Com funciona un ‘unit linked’ i quan interessa contractar-lo | EDE
movi-image-united-linked-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
4 min del teu temps

Com funciona un ‘unit linked’ i quan interessa contractar-lo

Mon Sep 21 12:48:44 CEST 2020

Malgrat que no són tan coneguts com altres productes d’estalvi, els ‘unit linked’ poden oferir una rendibilitat elevada a llarg termini, encara que sota un prisma de risc que els clients han de conèixer per avançat.

Les asseguradores ofereixen un ampli ventall de pòlisses que intenten respondre a totes les necessitats de cobertures que tenen els clients. En aquest sentit, a més d’atorgar garanties financeres als prenedors, hi ha productes pensats per oferir un rendiment superior a llarg termini. Entre les diverses tipologies existents, n’hi ha una que, encara que pugui semblar més complicada per la seva denominació en anglès, unit linked (assegurança de multiinversió, en català), en realitat és un tipus d’assegurança de vida (que vol dir que una part dels diners invertits es destinaran al pagament de la prima) en la qual el prenedor assumeix el risc de la inversió, ja que la indemnització que finalment percebi dependrà de la rendibilitat dels productes financers a què estigui vinculada.

En poques paraules, consisteix en una mena de fons d’inversió que la companyia asseguradora tramita en nom dels seus partícips, que són els propietaris dels actius financers, però que, com s’acaba de veure, també suporten el risc. Aquesta fórmula operativa se sustenta en dues premisses: obtenir a llarg termini més rendibilitat per al client que disposa d’altres productes d’estalvi (incrementant el rendiment de les primes si les inversions tenen èxit) i obtenir un avantatge tributari com a assegurança de vida i no com a fons d’inversió.

Et pot interessar: Com està liderant el sector de les assegurances la innovació global

Aquests productes procuren oferir més rendibilitat a llarg termini i, alhora, gaudeixen dels avantatges tributaris dels productes d’estalvi

L’únic problema és que no està permès que el prenedor modifiqui les inversions lligades a la pòlissa, si bé pot triar entre diferents perfils de risc, per oferir-li a continuació possibles inversions, amb la possibilitat que es puguin canviar anualment, encara que és veritat que moltes asseguradores limiten el nombre de transformacions i mobilitzacions que es fan, i cobren una comissió a partir que se supera el límit. D’aquesta manera, s’aconsegueix una personalització pràcticament total segons les necessitats i les particularitats de cada persona.

Com a inconvenient principal, cal destacar que no se’n garanteix cap rendibilitat, per més petita que sigui, cosa que implica un risc per al client que cal conèixer. Per aquesta raó, s’acostuma a indicar que aquest producte no està pensat per als inversors més conservadors. En canvi, igual que qualsevol altra assegurança de vida, els unit linked garanteixen també una cobertura en cas de defunció.

Et pot interessar: Invertir amb la màxima rendibilitat: quin risc podem assumir?

Invertir-hi implica assumir un seguit de riscos, encara que es permet variar el portafolis d’inversions amb caràcter anual

Una fiscalitat avantatjosa

Els unit linked destaquen pel fet de ser productes líquids i flexibles, atès que no tenen cap restricció legal perquè, en un moment donat, el client decideixi recuperar els seus diners, ja que es poden rescatar totalment o parcialment.

Des del punt de vista fiscal, l’avantatge principal és que els rendiments acumulats tributen com qualsevol altra renda de l’estalvi. O, en altres paraules, la fiscalitat dels unit linked és exactament igual que en altres assegurances, atès que els beneficis obtinguts tenen la consideració de rendiments íntegres del capital mobiliari, tributen com a renda de l’estalvi en l’IRPF i estan sotmesos a una retenció d’entre el 19 i el 23 %, que practica l’entitat.

