet, des de l'esclat de la pandèmia, molts fons d'inversió especialitzats en el sector salut han recollit més beneficis que altres focalitzats en indústries diferents. Aquest tipus de productes són una molt bona opció perquè qualsevol inversor minorista participi en el segment sanitari, ja que en apostar per la diversificació no només es fixen en les grans companyies globals, com laboratoris o empreses de medical devices i d'equipament i subministraments hospitalaris, sinó que també s’incorporen entitats de subsectors sanitaris menys conegudes pel gran públic (incloent-hi start-ups amb projectes innovadors) i obren el seu focus a tots els mercats de renda variable del món.

Espanya no s'està quedant enrere en aquests àmbits d'innovació sanitària ni en altres que estan, a hores d'ara, en desenvolupament. Per exemple, la companyia DyCare, a través de la seva aplicació ReHub, ofereix teràpies de rehabilitació en remot per a pacients amb problemes musculoesquelètics, amb tractaments personalitzats que monitoren en temps real metges i fisioterapeutes. Per la seva banda, i sobre la base de la realitat virtual, Psious ajuda a tractar trastorns psicològics com l’acrofòbia (por a les altures), l'agorafòbia (por als espais oberts) o l’aerofòbia (por a volar). En l'àmbit de la fertilitat femenina destaca Woom, que és una app que ajuda a optimitzar les possibilitats d'aconseguir un embaràs, donant consells i l'opció de compartir dubtes i experiències amb altres usuàries.

Empreses innovadores amb segell espanyol

Des de l'òptica de la digitalització, el repte de moltes companyies està a oferir innovacions que serveixin per reduir costos en els sistemes nacionals de salut, proposant, per exemple, apps per realitzar visites mèdiques o sensors i nanorobots que avaluen l'estat dels pacients en temps real. En el camp de la cirurgia robòtica, cada vegada més les màquines, sempre sota supervisió humana, realitzen intervencions més precises i menys invasives, fet que servirà per reduir els temps d'estada hospitalària i rebaixar el nombre de pacients que requeriran segones operacions.

Espanya no s'està quedant enrere en aquests àmbits d'innovació sanitària ni en altres que estan, a hores d'ara, en desenvolupament. Per exemple, la companyia DyCare, a través de la seva aplicació ReHub, ofereix teràpies de rehabilitació en remot per a pacients amb problemes musculoesquelètics, amb tractaments personalitzats que monitoren en temps real metges i fisioterapeutes. Per la seva banda, i sobre la base de la realitat virtual, Psious ajuda a tractar trastorns psicològics com l’acrofòbia (por a les altures), l'agorafòbia (por als espais oberts) o l’aerofòbia (por a volar). En l'àmbit de la fertilitat femenina destaca Woom, que és una app que ajuda a optimitzar les possibilitats d'aconseguir un embaràs, donant consells i l'opció de compartir dubtes i experiències amb altres usuàries.

En el camp de la telemedicina, hi ha un ampli ventall d'empreses espanyoles que desenvolupen projectes, com Elma Care que, a través d'una app, combina una assegurança de salut integral amb consultes mèdiques a distància, que inclou assessorament per part d'especialistes o la possibilitat de fer un seguiment de l'historial clínic, entre altres serveis. Un altre exemple és mediQuo, que ofereix consultes mèdiques online les 24 hores del dia, i que ja ha arribat a tenir més de 600.000 usuaris actius. A partir de la intel·ligència artificial, Mediktor recull els símptomes dels pacients sobre la base de qüestionaris de preguntes, realitza diagnòstics de les malalties, pronostica el seu nivell d'urgència i suggereix les especialitats mèdiques a les quals cal adreçar els pacients. 

Pot interessar-te: Telemedicina: com ha evolucionat amb la COVID-19?

Fotografia de Kelly Sikkema a Unsplash
-Temes relacionats-
up