La motxilla austríaca ja fa més d’una dècada que entra i surt de l’agenda política. I avui es torna a situar al centre del debat després que el Banc d’Espanya hagi inclòs aquesta ‘nova vella’ recepta com una de les grans mesures per acabar d’una vegada per totes amb el malparat mercat laboral espanyol.
Tal i com sosté l’organisme en el seu últim Informe Anual, les deficiències estructurals que patim des de fa dècades expliquen, en bona part, que la nostra economia registri taxes d’atur significativament més altes que altres països. Quan el vent bufa a favor i, sobretot, quan l'economia es torça.
Espanya va perdre l’oportunitat de superar aquestes deficiències abans de la COVID-19 i ara que s’entreveu la recuperació, té l’obligació d’aprofitar el moment per posar en funcionament reformes que, al seu parer, ens poden fer més forts i estar més preparats en el futur.
La motxilla austríaca és una de les seves receptes, un model basat en un compte individual per a cada treballador que l’acompanya al llarg de tota la seva vida laboral, independentment d’on treballi.
En què consisteix la motxilla austríaca?
És un model que combina la possibilitat d’acumular per avançat una part dels costos d’acomiadament en una motxilla que es pot traslladar d’una feina a una altra. Els treballadors poden recórrer als fons acumulats quan són acomiadats, per qüestions de mobilitat geogràfica, si pateixen una incapacitat o en el moment de la jubilació. En cas de defunció, la família també ho percep.
Com es fan les aportacions?
Les aportacions les fa sempre l’empresari, cada mes i de manera obligatòria. La contribució varia en funció del sou del treballador (1,53% del salari brut mensual). Els fons acumulats a la motxilla els gestionen entitats privades autoritzades per l’Administració, que inverteixen allò acumulat al mercat de capitals per obtenir una rendibilitat.
Et pot interessar: Salari emocional, clau per fidelitzar el talent
Què passa quan algú canvia de feina?
El treballador no perd allò acumulat. S’emporta la motxilla a la seva nova feina, on segueix acumulant aportacions del nou ocupador.
Es podria implementar a Espanya?
A Àustria es va posar en funcionament el 2003, però és cert que és un país molt diferent a Espanya, més petit i amb menys atur. Potser la idea que ha agafat més força al nostre territori és la possibilitat de combinar el sistema de capitalització austríac amb el tradicional d’indemnitzacions actual, com a transició cap a un nou sistema.
La motxilla austríaca no és l’única recepta que va posar sobre la taula el supervisor en el seu Informe Anual. Va recomanar també revisar els mecanismes de protecció de l’ocupació, plantejar els contractes amb costos d’acomiadament creixents i reforçar les polítiques actives d’ocupació a curt i mitjà termini. Amb aquestes mesures, pretén posar fi d’una vegada per totes a les deficiències que el mercat laboral fa anys que arrossega.
Et pot interessar: Els canvis laborals que han vingut per quedar-se
Segons l’organisme, l’economia ja havia de fer front a aquests reptes abans de la crisi de la COVID-19, i ara s’han intensificat. El sever ajustament que ha patit el país per la crisi sanitària no ha fet res més que posar de manifest vulnerabilitats que ja venen de lluny i accentuar la necessitat i urgència de donar una resposta adequada a aquests desafiaments.