Primer mes de desescalada: l’activitat comercial creix un 34 % | EDE
movi-image-primer-mes-desescalada-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Primer mes de desescalada: l’activitat comercial creix un 34 %

Mon Jun 08 08:40:47 CEST 2020

Segons Pulso, l’eina de Banc Sabadell, Barcelona és una de les ciutats que s’està recuperant a un ritme inferior, enfront de Tarragona, que avança per sobre de la resta. Comparem com és la recuperació entre ciutats i sectors.

El passat 4 de maig va començar a Espanya la desescalada cap al que s’ha batejat com la nova normalitat. El Govern donava així el tret de sortida a la recuperació de l’activitat econòmica del país després d’una aturada de mesos per a moltes empreses. Tot i que per a molta gent el teletreball segueix sent la norma, molts negocis han apujat la persiana, han posat a punt les terrasses i han recuperat, a poc a poc, l’activitat. Com han respost els ciutadans? Al maig, l’activitat comercial ha crescut un 34 %, segons les dades de Pulso, l’eina de Banc Sabadell que permet analitzar en temps real com evoluciona l’economia, i ja representa un 73 % del mateix període del 2019. 

Però ja no consumim com ho fèiem durant el confinament. Tot i que l’alimentació és l’únic sector que millora els seus números respecte a maig de 2019, es nota que ja no passem tant de temps a casa i que els restaurants han tornat a obrir. Tal com podem observar a través de Pulso, en les últimes quatre setmanes, la facturació d’aquest sector ha caigut al voltant d’un 6 %, tant en establiments grans com mitjans i petits. 

Les xifres demostren que aquest sector, que es va alçar com la principal despesa de les famílies espanyoles durant el confinament, ha anat perdent pes en el conjunt general de l’economia. Segons el rànquing de Pulso, tot i que l’alimentació es manté com un dels sectors amb més quota de mercat al maig, amb un 56 %, la xifra ja s’allunya del 76 % que va assolir el mes d’abril i comencen a agafar protagonisme altres sectors com el bricolatge i la salut. Tantes hores a casa ens han permès temps per pensar en les coses que milloraríem de la nostra llar i, amb l’obertura de molts negocis durant el mes de maig, la facturació en bricolatge i parament de la llar ha crescut més d’un 200 %. També és lògic que, després d’una crisi sanitària i davant l’obligació de l’ús de mascaretes, consumim més en béns de salut (termòmetres, analgèsics, gels…), que han tingut un augment de la facturació d’un 44 % al maig. 

Et pot interessar: La salut, la proximitat i la sostenibilitat guiaran el nou consumidor

El maig també ens ha tornat les botigues de roba, un sector que ha reaparegut en el rànquing de Pulso, però amb un tímid 2 % de quota de mercat. Al mes de maig, aquest sector ha experimentat un creixement superior al 300 % a Espanya respecte al mes anterior. 

Sens dubte, l’augment de la mobilitat, l’obertura dels restaurants i el canvi d’estació poden haver influït en l’ànim dels consumidors, que ara comencen a interessar-se de nou pel seu aspecte físic. En aquest sentit, segons el que mostra l’eina, al costat de la important irrupció del sector tèxtil, el sector de la salut-bellesa apareix entre els que tenen més quota de mercat. 

Si observem l’evolució dels últims sis mesos que ofereix Pulso, veiem que del rànquing dels deu sectors amb més activitat, alguns que ocupaven llocs significatius, com els hotels i els restaurants, encara no han tornat, i això és un reflex fidel del cop que ha suposat la COVID-19 per al sector turístic. De fet, el consum de turistes estrangers a Espanya ha caigut un 89 % al maig, respecte del mateix període de l’any anterior. 

Diferents ritmes de creixement segons les fases de la desescalada

Madrid i l’àrea metropolitana de Barcelona, algunes zones de Lleida i Castella i Lleó són els únics territoris d’Espanya que, a inicis del mes de juny, es mantenen en fase 1. La resta del país es troba en la fase 2 de la desescalada, i les illes del Hierro, La Gomera i Formentera ja estan en fase 3. 

