Com serà la despesa en oci i turisme després de la COVID-19? | EDE
movi-image-gasto-ocio-turismo-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
3 min del teu temps

Com serà la despesa en oci i turisme després de la COVID-19?

Thu Jun 11 09:25:50 CEST 2020

L’activitat comercial de restaurants encara no arriba als nivells de l’any passat, però està experimentant un creixement notable en les últimes setmanes, segons dades de Pulso, l’eina de Banc Sabadell

Hi haurà vacances d’estiu?, podrem anar a la platja? A mesura que avancen les fases de desescalada per la COVID-19, són diverses les preguntes que a tots ens passen pel cap. Sens dubte, amb la proximitat de l’estiu, aquelles relacionades amb la vida social són les més populars.

Molts viatges han quedat cancel·lats a causa de la declaració de l’estat d’alarma i és probable que encara altres es puguin suspendre. Amb tot això, molts ciutadans ja estan pensant en altres alternatives o, directament, a oblidar-se dels viatges a l’estranger aquest any. 

Pot interessar-te: Com seran les nostres vacances aquest estiu que ve?

En concret, les tres activitats que més tardaran a arribar són: esdeveniments, festes nocturnes i vols. I, més específicament, no es reprendran fins que no hi hagi una vacuna contra la COVID-19, segons opina el 41% dels enquestats en el primer cas, i el 36%, en els altres dos. Són dades de l’estudi ‘Desconstruint al consumidor’ de la consultora EY en el qual hi han participat 2.106 persones des del 15 al 17 d’abril.

L’activitat de restaurants, lluny dels nivells de 2019

L’activitat comercial de restaurants tracta d’assolir els nivells que es van obtenir l’any passat, tot i que el cert és que encara queda un gran marge de creixement. Amb Pulso, l’eina de Banc Sabadell, podem obtenir aquestes dades i fer-nos una idea d’aquesta tendència.

Per exemple, a la Comunitat de Madrid i a gran part de Catalunya, en fase 2 des del 8 de juny, l’activitat comercial durant els últims set dies representa un 58% i un 76%, respectivament, pel que fa al mateix període de 2019. També podem posar de referència les últimes quatre setmanes per comprovar com està sent el creixement. En aquest cas, a Madrid ha estat del 45% i a Catalunya, del 30%.

Si prenem com a referència Galícia i Cantàbria, dues comunitats que van una fase per davant, és a dir, en la fase 3, podem observar que el percentatge d’activitat en l’última setmana i respecte a l’any anterior és bastant superior que en els casos anteriors, del 96% a la comunitat gallega i del 108%, a la càntabra.

Una vegada sabem aquestes dades en temps real, la pregunta és com seran en un futur. Segons l’estudi d’EY, les perspectives per al sector de l’oci i la restauració no són gaire positives. Concretament, tres de cada quatre espanyols creuen que reduiran la seva despesa fins i tot una vegada superada la crisi sanitària. Les sortides nocturnes tampoc es veuen gaire beneficiades, ja que un de cada dos les limitarà o suprimirà.

La meitat dels espanyols dona per perdudes les seves vacances

La crisi pel coronavirus ha posicionat el sector turístic en una situació complicada, amb una caiguda del consum d’estrangers a Espanya del 90% en l’últim mes, segons les dades de Pulso. “Es nota com evoluciona el seu estat de salut en funció del volum d’ofertes de treball que es van publicant”, assegura Xavi Martín, fundador i director general a Turijobs al Podcast de Banc Sabadell sobre turisme. En aquest sentit, explica que veníem d’uns mesos passats, gener i febrer “espectaculars i amb xifres molt positives” i que, ja a principis de març “es va notar la desacceleració i el bloqueig d’ofertes”. 

Per això, una altra de les grans incògnites és com serà el turisme durant l’estiu de 2020, tot i que sembla que molts espanyols ho tenen clar. La que la meitat dels enquestats per EY afirma que donen per perdudes les seves vacances, ja que creuen que no es donaran les condicions adequades. Aquesta prudència es reflecteix també a l’hora d’escollir destinació per a l’altra meitat dels enquestats que sí que creuen que gaudiran d’uns dies de descans. En aquest sentit, gairebé el 80% d’aquest grup, és a dir, gairebé quatre de cada deu dels enquestats, passarà les vacances a Espanya, ja sigui perquè era el seu pla inicial o perquè ara prefereixen quedar-se en territori nacional en comptes d’anar a l’estranger. A més, la idea de buscar llocs més aïllats socialment està latent en la població. De nou, les dades de publicació de feines ho confirmen, ja que estan en augment en cases rurals, tal com explica Xavi Martín i, per tant, el món rural tindrà una “gran oportunitat” a partir d’ara. 

Pot interessar-te: Les receptes del sector turístic per sortir de la crisi

De la desescalada també en sortirem cuidant més la butxaca, tal com reflecteixen les dades del mateix estudi. En concret, tres de cada deu asseguren que reduiran la despesa en viatges i, fins i tot, un de cada deu assegura que no gastarà res. En aquest camp, els menors de 30 anys són els que es mostren més optimistes a l’hora d’invertir en aquest sector i, al contrari, els autònoms i aturats els més convençuts de no gastar.

Què passarà a l’àmbit laboral?

Els viatges per oci no són els únics que poden veure’s afectats. A poc a poc es va recuperant l’activitat laboral i, amb això, tornaran els desplaçaments per feina com fins abans de la COVID-19. Tot i que segons afirmen la meitat dels enquestats, els viatges per motius professionals es reduiran en gran manera.  

Aquesta dada es relaciona directament amb una altra que dona l’estudi: gairebé set de cada deu enquestats considera que el teletreball assumirà un paper més rellevant que abans de la crisi sanitària. I aquesta tendència també tindrà un impacte en la restauració, ja que el 70% dels que treballen des de casa menjaran també al domicili. 

-Temes relacionats-
up