També és important subratllar que el prenedor és qui decideix qui serà el beneficiari, per la qual cosa, a l’hora de planificar una successió, convé saber que els unit linked no formen part de la massa hereditària. En cas de defunció de l’assegurat, la tributació serà de conformitat amb l’impost sobre successions i el beneficiari rebrà l’estalvi acumulat més el capital previst per la defunció del titular. Això en els fons d’inversió, per exemple, no passa, ja que aquí els hereus legals són els qui es reparteixen els diners, i no qui designi el titular.

Et pot interessar: Quants impostos pagues en heretar 

Hi ha un punt curiós amb relació a la massa hereditària dels unit linked, i és que en cas de defunció s’ha de sol·licitar a la Direcció General d’Assegurances i Plans de Pensions (DGSFP) conèixer quines assegurances tenia contractades la persona difunta (acudint al registre únic d’assegurances de vida), però aquesta institució només té el deure d’informar d’aquells productes dels quals sigui titular qui fa la consulta. Per aquest motiu, en països com els Estats Units i el Regne Unit, aquest vehicle s’utilitza força sovint per deixar diners a persones que no són familiars directes del difunt.

Els ‘unit linked’ no formen part de la massa hereditària, per la qual cosa el prenedor decideix plenament qui serà el beneficiari després de la seva defunció

Avantatges i inconvenients

A més dels beneficis sobre els unit linked ja esmentats, en cal destacar un més i és que, com que es tracta d’una assegurança, els diners invertits no són embargables legalment.

Tornant al tema hereditari, com que no estan subjectes al terç de legítima, es pot deixar com a beneficiaris persones que no són els hereus legals, cosa que atorga confidencialitat i llibertat al client per disposar del seu patrimoni com vulgui. En aquest sentit, convé assenyalar que no cal esperar a l’acceptació de l’herència per rebre les prestacions de l’assegurança, sinó que, per cobrar-les, n’hi ha prou d’acreditar la condició de beneficiari i liquidar l’impost sobre successions. Des del punt de vista de la persona beneficiària, com que legalment es considera que el pagament d’aquesta assegurança no forma part de l’herència, es pot renunciar a rebre l’herència sense renunciar a cobrar l’assegurança.

Entre els possibles inconvenients, cal esmentar que l’obligació d’haver de destinar una part del capital a la prima per l’assegurança de vida resta a llarg termini potencial de rendibilitat a la inversió. Per descomptat, l’altre gran obstacle és que els diners no estan assegurats, cosa que, si més no, el client ha de saber per avançat, per ser conscient dels riscos que assumeix.

En cas de fallida del gestor o de l’entitat asseguradora, el partícip depèn únicament de la solvència de la companyia i del Consorci de Compensació d’Assegurances, atès que no és propietari dels actius del fons, que pertanyen a l’asseguradora.

A qui s’adrecen

Els estalviadors que apostin pels unit linked els han de veure com a productes a llarg termini, la qual cosa permet que la capacitat d’assumir riscos sigui més suportable. Això no vol dir que estiguin indicats només per a persones joves, sinó que els objectius vitals que s’estableixin amb relació a la inversió realitzada han de ser sobre la base d’un horitzó temporal elevat.

Et pot interessar: Espanya, el país amb més esperança de vida del món?

En cas contrari, hi ha altres productes de vida estalvi que es poden ajustar més a altres perfils més conservadors, com ara els plans de pensions, les assegurances individuals d’estalvi a llarg termini i els capitals diferits.

De tota manera, abans de contractar un unit linked és convenient recórrer a l’assessorament professional per prendre una decisió definitiva, cosa que permetrà a l’estalviador obtenir informació més específica, d’acord amb les seves característiques i objectius vitals a llarg termini. A més, rebrà una guia sobre com pot complementar aquest producte amb d’altres, a fi d’assegurar-se una vellesa tranquil·la i sense sobresalts.

Et pot interessar: Quan he de començar a pensar en la meva jubilació? 

Fotografia de Markus Spiske a Unsplash
-Temes relacionats-
up