Invertir en el sector farmacèutic en plena crisi sanitària | EDE
movi-imag-invertir-sector-farmaceutico-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
3 min del teu temps

Invertir en el sector farmacèutic en plena crisi sanitària

Fri Aug 07 10:36:54 CEST 2020

És una estratègia interessant si es diversifica i es pensa en el llarg termini

En els últims mesos s’ha vist com algunes companyies del sector sanitari avançaven posicions a les borses de tot el món davant de valors que queien a causa de la falta de demanda provocada pel confinament. Això es deu al fet que han invertit en eines per fer front a la COVID-19, amb el focus en les possibles vacunes. Per això moltes d’aquestes empreses s’han mostrat més actives en els mercats i, fins i tot, han batut rècords.

Augment significatiu de valor en les companyies farmacèutiques

Carlos Galán, conegut inversor autor del llibre supervendes Independízate de Papá Estado, orientat a la inversió personal, assenyala com “el mercat està molt atent a possibles medicaments o vacunes que hi ajudin d’alguna manera”.

S’han observat pujades notables en el valor d’algunes companyies amb fases avançades en la recerca de vacunes o en el desenvolupament de material sanitari general, com respiradors. Ha estat especialment cridaner el cas de la japonesa Kawamoto Corp, un dels proveïdors principals de mascaretes sanitàries, els títols de la qual es van disparar un +750% la segona quinzena de gener, coincidint amb el brot a Wuhan (Xina), fins a aconseguir un nou suport en 1.296 dòlars (davant dels 420 del 2019). Novacyt, PharmaMar, CanSino Biologics o Inovio s’han comportat de manera semblant amb un patró alcista a mesura que el coronavirus anava estenent-se.

És un bon moment per invertir en farmacèutiques?

“No més que altres moments”, matisa Galán. És veritat que les accions d’algunes empreses augmentaran de manera considerable, especialment si aconsegueixen una vacuna viable. Però “tota companyia que tingui algun producte que pugui ajudar-hi rep interès inversor i, per tant, puja de preu”.

En altres paraules, és possible que actualment hi hagi valors inflats en alguns productes, mentre que d’altres estan encara molt per sota del valor que aconseguiran. “Encertar-la amb l’empresa és gairebé impossible”, assenyala aquest inversor, de manera que és “millor indexar-te a un índex” o treballar amb fons que diversifiquin el risc. La volatilitat per acció és elevada.

En el cas d’estar interessats a adquirir accions concretes, caldrà tenir en compte l’alt risc associat, així com considerar una possible diversificació per evitar perdre en estratègies de tipus ‘el primer s’ho emporta tot’. Al capdavall, poques vacunes seran eficaces i hi ha centenars d’empreses invertint-hi.

Una inversió notablement llargterminista

Galán apunta al fet que “els processos per donar d’alta vacunes o medicaments són llargs”, principalment per precaució i prudència sanitària. I matisa: “Parlem de vides humanes i les autoritats estableixen controls estrictes, fet que és bo i necessari”. Això allarga els terminis de lliurament.

En el llibre Los medicamentos, del laboratorio al consumidor, editat com a guia pràctica de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), es detalla que requereixen un minuciós treball d’estudis, assajos i autoritzacions comercials molt regulats que poden trigar dècades.

Encara que els medicaments i vacunes per a la COVID-19 s’estan accelerant, és obvi que es necessitarà temps per demostrar-ne la viabilitat. Això fa que les inversions s’hagin de plantejar a llarg termini, tret que es busqui la venda en curt, la compravenda intradia o altres modalitats no recomanades.

Les preguntes clau que tot inversor s’ha de fer són “quant de risc vull córrer?” i “a quin termini vull invertir?”. Tots dos factors estan relacionats de manera inversa: inversions a llarg termini i fons minimitzen el risc davant d’inversions curtterministes i dirigides a valors concrets.

-Temes relacionats-
up