La biometria, un sistema ‘contactless’ amb molt de present | EDE
movi-image-biometria-contacless-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
3 min del teu temps

La biometria, un sistema ‘contactless’ amb molt de present

Mon Aug 10 13:47:31 CEST 2020

Què és i per què és més interessant que mai per a les empreses

La biometria es defineix com “la presa de mesures estandarditzades dels éssers vius o de processos biològics”. Aquest sistema permet el reconeixement inequívoc de persones basat en algun dels seus trets, sobretot físics.

La biometria, recolzada en el ‘contactless’, està cridada a tenir grans aplicacions per a les empreses en un futur pròxim, especialment si es tenen en compte els canvis generats en la societat a causa de la COVID-19.

Diferents tipus de biometria

Hi ha diferents tipus de biometria en funció de la classe de dades recollides, però essencialment en distingim dues: la biometria fisiològica, que reconeix, per exemple, l’empremta dactilar, l’iris i el rostre, i la biometria de comportament, que registra la veu i la manera de caminar i d’escriure.

Una de les empreses desenvolupadores d’aquesta tecnologia és Biometric Vox, que investiga i dissenya productes en l’àmbit de la veu. El seu objectiu és minimitzar el contacte físic entre persones i superfícies a l’hora d’interaccionar, especialment rellevant en el context d’una crisi sanitària com l’actual.

Per al seu director de desenvolupament de negoci, Carlos Gavilán, “la situació generada per la crisi del coronavirus ha impulsat eines tecnològiques enfocades a evitar al màxim qualsevol contacte físic amb elements físics de tercers”, com els diners en metàl·lic.

Pot interessar-te: Els mitjans de pagament electrònic deixen de ser una alternativa i es consoliden

 

Minimitzar el contacte

Per a Gavilán, en aquest escenari de gestions en remot la biometria té un gran recorregut, “perquè permet fer infinitat d’activitats a distància i sense contacte físic, de manera que minimitza al màxim el risc de contagi”.

D’altra banda, considera que des del punt de vista sanitari la biometria vocal té també un potencial interessant en procediments com el consentiment informat o fins i tot en la possible detecció de la COVID-19 mitjançant la veu, un projecte en el qual Biometric Vox treballa juntament amb el Departament de Salut del País Basc i l’Hospital Virgen de la Arrixaca de Múrcia.

Infinitat d’aplicacions

Gavilán defensa que la biometria vocal no requereix cap lector especial ni contacte amb cap superfície i permet identificar l’usuari a distància, un fet que també es dona en la biometria de reconeixement facial.

“Aquesta tecnologia té múltiples aplicacions, entre les quals destaquen el control de l’horari laboral, la identificació de clients en un ‘call center’, servir d’element de seguretat per fer compres en línia o, fins i tot, com a substitut de la clau tradicional per entrar a l’habitació de l’hotel”, enumera.

Seguretat i facilitat

En el terreny empresarial, és interessant per molts motius. A causa de la situació actual, amb el teletreball omnipresent en nombroses companyies, és necessari disposar de solucions que conjuminin seguretat i facilitat d’ús per dur a terme activitats diàries com signar contractes o fer transaccions bancàries a distància i amb garanties.

Gavilán afegeix que, en el cas d’empreses en què es treballa de manera presencial, la biometria vocal permet millorar la seguretat dels treballadors perquè “redueix el risc de contagi i evita el contacte físic amb lectors quan es fa el control horari”.

D’altra banda, la seguretat que aporta aquesta tecnologia és un altre dels aspectes més interessants per a les companyies, perquè redueix substancialment el risc de suplantació d’identitat, cosa que pot impedir, entre altres coses, pèrdues econòmiques quan es fan transaccions econòmiques.

Còmoda implementació

La implantació de la biometria vocal pot presentar diversos graus de dificultat per a les empreses. Malgrat això, al contrari que altres solucions com la dactilar o la facial, destaca per la seva facilitat d’activació, ja que no requereix dispositius perifèrics com lectors d’empremtes per detectar els trets biomètrics.

En aquest cas, només cal un micròfon, per exemple d’un telèfon intel·ligent o d’un ordinador, i la veu de l’usuari. A més, “té uns costos reduïts per a les empreses i es converteix en una solució idònia per a companyies de qualsevol sector i grandària”, subratlla el director de desenvolupament de negoci de Biometric Vox.

Ús còmode

Entre els avantatges d’aquest sistema, Gavilán esmenta “l’agilitat, facilitat i comoditat d’ús”, ja que simplement amb la veu es poden executar infinitat d’accions. I apunta a la seguretat com un altre dels seus punts forts: “Els paràmetres biomètrics de la veu humana són únics en cada persona i no poden imitar-se ni suplantar-se, ni tan sols fent servir un enregistrament de veu”.

Protecció de dades

Com tota dada personal, la biometria està especialment protegida per les lleis de protecció de dades, en concret pel RGPD. En el cas de Biometric Vox, Gavilán assegura que dissenyen solucions que permeten separar el processament de biometria i les bases de dades, de manera que qualsevol empresa pugui garantir que es tingui cura de les dades.

Tot i així, aquesta tecnologia té encara marge de millora. Segons Gavilán, el primer obstacle són les mancances d’informació que se’n té i, per tant, el recel dels usuaris en saber que es grava la seva veu en el cas de la biometria vocal.

Davant d’això, considera fonamental posar en marxa campanyes de sensibilització que ajudin a explicar en què consisteix aquesta tecnologia i els beneficis que pot aportar, així com a bandejar falsos mites o incerteses. “Molts usuaris temen patir alguna mena de frau en fer servir aquest tipus de sistemes, principalment perquè desconeixen el que es pot fer o no amb la seva empremta vocal”, lamenta.

 

Fotografia de Jose A.Thompson a Unsplash
-Temes relacionats-
up