movi-image-20minutos-comprar-casa-plano-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Comprar un habitatge sobre plànol: què he de tenir en compte?

Malgrat que en els últims anys aquest tipus d’operacions han augmentat de manera notable, convé tenir molt present una sèrie de factors per no córrer riscos

La compra d’una casa és un dels moments més importants en la vida d’una persona. Encara que a Espanya la majoria de compradors es decanten per l’habitatge de segona mà, entorn d’un 20 % opten per l’opció de comprar sobre plànol, una xifra que es preveu que augmenti en els propers anys, donada la conjuntura del mercat immobiliari. De fet, a l’última edició del Saló Internacional del Mercat Immobiliari, celebrada a Madrid el passat octubre del 2019, el 95 % de l’oferta d’habitatge era de nova construcció sobre plànol.

L’interès per aquest tipus d’habitatges rau en l’opció de poder personalitzar l’adquisició i, per exemple, completar-la fàcilment amb espais com un traster i un garatge. A més, aquest tipus de compra d’immobles té altres avantatges, com ara la garantia de tenir acabats moderns i concordes amb el Codi tècnic de l’edificació, acostuma a disposar de zones comunes com piscina o serveis com consergeria i, per regla general, suposa un estalvi de diners (de fins a un 30 %) respecte als habitatges en venda d’obra nova ja acabades.

Et pot interessar: Quines despeses comporta comprar-me un habitatge nou?

Els riscos de comprar un habitatge sobre plànol

Tot i aquests avantatges, comprar un habitatge sobre plànol també comporta una sèrie de riscos. Des de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) desaconsellen aquest tipus de compres, ja que hi ha una sèrie de problemes que van des d’incompliments de contracte i endarreriments fins a la possibilitat que no s’edifiqui la casa, amb el perill consegüent de perdre les quantitats avançades.

Per evitar problemes, l’OCU recomana llegir bé la lletra petita i assegurar-se que no hi ha clàusules abusives, “conservant tota la informació lliurada pel promotor” i “examinant bé les característiques de l’habitatge, les condicions i el nombre de pagaments”. També incideix en el fet que els terminis de lliurament han d’estar ben definits i que cal rebutjar les clàusules d’exoneració de responsabilitat per endarreriments aliens a la promotora.

Pel que fa als pagaments i les qüestions econòmiques, des del Consell General dels Col·legis Oficials d’Agents de la Propietat Immobiliària d’Espanya (COAPI) apunten que, com en tots els processos de compravenda, “si s’avança alguna quantitat de diners i s’ingressa al banc de l’entitat, s’ha d’obtenir un comprovant o rebut per tenir proves i, abans de signar el contracte, cal estipular la forma de pagament i els terminis en els quals es dividirà el preu de l’habitatge”. “Cal comprovar si la promotora posseeix un aval bancari o assegurança que et garanteixi la devolució dels teus diners si l’habitatge no es lliura o pateix endarreriments”, afegeixen.

Des del portal Fotocasa recorden, a més, que cal tenir en compte si en el preu final s’hi inclouen els impostos corresponents o si cal sumar-los després. “Des del 2013, en comprar una casa nova cal pagar un 10 % d’IVA”, expliquen.

Et pot interessar: Quant he de tenir estalviat per poder comprar-me una casa?

Finalment, el lliurament de l’habitatge s’ha de fer un cop s’hagin obtingut el certificat final d’obra i la llicència de primera ocupació, després d’haver revisat que la casa està en condicions òptimes —això fins i tot es pot fer acompanyat d’un arquitecte. No s’ha de signar l’escriptura fins que no estigui tot a punt. De fet, des de Fotocasa apunten que el comprador “disposa de 72 hores abans de la signatura per revisar l’esborrany i resoldre aquells punts que puguin ser problemàtics” i que la promotora no pot obligar a signar abans que aquestes condicions es compleixin.

A més, l’OCU recorda que “les cases d’obra nova tenen terminis legals de garantia d’un any pels defectes d’acabat, tres anys pels d’habitabilitat i deu anys pels defectes estructurals”, per la qual cosa en cas d’algun problema el propietari té dret a reclamar.

Et pot interessar: Calcula quant hauries de pagar pel teu habitatge

 

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

-Temes relacionats-
up