Mitjans de pagament al comerç exterior: què cal tenir en compte | EDE
Medios de pago en el comercio exterior: qué tener en cuenta
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Mitjans de pagament al comerç exterior: què cal tenir en compte

Mon Oct 17 13:28:52 CEST 2022

La seguretat i el cost de l’operació són les variables que cal tenir en compte a l’hora d’escollir un mètode de pagament per al comerç internacional.

Les empreses que venen els seus productes i serveis a l’estranger s’enfronten a reptes molt diferents dels que han d’afrontar en territori nacional. Un d’aquests reptes és conèixer els diferents mitjans de pagament que existeixen al comerç internacional i les seves peculiaritats. En funció de les necessitats de l’empresa i dels seus clients, del sector d’activitat i la ubicació geogràfica, convé triar un mitjà de pagament o un altre.

Tipus de mitjans de pagament en comerç exterior

La seguretat i el cost són els dos criteris que ha de tenir en compte una empresa per decantar-se per un mitjà de pagament en les operacions d’importació i d’exportació. Tenint això en compte, els mitjans de pagament en comerç exterior es poden classificar entre mètodes de pagament simples i documentaris.

Mètodes de pagament simples

Són aquells en què l’enviament de diners no està condicionat per la presentació de documents, sinó per l’enviament de la mercaderia. Aquests pagaments es poden fer abans o després del lliurament de la mercaderia, i es poden fer a través de:

  • Xec. Pot ser un xec personal o nominatiu, que és el més segur, ja que hi figura el venedor com a únic beneficiari. Una altra variant són els xecs bancaris, en què una entitat emet un xec avalant la solvència del comprador i es compromet a abonar els diners al venedor.
  • Remesa simple. L’empresa venedora remet al seu banc un document de cobrament que detalla l’import de l’operació, el termini del pagament i la divisa acordada. L’entitat bancària s’ocupa de gestionar-ne el cobrament però, a diferència del xec bancari, sense garantir-ne el pagament.
  • Ordre de pagament simple. Es tracta d’un mitjà de pagament senzill, ràpid i segur. Amb aquest mitjà, el client ordena al seu banc que faci una transferència internacional al venedor. Pot ser una transferència directa, quan l’import va al compte del venedor; o indirecta, si els diners s’envien a través d’un altre banc.

Pot interessar-te: Requisits per internacionalitzar la teva empresa

Mètodes de pagament documentaris

Els mètodes de pagament documentaris estan vinculats al lliurament de documents. El cobrament es fa al mateix temps que es lliura la mercaderia. D’aquesta manera, es minimitzen els riscos per a totes dues parts, encara que exigeixen una intervenció important dels bancs per coordinar l’operació, cosa que obliga les empreses a pagar algunes comissions. Aquests són alguns dels mitjans de pagament documentaris:

  • Ordre de pagament documentària. El client ordena al banc que, un cop rebuts els documents de l’operació i enviada la mercaderia, transfereixi al venedor l’import de la compra. Aquest mètode de pagament es pot revocar.
  • Crèdit documentari. Totes dues parts pacten unes condicions per tancar l’operació de compravenda i les traslladen als bancs respectius. El banc del comprador és l’encarregat de fer la transferència al banc del venedor un cop s’asseguri que les condicions pactades s’han complert i la mercaderia s’ha enviat.
  • Remesa documentària. És un mètode de pagament que es fa servir quan el venedor no confia prou en el comprador per enviar-li la mercaderia abans de rebre els diners. El venedor lliura la factura de l’operació al seu banc, que envia el mateix document a l’entitat bancària del comprador, que lliurarà la factura al comprador quan aquest n’hagi abonat l’import.
  • Obligació de pagament bancària. És un sistema automatitzat en què les entitats bancàries de les dues parts es comprometen a executar el pagament en una data concreta, sempre que s’hagin complert les condicions acordades. És un sistema que promou la Cambra de Comerç Internacional (ICC, per les sigles en anglès) i que es coneix també com Bank Payment Obligation (BPO).
  • Aval i garantia. És un compromís subscrit pel banc del client perquè, en cas que aquest incorri en un impagament, sigui la mateixa entitat la que es faci responsable d’abonar-ne l’import.

En cas de dubte, el millor per a una empresa que comença amb el procés d’internacionalització és consultar amb un expert. D’aquesta manera, la companyia pot obtenir assessorament personalitzat per saber quins mitjans de pagament són més adequats en funció de les seves necessitats.

Vols que un expert t’aconselli sense cap mena de compromís sobre què convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

Fotografia de Zlaťáky.cz a Pexels
-Temes relacionats-
up