Com reformar la teva casa i evitar sorpreses | EDE
movi-image-20minutos-reformar-casa-evitar-sorpresas-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Com reformar la teva casa i evitar sorpreses

04/12/2019

Reformar l’habitatge no ha de ser sinònim de complicacions. Planificació, assessorament i tenir-ho tot per escrit i firmat poden evitar més d’un problema futur

Remodelar l’habitatge, ja sigui de nova adquisició o per renovar i sentir que s’estrena llar, pot ser un veritable mal de cap si no es segueixen una sèrie de consells. El pressupost, les factures, el temps que es dediqui finalment a l’obra, les subvencions, els veïns… Hi ha nombrosos factors a tenir en compte.

Els espanyols opten per realitzar obres a casa, sobretot, al bany. D’acord amb l’estudi Houzz, un terç dels particulars va reformar el seu lavabo (amb un cost mitjà de 3.000 euros), la reforma més habitual a la qual segueixen la cuina i l’habitació. La despesa en renovacions de cuines ha crescut un 60% en l’últim any, amb un desemborsament mitjà de 8.000 euros.

Si tu també estàs pensant en realitzar obres a casa, pots anar al Servei Global Immobiliari de l’OCU, on ofereixen assessorament sobre tot allò relacionat amb l’habitatge. Entre les pautes que suggereixen seguir, el primer és tenir els tràmits legals i de convivència en regla. Tingues clar si la teva remodelació requereix llicència d’obra i, sobretot, avisa a la comunitat de veïns per evitar futurs malentesos.

Mentre que en alguns àmbits de la vida improvisar és la millor estratègia, en aquesta ocasió, planificació i visió futura t’ajudaran a que tot surti bé: compta amb un traster o espai on emmagatzemar els estris durant l’obra, pensa en els residus que hauràs de rebutjar i aprofita que estàs de ple a la feina per instal·lar sistemes d’estalvi d’energia o per substituir cablejat i canonades.

Pressupost i factura

Quants diners costarà tota l’obra? Com em protegeixo de possibles errors gràcies a la factura? I si pago en B una part? Són algunes preguntes que solen aparèixer quan hi ha una remodelació per davant, però que es poden resoldre tenint en compte aquests punts:

  • El que imagines no sempre és com quedarà en la realitat. Sembla obvi, però moltes vegades es volen les habitacions d’una manera determinada i, quan arriben els plànols i el moment de planificar les obres, els projectes no es poden seguir al peu de la lletra. Cal tenir la ment oberta i acceptar que alguns plans no es poden realitzar.
  • Prepara’t per a possibles danys col·laterals, retards i altres imprevistos. Si bé una planificació detallada pot pal·liar les demores, no sempre és suficient. Durant l’obra hi haurà problemes imprevisibles que hauràs de resoldre amb paciència i fins i tot pot ser que et toqui conviure amb la reforma durant uns dies.
  • Contracta a un professional per tenir un projecte de reforma. A partir del projecte podràs demanar pressupostos que s’adaptin a la futura obra. Tingues en compte que l’ajuda d’un arquitecte o perit costa entre 300 i 800 euros i, si segueixes amb dubtes, ves al Servei d’Informació de Rehabilitació Eficient (totalment gratuït).
  • Quant costarà? La reforma integral d’un habitatge de 90 metres quadrats pot arribar als 26.000 euros, preu que es destinaria en un 60% a materials de construcció i la resta a la mà d’obra. Així ho reflecteix l’estudi Reformar pel Preu Just d’Andimac. Si només vols reformar una habitació, Andimac assenyala que banys i cuines són les més cares (al voltant dels 5.500 euros), mentre que habitacions, rebedors i terrasses són les més barates (sobre els 1.500 euros).
  • Pressupost previ. Abans de posar-se mans a l’obra, cal fixar un pressupost previ, encara que molt probablement la xifra variï en finalitzar la reforma. Aquest haurà de comptar amb la firma del consumidor (mantenint-ho tot per escrit per protegir-te davant de futurs imprevistos), l’adreça i el NIF de l’empresa, dates d’inici i finalització d’obra, preu complet amb impostos i forma de pagament, termini de garantia i forma de reclamació, descripció desglossada del preu dels materials i les feines que es desenvolupen, obligacions externes a la remodelació en sí com la neteja, la reparació de danys, etc. Revisa el pressupost partida per partida i no paguis res per avançat, intenta abonar-ho per fases o al final de manera completa.
  • Factura. Recorda que tot el que no estigui escrit no té valor jurídic. Amb la factura podràs protegir-te davant de qualsevol problema, sempre que reflecteixi el nom legal de l’empresa contractada i el seu CIF, dades del pagador, data de pagament i compte de destinació i IVA abonat. Conserva-la encara que l’obra ja hagi finalitzat.

Com contractar els millors professionals

Contractar uns bons professionals garantirà una reforma adequada i evitar problemes.

  • Qui realitza la reforma? Per a la mà d’obra (paletes, lampistes, electricistes, fusters, etc.) existeixen tres opcions: pots contractar els professionals de manera individualitzada per estalviar costos, però també has de tenir coneixements mínims sobre la matèria; escollir un contractista que aporti el seu propi equip o buscar una empresa de reformes domèstiques.
  • Bones pràctiques. Els professionals hauran de complir els horaris de feina, així com els seus descansos; no interferir en la rutina de l’edifici mantenint buits i nets accessos i zones comuns i respectant el nivell de soroll i les hores de descans.
  • Com saber si és bon professional? Encara que no hi ha validació millor que l’experiència, a l’hora d’adquirir un contractista sempre pots guiar-te pels anys d’antiguitat i feines en obres similars a la teva. A més, fixa’t en si està adherit a associacions de professionals del sector o compta amb el certificat ISO 9001 i ISO 14001, segells de qualitat del gremi.
  • Compte amb els temps. Tant la data d’inici com de finalització d’obra han de complir-se, però si els terminis es modifiquen, sempre pots reclamar o exigir una compensació. Supervisar la feina diària dels professionals, complir els seus consells i mantenir-te fidel a la idea amb la qual vas començar la reforma poden pal·liar la demora.
 
 
 
-Temes relacionats-
up