A l’observar la recuperació comercial que ofereix Pulso comparada amb el mateix període de l’any 2019, es constata que ciutats amb menys població i que s’han incorporat abans a la fase 2, com per exemple Tarragona o Santa Cruz de Tenerife, es reactiven a un millor ritme. A Tarragona, l’activitat comercial dels últims set dies ha representat el 100 % del mateix període de l’any anterior. En el cas de la ciutat canària, aquest percentatge ha estat del 95 %. 

En canvi, grans ciutats com Madrid i Barcelona, que encara es troben en la fase 1, s’estan recuperant a un ritme més lent, i amb prou feines superen en un 50 % el nivell d’activitat del mateix període de l’any passat. 

De fet, a la ciutat comtal el ritme de recuperació està sent menor que en altres grans urbs. L’última setmana, l’activitat comercial ha crescut un 2 %, davant del 16 % de creixement de Madrid o el 9 % de Sevilla. Si tenim en compte l’evolució del mes de maig complet respecte del mes anterior, Barcelona ha crescut un 22 %, enfront dels increments superiors al 30 % de Madrid, València, Sevilla i fins i tot de més del 60 % de Tarragona.

En el cas dels territoris que ja es troben en fase 3 (El Hierro, La Gomera i Formentera), el seu escàs desenvolupament comercial i la seva elevada dependència del turisme fan que la recuperació no es noti tant com es podria esperar. 

Quins sectors han facturat més i on?

Una de les principals diferències que ha introduït la fase 1 és l’obertura de les terrasses dels restaurants. La gent ha tornat als carrers i ho ha fet amb ganes: en grans ciutats com Madrid i Barcelona, la facturació d’aquests locals ha crescut un 318 % i un 273 % en l’últim mes, respectivament. En ciutats on el ritme de la desescalada ha estat més ràpid, aquest creixement mensual ha estat més gran. A Sevilla, per exemple, que va entrar en fase 1 a principis de mes i està en fase 2 des del passat 25 de maig, el sector dels restaurants ha augmentat la seva facturació un 638 %. 

 

 

 

 

movi-image-primer-mes-desescalada-2

 

 

 

 

La restauració s’ha hagut d’adaptar, amb nous protocols de seguretat i, com en molts altres sectors, els seus clients s’enfronten a una experiència diferent en aquesta nova realitat. Tal com explica Tomàs Tarruella, fundador del Grup Tragaluz al podcast de Banc Sabadell, les restriccions d’aforament es notaran en els resultats, però «la gent té ganes de gaudir; l’únic que vol és seguretat». Per Tarruella, «Madrid, Barcelona i Palma són ciutats molt atractives on es poden fer coses molt interessants, amb o sense pandèmia». 

Un altre dels sectors que ha experimentat un alt creixement és el tèxtil. Després de mesos intentant fer front a l’impacte que va suposar el tancament imposat per l’estat d’alarma a través del comerç en línia, les botigues de roba ja estan obertes a tot Espanya. Només a Madrid, aquest sector ha crescut un 875 % durant l’últim mes. A València, l’increment ha superat el 600 % i a Barcelona, més del 350 %.

 

 

 

 

movi-image-primer-mes-desescalada-3

 

 

 


 

Et pot interessar: Sector tèxtil: esmorteeix la caiguda amb la venda en línia


Quant gasten els espanyols?

Els espanyols gastem menys. Tot i que molts comerços comencen a reprendre la seva activitat i veuen com els puja la facturació, la veritat és que el tiquet mitjà de compra a Espanya ha estat de 37 euros al maig, un 5 % menys que a l’abril. Aquesta tendència és la mateixa que segueixen moltes de les principals ciutats espanyoles, amb excepcions com Tarragona, per exemple, on el tiquet mitjà de maig ha estat un 8 % més que a l’abril, fins a situar-se en 28 euros. 

En línia amb el descens de la facturació en el sector de l’alimentació, els espanyols vam gastar menys en aquest tipus de béns. Segons l’eina Pulso, el tiquet mitjà en aquest sector ha estat inferior que el del mes d’abril. 

Gastem menys en tots els sectors, excepte en salut i bellesa. La despesa mitjana en aquests dos sectors ha crescut més d’un 100 % en ciutats com Barcelona, València, Tarragona i Sevilla. 

-Temes relacionats-
up