Una de les principals obligacions que té un autònom és donar-se d'alta al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) i, amb això, el pagament mensual de la quota d'autònoms. Un treballador per compte propi ha de tenir present que aquesta quota està subjecta habitualment a variacions anuals. Quan s'ha de pagar per ser autònom el 2022? Ha pujat la quota aquest any? Pujarà el 2023?
La cotització dels autònoms comença el primer dia que inicien la seva activitat i la liquidació de la quota es realitza, per norma general, al final de cada mes a les administracions de la Seguretat Social o en domiciliar el pagament al teu banc. A més de la Seguretat Social, també hi ha certes obligacions amb Hisenda que són les derivades de la fiscalitat de l'autònom.
Cal destacar que, tant en el mes d'alta com en el de baixa com a autònom, el pagament de la quota mensual serà proporcional als dies treballats, sense haver de fer front a la totalitat de la mensualitat.
Pot interessar-te: 10 coses que has de saber abans de fer-te autònom
Quota d'autònoms el 2022
La quota mensual d'autònoms està determinada per l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat de 2022 que, al Títol de Cotitzacions Socials, recullen les bases i els tipus de cotització al RETA per al 2022.
Aquest any, la mensualitat d'autònoms és de 294 euros en la cotització per la base mínima –960,6 euros al mes– fet que suposa una pujada de vuit euros respecte a l'any passat. Aquest augment és el resultat de l'increment en les contingències professionals, de l'1,1 % el 2021 a l'1,3 % el 2022, i per cessament d'activitat, d'un 0,8 % l'any passat a un 0,9 % aquest nou exercici. Les cotitzacions per contingències comunes i per formació professional es mantenen en el 28,3 % i el 0,1 %, respectivament. Els autònoms que cotitzen per la base màxima –4.139,4 euros al mes– han de pagar 1.266,66 euros mensuals.
Pel que fa als autònoms societaris o els treballadors per compte d’altri amb més de 10 empleats a càrrec seu, la base mínima de cotització també augmenta el 2022. L'autònom societari que cotitzi per la base mínima haurà d'abonar 377,87 euros mensuals, augmentant respecte a 2021 en 6,36 euros. Per la base màxima abonaran 1.266,66 euros mensuals.
Aquest augment afecta la tarifa plana d'autònoms?
La tarifa plana està destinada a aquells autònoms que es donen d'alta al RETA per primera vegada o després d'una aturada per condicions específiques com ara una baixa maternal. Els primers 12 mesos s'abonen 60 euros al mes. Aquesta quantitat es va modificar per darrera vegada el 2019, passant de 50 euros als 60 euros actuals, per la qual cosa malgrat els canvis en la quota d'autònoms, la tarifa plana es manté.
Com puc sol·licitar el canvi de base de la cotització?
Els treballadors per compte propi poden canviar la seva base de cotització. En concret, es pot sol·licitar en quatre moments de l’any, sempre que se situï dins dels límits mínim i màxim que els siguin aplicables en cada exercici. Per fer-ho, han de sol·licitar-ho a la Tresoreria General de la Seguretat Social i té efecte en funció de:
- A partir de l’1 d'abril, si la sol·licitud es formula entre l'1 de gener i el 31 de març.
- A partir de l’1 de juliol, si la sol·licitud es formula entre l'1 d'abril i el 30 de juny.
- A partir de l’1 d'octubre, si la sol·licitud es formula entre l'1 de juliol i el 30 de setembre.
- A partir de l’1 de gener de l'any següent, si la sol·licitud es formula entre l'1 d'octubre i el 31 de desembre.
Quina serà la quota d'autònoms el 2023?
El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions va presentar el gener una proposta de cotització d'autònoms per ingressos reals que fixaria 13 trams diferents, amb quotes mensuals que anirien des dels 183 fins als 1.266 euros.
El primer tram d'ingressos estaria dirigit als autònoms que facturen menys de 600 euros al mes, mentre que el tram més elevat serà per a aquells que facturin més de 4.050 euros mensuals. Els professionals, d'acord amb aquesta proposta, se cenyirien al tram corresponent als seus ingressos i podrien canviar de franja fins a sis vegades en un mateix any per poder adequar-la a la xifra dels seus guanys.
Encara que aquesta proposta està en fase de debat i aprovació, si es dugués a terme entraria en vigor el 2023, però els autònoms disposarien d'un període transitori de nou anys per aplicar el nou sistema. Durant aquest període, la seva quota mensual aniria augmentant o disminuint progressivament cap al tram que els correspongués.
Pot interessar-te: Cotització d'autònoms: Així funcionen els trams, els ingressos i les quotes de la nova proposta del Govern