Les petites i mitjanes empreses (pimes) s'enfronten a canvis constants i inesperats que els obliguen a renovar-se de tant en tant. Així ha passat els últims anys, en què s'han vist sotmeses a una ràpida transformació digital per poder adaptar-se als nous temps. Arran d'això, la inversió en ciberseguretat és un aspecte que han de tenir en compte ja que, a més de tots els avantatges que comporta la digitalització, també comporta certs perills com la ciberdelinqüència.
La quantitat ingent de dades que les empreses publiquen a la xarxa ha d'estar assegurada. Per això, una de les partides de despesa que han de comptabilitzar les pimes a l'hora de readaptar el negoci al món digital s'ha de destinar a la ciberseguretat.
Quant he d'invertir en ciberseguretat per protegir la meva empresa?
Depenent de la mida de la companyia, del nombre d'empleats i de la quantitat de dades que es vulgui protegir, la inversió serà més gran o més petita. Normalment està entre els 500 i els 800 euros al mes.
Cal tenir en compte que aquesta despesa, com més gran sigui, més seguretat requerirà i que les pèrdues per no haver invertit prou sempre seran superiors. Els experts demostren que un ciberatac pot costar entre 2000 i 50.000 euros als petits negocis.
Una de les mesures de protecció més econòmiques i fiables és la còpia de seguretat (backup). Consisteix en emmagatzemar un duplicat de tota la informació que genera la companyia per salvar-la d’incidents com la pèrdua, la destrucció o el segrest. Aquesta còpia de seguretat oscil·la entre els 30 i els 90 euros mensuals, depenent del volum d’informació que contingui.
Quins recursos hi ha per invertir en ciberseguretat?
El Govern vol modernitzar el teixit productiu nacional mitjançant el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), i per això s'ha establert un component centrat en les pimes que compta amb una dotació de 4894 milions d'euros. Aquesta partida està focalitzada en l'emprenedoria, el creixement, la digitalització i la innovació empresarial. Dins de la digitalització, el pla principal és el Programa Kit Digital, amb 3067 milions d'euros.
Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del fons europeu Next Generation EU
A més, el Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital va presentar el programa Accelera Pyme, amb una dotació pressupostària de més de 4000 milions d'euros. Aquesta nova iniciativa compta amb tres àmbits d'actuació principals: la plataforma web Accelera Pyme, una xarxa d'oficines i diversos serveis de suport i assessorament. Mitjançant qualsevol d'aquestes vies, una companyia pot mesurar el seu nivell de digitalització per mitjà d'un test d'autodiagnòstic com a pas previ per acollir-se al Programa Kit Digital.
Finalment, s’ha de destacar també el Fond-ICO Next Tech, que té l'objectiu d'atreure finançament per a empreses que es trobin en fase de creixement i el negoci de les quals giri al voltant de la digitalització. Es tracta d'un fons de capital risc llançat entre l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) i la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial que pretén dinamitzar l'activitat empresarial a partir de tecnologies com ara el deep tech, la intel·ligència artificial, la ciberseguretat o el big data. El fons té capacitat per mobilitzar fins a 4000 milions d'euros en iniciatives de col·laboració publicoprivada al costat del sector de capital risc.
Vols que un expert t'aconselli sense cap mena de compromís sobre què convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.