Com inverteixen els 'millennials'? Així gestionen els seus diners les noves generacions | EDE
movi-image-elconfidencial-invierten-millennials-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
4 min del teu temps

Com inverteixen els 'millennials'? Així gestionen els seus diners les noves generacions

Wed Nov 25 09:23:33 CET 2020

Són la generació que més curiositat desperta a tot el món i no és estrany. Els millennials (nascuts entre el 1982 i el 1995) es mouen entre l'adultesa recent i la consolidada, de manera que es troben, entre altres coses, en els primers passos dels moviments econòmics que haurien de marcar tant la seva època com la de les generacions futures.

I és que els millennials representaran el 75 % de la població activa el 2025, i aquest mateix any —juntament amb els centennials (nascuts a partir de l'any 2000)— controlaran el 47 % dels fons del planeta, segons les estimacions d’un informe publicat per l’OBS Business School. I mentre alguns sectors financers analitzen els seus hàbits de consum i despesa, altres se centren a estudiar com inverteixen els seus diners.

“El cost més alt que suposa l'habitatge exigeix un flux de diners addicionals que no pot dedicar-se a la inversió”

“Inverteixen de manera similar a altres generacions anteriors, tot i que comencen més tard”, assenyala Javier Rúa, expert de l'àrea de Direcció d'Estratègia de Clients de Banc Sabadell, que justifica que aquest matís es deu a dues forces principals que modelen l'estalvi i la inversió d'aquesta generació. La primera és la dificultat que troben a l'hora d'emancipar-se, ja que “l’alt cost que suposa l'habitatge sobre el total de la renda disponible exigeix un flux de diners addicional que no pot dedicar-se a la inversió”.

El segon factor és la necessitat de l'estalvi. Fernando Castelló, economista, professor de l’ESIC Business & Marketing School i director de Castelló Consulting, explica que la generació dels joves que van arribar a l'edat adulta amb el canvi de mil·lenni i que actualment tenen entre 20 i 35 anys “no confia a rebre una pensió pública suficient després de la jubilació. Preveu que pot donar-se un sistema deficitari de subsidis i que l'estalvi va més orientat a suavitzar la corba de consum futura”. “Aquests joves són conscients que han de comptar amb estalvis per fer front a un futur incert”, afegeix Rúa.

ELS OBJECTIUS D'INVERSIÓ DELS ‘MILLENNIALS’

Quant a les seves motivacions inversores, hi ha informes com el de “Forecasting investment habits of tomorrow's leaders”, elaborat per Visual Capitalist, que n’ofereix detalls molt significatius. Aquest estudi —que analitza el comportament dels millennials d'Europa, dels Estats Units i del Canadà— afirma que la primera motivació d'aquesta generació és més una necessitat que un pur desig: el 23,8 % ho fa per pagar-se els estudis universitaris o postuniversitaris. A aquest objectiu el segueixen el de comprar-se un cotxe (21,5%) i casar-se (19,6 %).

 

 

movi-imag-elconfidencial-invierten-millennials-grafico-1

 


 

“Volen beneficis i impacte, invertint en productes que generin un bé més enllà de la rendibilitat”

EN QUINS SECTORS INVERTEIXEN

I una vegada que inverteixen, quins sectors escullen? Segons un estudi recentment realitzat per la start-up Ninety Nine, després de l'impacte de la COVID-19, hi ha hagut un clar vencedor: el tecnològic, ja que gairebé el 40 % dels fons d'aquests joves estalviadors s’han destinat a aquest sector: Apple és la companyia preferida, seguida d'altres gegants com NVIDIA o Microsoft. Les següents posicions les ocupen el sector automobilístic (10,7 %), el de les aerolínies (7,4 %) i el farmacèutic (5,8 %).

