Wallbox es converteix en el quart unicorn espanyol, quines altres empreses hi ha a l'horitzó? | EDE
movi-image-wallbox-cuarto-unicornio-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Wallbox es converteix en el quart unicorn espanyol, quines altres empreses hi ha a l'horitzó?

Tue Jul 13 11:23:37 CEST 2021

Moltes start-ups espanyoles prometen fer parlar molt en els pròxims mesos, en sectors com el de la logística, el de l'ocupació temporal, el de la salut digital o el de la intel·ligència artificial

La llegenda popular diu que els unicorns eren tan rars de veure que, amb sort, una persona aconseguia veure’n un en la seva vida. Amb aquesta idea al cap, l'inversor Aileen Leen va encunyar aquest terme en 2013 per referir-se a una start-up que aconsegueix una valoració de, almenys, 1.000 milions de dòlars. Llavors, només hi havia una trentena d'empreses en tot el món que complia amb aquestes característiques. Avui, segons les dades de Crunchbase, ja hi ha més de 800 a tot el món, amb una recaptació que supera els 654.380 milions de dòlars.

Una de les més recents en incorporar-se a aquesta llista té nacionalitat espanyola. És el cas de Wallbox, fundada el 2015, i que, a través d'una fusió inversa amb una special purpose acquisition company (SPAC) amb Kensington Capital Acquisition Corp II (KCAC), ha aconseguit començar a cotitzar en la Borsa de Nova York. Es tracta de la quarta start-up nacional en adquirir l'estatus d'unicorn, després Glovo, Cabify i Idealista. Aquesta última va ser la que, fins ara, més recentment s'havia unit a aquest grup, després que, el 2020, el fons suec EQT adquirís a Apax Partners les seves accions en la companyia a un valor de 1.575 milions de dòlars, de manera que es convertia en el principal accionista encara que mantenint a l'equip directiu. Aquesta adquisició suposava la major venda d'una tecnològica en la història d'Espanya.

El 2013, tot just hi havia una trentena d'unicorns en el món; avui n’hi ha més de 800

El cas d'èxit de Wallbox

Amb només cinc anys de vida, Enric Asunción, antic responsable d'instal·lacions domèstiques de Tesla als Països Baixos, va decidir abandonar-ho tot per millorar els carregadors que subministren energia als vehicles elèctrics. Al costat d'altres companys va posar en marxa Wallbox amb l'objectiu de desenvolupar carregadors intel·ligents que, per exemple, permetin als cotxes elèctrics carregats ser fonts d'energia per a un habitatge.

En el seu primer any de vida, la companyia va aconseguir recaptar al voltant de 357.810 dòlars de finançament, cosa que li va permetre comercialitzar el seu primer producte. Uns mesos més tard, va captar altres 894.525 dòlars i, en 2017, 2,03 milions d'euros més.

Pot interessar-te: Com trobar inversors per a una start-up

En 2018, la companyia va obrir la seva primera fàbrica a la Xina i va obtenir unes vendes que van rondar els sis milions de dòlars. Un any després, va tancar una ronda de finançament de prop de 18 milions de dòlars i va entrar a operar comercialment als Estats Units. El 2020 i 2021, ha concretat dues rondes de finançament més, de prop de 27 milions i de 39 milions de dòlars, respectivament, i ha comprat Electromaps.

Amb només cinc anys de vida, Wallbox s'ha consolidat com un referent mundial que competeix amb gegants com Tesla

Avui, ja és present en més de 60 països i compta amb prop de 500 empleats. A través de l'operació de SPAC, quatre fons d'inversió van entrar al capital de la companyia invertint entorn dels 330 milions de dòlars, de manera que la valoració de l'entitat s'ha fixat en 1.500 milions de dòlars. D'aquesta manera, Wallbox confia en consolidar-se al mercat nord-americà, competint directament amb alguns gegants mundials, com ara ChargePoint, Blink Charging o Tesla, valorada en més de 575.000 milions de dòlars.

La propera generació d’unicorns espanyols

Ciberseguretat, telemedicina i serveis financers són els sectors que més unicorns han generat en 2021. Si bé les dues start-ups que en menys temps han aconseguit arribar a aquesta condició pertanyen al segment dels semiconductors (la xinesa Moore Threads) i al de missatgeria (l'alemanya Gorillas).

Pot interessar-te: Espanya manté el seu pes entre els ecosistemes europeus de start-ups

A Espanya, sembla que Wallbox no serà l'única empresa que es converteixi en unicorn aquest any. Segons el llistat Top 100 Next Unicorns que publica cada any Viva Technology, hi ha altres entitats nacionals que aspiren a aconseguir la condició d'unicorn en els mesos vinents. Aquests són els casos de Codigames, Jobandtalent, Paack, Playtomic, RavenPack i Wallapop. Curiosament, cadascuna d'elles està especialitzada en una indústria totalment diferent de la resta.

 

 

 

 

 

Fotografia de César Baciero a Pexels
-Temes relacionats-
up