L'art com a vehicle d'inversió | EDE
movi-image-arte-vehiculo-inversion-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
4 min del teu temps

L'art com a vehicle d'inversió

Wed Feb 03 09:38:25 CET 2021

Més enllà del gaudi personal, invertir en aquesta indústria pot ser una molt bona decisió des del punt de vista de la rendibilitat, tot i que cal recórrer a l'ajuda de professionals experimentats.

«L'art no és allò que veus, sinó allò que fa que altres vegin». D'aquesta manera va tancar, fa més de 150 anys, Edgar Degas, un dels pares de l'impressionisme, l'acusació que li feien alguns crítics sobre que els seus quadres eren excessivament realistes, el que dificultava, al seu parer, que poguessin evocar sensacions entre els espectadors. En l'actualitat, però, aquesta màxima pot ajustar-se a la perfecció a la pregunta de per què un nombre important d'inversors aposta per obres artístiques per obtenir rendibilitat. I és que, ja sigui per hobby ja sigui per coneixement del mercat o per haver detectat una oportunitat de negoci, invertir en art pot ser una opció molt interessant per complementar una cartera i, de passada, obtenir beneficis mentre es diversifica en béns tangibles.

Per què invertir

Un dels eterns hàndicaps que té el sector de l'art és que, com que hi ha moltes obres a preus desorbitats, hi ha qui considera que està reservat només a persones de poder adquisitiu alt. I la veritat és que és una indústria en la qual pot participar, d'una manera o altra, gairebé qualsevol perfil d'inversor, adquirint obres que poden costar des de diversos milions d'euros fins a d’altres que amb prou feines costen unes desenes d'euros. És només qüestió d'estudiar el mercat i de triar bé. No en va, segons l'informe Arte y Finanzas de Deloitte, els 100 artistes més rendibles del món van aconseguir incrementar el preu de les seves obres gairebé un 10 % l'última dècada, mentre que en el mateix període l'índex Standard & Poor's 500 tot just superava una revaloració mitjana del 3 %.

De fet, hi ha diferents raons per les quals invertir en art pot ser una bona decisió. Des del punt de vista dels mercats borsaris, es tracta d'actius que no estan subjectes al tipus de canvi de divises, ja que tenen un valor intrínsec per si mateixos. Això vol dir que són anticíclics; és a dir, que en moments de crisi o d'incertesa a les borses aporten característiques defensives a qualsevol cartera, i serveixen de suport per contrarestar possibles correccions en alguns valors.

Les obres d'art també poden servir de col·lateral per a altres inversions, com pot ser posant-les com a garantia per a la concessió d'un préstec, el que permet al prestatari beneficiar-se de l'efecte de palanquejament. Un acte que, des del punt de vista jurídic, rep el nom de pignoració. En aquesta línia, gràcies a les noves tecnologies que permeten posar en contacte de manera instantània persones de qualsevol part del món, l'art s'està convertint, cada vegada més, en un actiu líquid, de manera que es pot vendre amb rapidesa per aconseguir diners.

A més, les obres d'art tenen la vocació de revalorar-se amb el pas del temps. Això pot protegir qualsevol inversor, per exemple, en moments d'una elevada inflació o d'una gran volatilitat en els mercats financers. Només cal dir en aquest sentit que, segons un estudi d’Art Market Research, només en l'última dècada les obres d'art contemporànies es van revalorar un 12,4 % a tot el món. Un altre informe, en aquest cas d'Art Basel i UBS Report, va revelar que, durant el 2019, aquesta indústria va aconseguir a nivell global un valor de 67.000 milions de dòlars; un 6 % més que l'any anterior gràcies, principalment, a l'increment del valor de les obres d'art.

Pot interessar-te: Principals diferències entre els valors cíclics i els defensius o anticíclics

Els actius relacionats amb l'art són anticíclics, defensius i serveixen de col·lateral per a altres inversions; a més, gràcies a la tecnologia, cada vegada són més líquids

Com puc participar-hi

Quan es pensa a invertir en art, el primer que sol venir al cap és adquirir físicament el bé, ja sigui un quadre ja sigui una escultura, un manuscrit o una fotografia. Normalment, aquest tipus de compres es realitzen en botigues, en galeries d'art, en exposicions o en fires, encara que la irrupció d'Internet també permet fer-les online, tant a través d'intermediaris com de manera directa. Si no es vol invertir massa capital, hi ha l'opció d'apostar per creadors joves, pensant que, amb el pas del temps, es podrà obtenir una rendibilitat important. 

A més de la compra física d'obres, és possible invertir en el sector comprant accions, a través de fons d'inversió o mitjançant plataformes de crowdfunding

Més enllà d’«adquirir» físicament una obra d'art, hi ha altres vies d'invertir en el sector, com comprar accions d'empreses actives en el món de l'art. Grans cases de subhastes, com Sotheby's, cotitzen de manera directa en borsa —en aquest cas, a la de Nova York—, tot i que també hi ha altres perfils, com pot ser Artprice, en el parquet de París i que és, possiblement, la major base de dades sobre preus d'obres d'art del món. Com que es tracta d'inversió en renda variable, el principal avantatge és que és una manera molt líquida d'apostar per aquesta indústria —fins i tot amb petites quantitats de capital—, i que les posicions es poden desfer en qualsevol moment; encara que —això sí—, com en qualsevol estratègia en els mercats, és recomanable diversificar també en altres sectors.

Una altra alternativa és adquirir una participació i convertir-se en partícip d’un fons d'inversió especialitzat en art —denominats col·loquialment art funds. L'avantatge d'aquest tipus de fons és que compten amb la gestió professional d'experts en aquest segment. Normalment aquests fons usen l’estratègia Buy & Hold, que significa que adquireixen actius per retenir-los durant un temps i, d'aquesta manera, obtenir plusvàlues. L'únic problema és que, com que no hi ha una autoritat reguladora global que vetlli pel preu de les obres d'art, els gestors d'aquest tipus de vehicles sempre estaran exposats a una certa subjectivitat a l’hora d’exercir la seva feina.

A la xarxa, al llarg dels últims anys han proliferat plataformes de finançament col·lectiu de projectes, alguns focalitzats en l'àmbit de l'art, sota la denominació de crowdfunding. Hi ha diferents possibilitats: des de donar diners a l'artista sense esperar res a canvi fins a esdevenir una mena de mecenes inversor, prestant-li capital per obtenir, més endavant, un retorn econòmic. Aquesta fórmula rep el nom de crowdequity.

És realment aconsellable invertir-hi?

Com en el cas d'altres actius financers, cal avaluar el perfil de risc de l'inversor abans de decantar-se per aquesta indústria. En qualsevol cas, el seu èxit està sustentat, en gran part, en el pas del temps, perquè tant els artistes com les seves obres es revalorin. De la mateixa manera que en la gestió d'una cartera, en què el paper de l'assessor professional és clau per delimitar objectius vitals i obtenir una diversificació adequada, en aquest sector és molt important recórrer a professionals de prestigi que coneguin el mercat de l'art i que hi tinguin una llarga trajectòria d'èxit.

Pot interessar-te: Per què és tan important l'horitzó temporal en les inversions?

A més, en el cas de voler adquirir físicament una obra d'art, és recomanable, almenys, dur a terme dues iniciatives: sol·licitar el certificat d'autenticitat de l'obra, que en verifiqui l’originalitat i contractar una assegurança que protegeixi la inversió davant d’un robatori o un incendi, per exemple..

Fotografía de Ryan Stefan en Unsplash
-Temes relacionats-
up