El nou líder: carismàtic, comunicatiu, empàtic i motivador d'equips | EDE
movi-image-nuevo-lider-carismatico-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

El nou líder: carismàtic, comunicatiu, empàtic i motivador d'equips

Tue Aug 03 11:07:51 CEST 2021

Es necessiten directius que generin aprenentatge, acció i motivació en els seus equips. Líders que desenvolupin les competències conegudes com a soft skills, característiques personals que condueixen a l'èxit

És època de canvis i el lideratge en les empreses pateix també una profunda transformació. El líder tradicional que assumeix el control i el comandament absolut en una organització dona pas al col·laboracionisme, a canviar l'individualisme pel sentit d'equip i les carreres en solitari pels objectius compartits. Es tracta de motivar les persones perquè aflori el talent i la creativitat.

Farien falta molts manuals per definir tot el que necessita una persona per ser un bon líder, explica Víctor Küppers, reconegut formador, professor i conferenciant especialitzat en psicologia positiva al webinar 'Diferències entre un líder i un xampinyó: com mobilitzar les millors actituds del teu equip', organitzat a través d’HUB Empresa de Banc Sabadell.

Küppers, que ha treballat amb molts directius de diferents organitzacions i els ha observat per detectar quines són les qualitats de les persones amb veritable lideratge, identifica els valors que els diferencien dels "falsos líders", als que qualifica de "xampinyons que pretenen dirigir persones".

Un veritable líder té interioritzat estar al servei dels altres. "Hi ha persones que serveixen per liderar i hi ha altres que mai serviran encara que s'ho proposin. Hi ha caps que pensen que liderar és dir als empleats el que han de fer i verificar que està fet dins el termini i en la forma escaients, com si fos l'exèrcit, però els líders saben que el seu treball consisteix a ajudar els altres perquè siguin millors persones i professionals", explica Küppers.

Pot interessar-te: Lideratge positiu per aconseguir el millor equip possible

 

Motivar i inspirar els empleats

En l'actualitat per ser un autèntic líder és imprescindible tenir aquesta mentalitat. "Quan el que dirigeix organitzacions se centra a ajudar i servir a les persones perquè creixin i desenvolupin el seu talent, llavors el seu treball és fructífer i gratificant. Aconsegueix treure el millor de cada treballador perquè a més de saber fer les coses, vulgui fer-les posant el seu millor esforç en això", explica Küppers.

Aquest expert afegeix que "l'autèntic líder es distingeix pel seu comportament. El seu paper és el d'influir, inspirar, transmetre, motivar i té una manera de ser marcada per unes virtuts humanes admirables".

 

"Motivar i inspirar els empleats i fomentar el seu entusiasme pels projectes és la clau de l'èxit", Küppers

 

L'entusiasme i l'esperit de superació són valors essencials en qualsevol líder que busca ser una persona de referència dins dels seus equips. Per a això és necessari, a partir d'una actitud proactiva, crear un grup de treball sa, optimista, divertit i alhora, ambiciós i reptador. Motivar i inspirar els empleats i fomentar el seu entusiasme pels projectes és la clau de l'èxit. Els empleats motivats són bons treballadors. Com més conscient sigui de les mateixes capacitats i més obert estigui a elles, més èxit tindrà el líder.

La comunicació, clau per liderar de manera efectiva

És imprescindible treballar la comunicació com a element essencial per a transmetre els valors a l'equip. La clau és comunicar amb transparència, de manera clara i concisa. No obstant això, aquest flux de comunicació i informació no pot ser unilateral. Els bons líders sempre tenen una oïda oberta cap a les preocupacions dels seus empleats.

Però prèviament, un bon líder ha de desenvolupar l'escolta activa, un procés que implica observar i preguntar, a més de flexibilitat i confiança, obertura i fermesa. Segons Küppers "ja no es tracta només de saber quines necessitats tenen els equips, sinó també d'escoltar-los activament, és a dir, reunir totes les seves idees i aportacions i portar-les a la pràctica. Quan hi ha una escolta activa en l'equip, els integrants entenen i comprenen millor la raó del seu treball. Amplien la seva visió i direcció d’acord amb les seves estratègies i metes".

Pot interessar-te: Així ha de ser el nou líder empresarial

Un dels punts més importants pel que fa a lideratge per a Küppers és l'actitud. "El problema no és el problema, és l'actitud davant d'aquest problema", assegura. "Les persones que admirem i que ajuden els altres a ser millors tenen un tracte proper, agradable i alegre, són educades i tenen cura sempre les formes. I una cosa tan senzilla com somriure". Una persona que no somriu no hauria de dirigir equips, perquè genera molta tensió. Ser alegre és una elecció i permet afrontar les coses d'una millor manera.

 

 

Fotografia de fauxels a Pexels
-Temes relacionats-
up