Per què les dones només representen el 30 % dels treballadors del sector tecnològic | EDE
movi-image-mujeres-trabajadores-sector-tecnologico-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

Per què les dones només representen el 30 % dels treballadors del sector tecnològic

Thu Aug 06 08:10:41 CEST 2020

El confinament aguditza els rols de gènere i situa les dones com les més afectades laboralment. Les empreses que apostin per la diversitat en la captació de talent sortiran reforçades d’aquesta crisi

Espanya ha evolucionat pel que fa a la integració de la dona al mercat laboral i ha millorat en gairebé dos punts la nota obtinguda en el Women in Work Index 2020 de PwC, però, tot i així, ocupa el lloc número 28 d’un total de 33 països de l’OCDE. I és que encara queda camí per recórrer en matèria de gènere, ja que, segons la Comissió Econòmica Mundial, la bretxa de gènere trigarà gairebé un segle a tancar-se. I si parlem del sector tecnològic, aquesta bretxa encara es nota més.

Les dones en edat de treballar i que estan ocupades a temps complet són més que les registrades l’any passat, ja que del total de 3,8 milions d’aturats registrats al Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), amb data de juny, un 57 % eren dones. A més, les diferències salarials són notables a dia d’avui, ja que les dones cobren un 14,8 % menys de mitjana que els homes. Aquesta situació de desigualtat s’ha agreujat amb l’arribada del confinament i la paràlisi de l’activitat en molts sectors, sobretot els que ocupaven, majoritàriament, el sector femení de la societat.

Aquesta situació de desigualtat s’aguditza en determinats sectors que tradicionalment han estat ocupats per homes, com és el cas de la indústria tecnològica. La crisi provocada per la COVID-19 ha suposat un impuls per a aquest sector, que ha experimentat una acceleració exponencial deguda al teletreball i a la impossibilitat de desenvolupar molts llocs de treball presencialment. Es tracta d’un sector que està en auge ara més que mai, en el qual podria aprofitar-se el talent femení, però que encara presenta traves per a la inserció laboral de les dones, ja que elles representen només el 30 % de les persones que treballen en el sector de la tecnologia.

Tot això malgrat que l’experiència demostra que les empreses que compten amb més diversitat de gènere tenen un 25 % més de possibilitat de ser més rendibles que les que no, segons un estudi de McKinsey. I la diversitat també influeix en el rendiment: les companyies que compten amb més d’un terç de dones executives tenen més opcions de superar les empreses que es troben per sota d’aquesta quota.

La crisi del coronavirus pot empitjorar els nivells de desigualtat a les empreses: el teletreball ha posat de manifest com els rols de gènere tenen un impacte més negatiu en les carreres professionals de les dones, i són elles les que més renuncien a la seva activitat laboral per fer front a la cura dels fills. Segons l’estudi de McKinsey, les empreses amb líders que acullin diversitat de talents i perspectives múltiples sortiran afavorides de la crisi.

Et pot interessar: Per què empreses liderades per dones són rendibles a la borsa?

 

Les causes de la bretxa de gènere en el sector tecnològic

Segons l’informe «Women in Work Index 2020», que dedica un apartat especial al paper de la dona en el sector tecnològic, hi ha tres reptes principals que s’han de superar en aquesta matèria. El primer són els rols de gènere i la manca d’un model femení a seguir: des d’edats primerenques, s’alimenta l’estereotip que aquest sector té nom masculí, de manera que les nenes no l’escullen com a carrera i, per tant, les futures generacions no tenen cap referent femení en aquest àmbit al qual puguin aspirar ni en el qual inspirar-se.

D’altra banda, l’adquisició d’habilitats STEM (de l’anglès science, technology, engineering i mathematics, que es traduiria com a ‘ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques’) sol ser sempre inferior en les nenes, segons l’informe esmentat. Això fa que sigui més difícil el seu accés a professions relacionades amb aquestes habilitats i indueix a pensar que hi ha factors socials i culturals que les allunyen d’aquestes disciplines, ja que tots dos gèneres tenen les mateixes facultats per adquirir aquest coneixement.

I, finalment, l’experiència laboral, ja que moltes dones s’uneixen al sector tecnològic per desenvolupar les seves habilitats a través de funcions tècniques i de la participació directa en el desenvolupament de productes i serveis. Però, tot i això, no solen tenir el mateix accés a funcions tècniques bàsiques i creatives com els homes, i se solen sentir apartades i poc valorades.

Què poden fer les empreses per solucionar aquests reptes d’inclusió

La inclusió de la dona en el sector tecnològic podria impulsar el PIB de l’OCDE en 6.000 milions de dòlars i, fent un pas més endavant, aconseguir tancar la bretxa salarial de gènere podria impulsar-lo en 2.000 milions més. A escala europea, la Comissió Europea estima que la participació de la dona en el mercat digital al mateix nivell que l’home podria generar un increment anual del PIB de 16.000 milions d’euros per a l’economia europea.

En aquest context, les empreses tenen un paper protagonista i tenen a les mans la capacitat per fer front a la bretxa de gènere en el sector tecnològic. En primer lloc, poden donar més visibilitat i impulsar el paper de la dona en el sector, animant les nenes i joves perquè desenvolupin les seves habilitats STEM i aspirin a carreres de l’àmbit de la tecnologia, així com a través de la col·laboració amb institucions educatives. També és crucial la promoció de la inclusió en l’entorn laboral. Per a això, les organitzacions poden posar en marxa iniciatives com els plans de mentors per donar suport a la planificació de la carrera, els grups de xarxes de dones i esdeveniments.

Et pot interessar: Captar talent digital: només una de cada sis ofertes de treball troba el perfil capacitat

De fet, l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible reconeix a través de les metes ODS 4 i ODS 5 la bretxa de gènere digital a Espanya. La Unió Europea ha posat aquest problema sobre la taula i, a través del programa Digital Europe, promou activament l’adquisició d’habilitats tecnològiques, amb especial èmfasi en el foment d’aquestes capacitats entre les dones i les nenes. En aquest sentit, la UE recomana que la indústria digital s’acosti a la ciutadania a través d’associacions col·laboratives amb escoles i universitats. Així mateix, posa l’accent en la possibilitat de dur a terme esdeveniments específics com els open days de startups o l’impuls i la promoció de dones champions en el sector digital que serveixin com a model a les més joves i els facilitin la integració en la indústria.

A més, la UE insta els estats membres a impulsar programes de millora que afavoreixin l’ocupació femenina en aquest sector tecnològic i digital, mitjançant accions com el foment de pràctiques empresarials per retenir el talent femení i identificar, i replicar, les millors pràctiques en aquesta àrea.

Et pot interessar: Aquestes cinc dones espanyoles estan canviant el món

 

-Temes relacionats-
up