Com crear una societat limitada unipersonal | EDE
Cómo crear una sociedad limitada unipersonal
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Com crear una societat limitada unipersonal

Mon Aug 22 08:12:40 CEST 2022

Una societat limitada unipersonal atorga llibertat total a l’únic soci en la presa de decisions

Abans d’emprendre cal analitzar la forma jurídica amb què es vol operar, tenint en compte les expectatives marcades al pla de negoci. Una de les primeres decisions és triar entre ser autònom o engegar una societat. Entre les opcions que hi ha, una és la societat limitada unipersonal (SLU), que ofereix avantatges com ara més independència en la presa de decisions, un tràmit de constitució més senzill i uns costos de gestió baixos. A canvi, el nivell de responsabilitat recau completament en la persona que la constitueix.

Característiques principals d’una SLU

La societat limitada (SL) és la forma jurídica més estesa, ja que és la que ofereix més seguretat jurídica perquè la responsabilitat dels seus socis es limita al capital aportat, és a dir, no han de respondre, arribat el cas, amb el seu patrimoni personal. Hi ha diversos tipus de societats limitades, entre les quals la SLU, en què una única persona, física o jurídica, té totes les participacions d’una empresa. Els seus avantatges principals són:

  • La responsabilitat dels socis. Es limita al capital aportat.
  • El procés de creació. Més senzill i econòmic que en altres societats.
  • El capital mínim. Es necessiten 3.000,06 euros per constituir-la.
  • Els beneficis fiscals. Els salaris dels socis es poden desgravar i tributa per l’impost sobre societats; això vol dir que no es paga més per tenir més beneficis.
  • Independència i autonomia en la presa de decisions operatives i de gestió. Això és perquè hi ha un únic responsable del negoci.
  • Els tràmits de constitució i de formalització. Són més àgils que a la resta de tipus de SL.
  • Costos de gestió més baixos.

Pot interessar-te: Com crear una societat limitada des de zero

Per què crear una SLU?

Molts emprenedors que decideixen iniciar un projecte de negoci es plantegen donar-se d’alta com a autònoms o crear una SLU. Abans de prendre una decisió, cal tenir en compte diferents elements:

  • Capital necessari. Si es té clar que amb els recursos financers propis es podrà desenvolupar l’activitat, convé apostar per una SLU. Si es vol actuar com a persona física i estar obert a tenir més flexibilitat a l’hora de sol·licitar finançament extern, serà més oportú actuar com a autònom.
  • Responsabilitat. Els autònoms tenen una responsabilitat il·limitada; això significa que responen amb tot el seu patrimoni en cas de deutes. En una SLU, el soci té una responsabilitat limitada i, en el pitjor dels casos, només perdria el patrimoni societari.
  • Tributació. Una SLU tributa per l’impost sobre societats, que, actualment, suporta un tipus fix del 25 %. Un autònom, en canvi, ho fa per l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), que té un caràcter progressiu, i que es mou en una forquilla d’entre el 19 % i el 47 %.
  • Comptabilitat. En principi, és més senzill per a un autònom portar al dia el seu exercici comptable. En una SLU, en canvi, és obligatori tenir actualitzat el Llibre diari, amb el registre de les operacions de l’empresa, i el llibre de comptes anuals, que detalla tots els moviments comptables de la companyia.

Pot interessar-te: Quan passar d’autònom a societat limitada

Passos per crear una SLU

  1. Sol·licitar i registrar el nom de la SLU al Registre Mercantil. Es pot fer a través de la pàgina web d’aquest organisme, indicant el nom complet del soci fundador i cinc possibles noms de l’entitat segons ordre de preferència. El Registre Mercantil reserva el nom durant sis mesos.
  2. Aportar el capital social. Bé a través d’aportacions dineràries (obrint un compte bancari a nom de la societat i ingressant els diners) o per mitjà d’aportacions no dineràries.
  3. Formalitzar l’escriptura pública de constitució de la societat davant de notari. S’hi inclouen els estatuts que regiran la societat. Posteriorment, el notari eleva a públic aquests documents.
  4. Sol·licitar el codi d’identificació fiscal (CIF) provisional i liquidar l’impost sobre transmissions patrimonials (ITP).
  5. Registrar formalment la societat al Registre Mercantil.
  6. Sol·licitar a l’Agència Tributària el CIF definitiu i l’alta censal de la societat mitjançant el model 036. També cal presentar la declaració de l’impost sobre el valor afegit (IVA) per determinar el començament de l’activitat.
  7. Inscriure a la Seguretat Social l’empresa amb l’administrador.

En qualsevol cas, abans de constituir una SLU o qualsevol altra mena de societat és clau comptar amb l’assessorament que proporciona el gestor de l’entitat bancària, que ajudarà a escollir la fórmula que s’adapti millor a cada negoci.

Vols que un expert t’aconselli sense cap mena de compromís sobre què convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

-Temes relacionats-
up