 

 

movi-image-elconfidencial-invierten-millennials-grafico-2

 


 

També és interessant saber què marcarà el seu futur financer: el perfil d'inversió que adoptin. El “IV Estudi de l'Observatori Inverco” reflecteix que el 50 % dels millennials consideren que tenen un perfil moderat a l'hora d'invertir i que només un 12 % es defineix com a agressiu. En aquest sentit, l'economista i professor de l’ESIC Business & Marketing School assenyala que, com en altres generacions, es poden apreciar dos tipus de comportaments: “Els que voregen la vintena, que estan començant a entrar al mercat laboral, que no tenen una perspectiva d'estalvi clara i que busquen instruments que permetin liquiditat sense penalització fiscal, tenen un perfil diferent d’aquells que superen els trenta anys, que comencen a estudiar possibilitats d'estalvi a llarg termini si la renda els ho permet”.

ELS CRITERIS ESG, A L'ALÇA

Però hi ha una altra manera de conèixer les preferències dels millennials: els seus criteris d'inversió. En aquest sentit, l'informe de Visual Capitalist assenyala que el 44 % dels enquestats asseguren que dins de les seves eleccions inversores hi té una certa importància l'impacte social que es pugui generar; mentre que el 21,1 % li dona una màxima rellevància.

 

 

movi-image-elconfidencial-invierten-millennials-grafico-3

 


 

A què és degut aquest major compromís en comparació amb generacions anteriors? Rúa ho té clar: “És la primera generació global, amb un accés immediat a la informació, que s'ha trobat amb uns problemes socials i mediambientals desconeguts o molt llunyans per a les generacions prèvies”. A més, “créixer estant totalment connectats al món els ha portat a sentir-se’n actors i a adquirir, de manera global i molt homogènia, una sèrie de valors enfocats a millorar el seu entorn, materialitzats en accions tan simples com l'hàbit del reciclatge o de tenir en compte el perfil d'emissions d'un vehicle com a factor de compra”.

“És la primera generació global amb un accés immediat a la informació”

Perquè els millennials “estan interessats en la rendibilitat, però no a qualsevol preu”, afegeix Jaume Vilalta, també expert de l'àrea de Direcció d'Estratègia de Clients de Banc Sabadell. “Volen obtenir beneficis i alhora generar un impacte, invertint en productes que estiguin alineats amb els seus valors personals i que generin un bé més enllà de la mateixa rendibilitat, que en definitiva és l'important”.

Partint d'aquest punt: “Aquests inversors fan cada vegada més preguntes als seus assessors financers i examinen més a fons on inverteixen aquells productes que tenen en cartera per comprendre exactament què posseeixen i com impacten en la societat i en el planeta del qual formen part”, assegura Vilalta.

Tindrà fi aquesta tendència inversora? A mesura que creixin, s'oblidaran els millennials dels criteris ESG (sigles en anglès d’ambiental, social i bon govern) a l'hora de gestionar els seus estalvis? Rúa ho nega. De fet, “s'espera que aquest tipus d'inversió es consolidi a mesura que es converteixin en la generació central. La inversió mai no ha estat un model de negoci estàtic i s'ha anat ajustant al moment”. L'essencial, per tant, és que “l'inversor i els gestors trobin la manera de crear més riquesa i un impacte positiu en el medi ambient i en el sector social. Si es mantenen aquests agents condicionants, aquest tipus d'inversió no decaurà ni en aquesta generació ni en les següents”.

“Es caracteritzen per ser totalment digitals a la feina, a les seves relacions socials i al seu oci”

Un altre tret diferencial dels millennials és que constitueixen la primera generació nativa digital. “Es caracteritzen per ser totalment digitals a la feina, a les seves relacions socials i al seu oci, i donen molta importància a factors diferencials com són la personalització i la qualitat del servei que contracten”, afirma Vilalta. Per la seva banda, Castelló considera que, a curt termini, els mercats seran més volàtils i l'asiàtic tindrà un pes global més gran, que impulsarà noves solucions tecnològiques: “Els inversors de les noves generacions necessitaran coneixements cada vegada més complexos. En aquest context, guanyaran més pes les solucions fintech com els roboadvisor, productes fàcils de configurar per simplificar el que en el futur serà més complex”.

Fotografia de Jon Tyson a Unsplash
-Temes relacionats-
up