Com estalviar en la tornada a escola | EDE
movi-image-ahorrar-vuelta-cole-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Com estalviar en la tornada a escola

Mon Oct 07 12:58:05 CEST 2019

La tornada a l’escola suposa una despesa important per a les famílies espanyoles entre llibres, material escolar, roba... L’any passat les famílies es van gastar una mitjana de 869 euros per nen per preparar el nou curs escolar, segons dades de Kelisto.

Amb una factura tan alta, és normal que més de la meitat de famílies busquin fórmules per estalviar en la tornada a l’escola. Roba i calçat, material escolar i llibres de text són, en aquest ordre, les tres àrees on més s’intenta retallar la despesa, segons les dades de Rastreator.

Com estalviar en roba i calçat

Un 56% de les escoles privades i un 68% de les concertades aposten per fer servir uniforme, a les quals s’uneixen un 13% de les públiques, segons una enquesta de l’OCU. L’uniforme té un seguit d’avantatges logístics clars, com no haver de discutir amb els nens quina roba portaran. Malgrat això, des d’un punt de vista econòmic implica un important desemborsament en roba que només podran portar a l’escola, sobretot si el centre no permet alternatives sense el seu logotip.

De mitjana, cada família es gasta 151 € en els uniformes escolars, sense incloure-hi les mitges, mitjons i altres peces bàsiques. Com es pot estalviar en l’uniforme de l’escola i la roba escolar en general?

La primera opció és, directament, no comprar-ne. Comença buidant l’armari i revisant què pots aprofitar del curs anterior. És veritat que els nens creixen molt ràpid, però tampoc sol ser imprescindible comprar-ho tot una altra vegada. De fet, pots estalviar reciclant part de la roba que els queda justa i convertir els pantalons pirata en uns de curts, per exemple.

Una altra solució a cost zero és el clàssic intercanvi de roba amb les famílies de nens més grans. Si, per exemple, tens un nen de 7 anys i una nena de 4 anys i una altra família de classe té una nena més gran i un nen més petit, podeu intercanviar la roba dels grans. Així, tu t’estalviaràs comprar l’uniforme de la petita i l’altra família el del petit.

Arribat el moment de comprar la roba de l’uniforme, una manera de reduir el pressupost és comprant-la d’una o dues talles més i escurçar-ne les mànigues o camals per dins. A partir d’aquí, aprofita les ofertes i promocions dels grans magatzems per als bàsics i fes-ne arreplega, perquè durant l’any no trobaràs gaires d’aquestes peces. Hi ha ofertes de tota mena, des dels 3x2 que ja fas servir per estalviar al supermercat fins a xecs regal com els famosos corticoles. Depenent de les teves pautes de consum, et convindrà una opció o l’altra.

Una altra alternativa és buscar roba de segona mà. En algunes escoles, les mateixes AFA (associacions de famílies d’alumnes) s’encarreguen de centralitzar la venda dels uniformes que deixen els pares, però, si no, sempre pots buscar en aplicacions com Wallapop o Vibbo. A Facebook també pots trobar grups de pares i mares que venen els uniformes dels seus fills o poden orientar-te.

Estalviar en els llibres de text

Els llibres s’emporten la major part del pressupost de la tornada a l’escola i hi ha diferències de fins al 25% depenent d’on els compris, segons l’OCU.

Les grans superfícies són normalment les més barates i les que millors condicions de finançament ofereixen. A això, cal afegir-hi els xecs estalvi i altres avantatges. La majoria funcionen mitjançant un sistema de reserva amb el qual compres Amazon i pagues per endavant.

Per saber si el preu del llibre és l’adequat, res com fer una comparació. El punt de partida pot ser , que és un dels que més ofertes acumula i que, a més, disposa d’un apartat de tornada a l’escola. Gràcies a eines com Kelkoo o CamelCamelCamel podràs seguir l’evolució del preu dels llibres que vulguis, i fins i tot del material escolar que necessitis.

També hi ha un mercat de segona mà per a llibres de text a pàgines com Relibrea o SegundaLectura, a més dels clàssics portals de segona mà.

I les opcions de franc? També n’hi ha. En aquest enllaç del Ministeri d’Educació pots accedir a les beques i ajudes nacionals, que algunes comunitats completen pel seu compte. En aquesta línia, hi ha regions amb programes específics d’intercanvi de llibres, on retornes els llibres del curs anterior i en pots agafar uns de segona mà del nou curs. A més, les AFA de les escoles poden ajudar-te a intercanviar els llibres de text antics.

Ahorrar en material escolar

Llapis de colors, ceres, estoig, esquadra, cartabó, llibretes, quaderns, cola… La llista de material és gairebé interminable, i encara més les vegades que hauràs de renovar-lo al llarg del curs.

 

 

movi-image-ahorrar-vuelta-cole-2

 


 

La principal premissa en aquest punt és que no necessites comprar-ho tot una altra vegada. Sí, segur que la canalla prefereix estrenar motxilla, estoig i, en general, que tot llueixi com comprat de nou, però també és una bona ocasió per començar a inculcar-los l’hàbit de l’estalvi. Revisa el que tens per casa. Segurament t’impressionarà comprovar la quantitat de coses que pots reaprofitar.

Un altre cop, les grans superfícies tenen ofertes especials a l’agost, que és quan centren la seva campanya en la tornada a l’escola. Malgrat això, et pot sorprendre el que pots arribar a estalviar en determinats quaderns especials en els clàssics ‘tot a cent’. Hi ha articles que són artificialment cars a les grans superfícies, perquè saben que ja hi ets i que vols enllestir la planificació escolar.

Si el teu fill o filla vol quaderns personalitzats, podeu fer-los junts. Pel preu d’un quadern decorat, pots tenir-ne fins a quatre. A més, seran com vosaltres vulgueu.

Per acabar, un consell amb el qual estalviaràs en la tornada a l’escola i durant la resta del curs: abasteix-te d’etiquetes amb el nom del nen o nena i marca-ho tot, des de la roba fins al material escolar. Així, si es perd, serà més fàcil de recuperar.

Finalment, recorda que moltes comunitats autònomes inclouen deduccions a la renda per material escolar i la roba de l’escola. Si la teva comunitat preveu aquesta deducció, guarda els tiquets d’aquests productes.

Fotografia d'Agence Olloweb a Unsplash
-Temes relacionats-
up