Ajudes directes per a empreses: les comunitats autònomes podran ampliar els sectors beneficiaris | EDE
movi-image-ayudas-directas-empresas-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
Només uns minuts del teu temps

Ajudes directes per a empreses: les comunitats autònomes podran ampliar els sectors beneficiaris

Fri Jul 09 13:35:29 CEST 2021

El Govern ha aprovat una línia d'ajudes directes de 7.000 milions d'euros, que es preveu que comencin a arribar a pimes i autònoms en els mesos vinents

El Govern ha ampliat el marge de les comunitats autònomes per dirigir les ajudes directes de 7.000 milions d'euros per a pimes i autònoms amb l'objectiu de pal·liar els efectes de la crisi de la COVID-19. Amb aquesta modificació, les 17 autonomies i Ceuta i Melilla tenen la capacitat d'ampliar els sectors i les empreses que podran beneficiar-se d'aquesta línia d'ajuts directes. Aquesta ampliació s'haurà de dur a terme tenint en compte les especificitats del teixit productiu de cada regió i els efectes que hagin pogut tenir les mesures de contenció de la pandèmia establertes per cada comunitat en les seves empreses i treballadors autònoms.

Qui pot beneficiar-se d'aquests ajuts?

El Govern va incloure al Reial decret llei 5/2021 un total de 95 branques d'activitat els negocis de les quals podran beneficiar-se dels ajuts directes que es començaran a repartir durant els mesos vinents a través de les comunitats autònomes. Destaquen les que estan relacionades amb el turisme i la cultura, el comerç a l'engròs de l'alimentació i els subministraments de restauració, així com els comerços detallistes, les empreses de transport, de lloguer de vehicles i la indústria tèxtil. Ara, cada regió pot incloure altres sectors, addicionals a aquests 95 inicials, que s'hagin vist particularment afectats pels efectes de la pandèmia.

Pot interessar-te: Els sectors més afectats per la COVID-19 aprenen a surfejar l'onada de la crisi

Per escollir les 95 branques d'activitat inicials, l'Executiu es va basar en criteris com ara que el 10 % dels seus treballadors estaven protegits per un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) i que, a més, no havien tornat a l'activitat almenys un 75 % dels treballadors que van arribar a estar en ERTO en el pitjor moment de la pandèmia, l'abril del 2020.

Així mateix, podran accedir a aquesta línia d'ajuts les empreses d'aquests sectors els ingressos de les quals hagin caigut almenys un 30 % respecte del 2019. Els autònoms, per la seva banda, hauran de demostrar que en el conjunt de les seves declaracions trimestrals de l'impost sobre el valor afegit (IVA) del 2020 reflecteixen, com a mínim, un 30 % menys que en l'exercici anterior.

Les comunitats podran, encara que de forma excepcional, atorgar ajuts a empreses viables que hagin tingut un resultat negatiu el 2019

Amb la modificació del Reial decret llei, a més d'incloure nous sectors, les comunitats podran, encara que de forma excepcional, atorgar ajuts a empreses viables que hagin tingut un resultat negatiu el 2019.

Apunta't al webinar ‘Ajudes directes a empreses i autònoms: informació pràctica', amb Carmen Urraca, directora de Fons Europeus de Banc Sabadell. Organitzat pel HUB Empresa de Banc Sabadell. Quan: el 12 de maig a les 16 h.

Quina quantitat pot rebre cada empresa?

L'import que rebran les empreses i els autònoms varia en funció del tipus d’empresa, de les pèrdues que hagi tingut i de la forma de cotització en el cas dels autònoms. Així, els autònoms que tributen per estimació objectiva podran rebre fins a un màxim de 3.000 euros, i la resta d'autònoms i empreses entre 4.000 i 200.000 euros.

En el cas de les pimes i els autònoms (en règim d'estimació directa) i amb un màxim de 10 treballadors, la facturació dels quals hagi caigut més del 30 % el 2020, l'ajuda màxima que es concedirà serà del 40 % de la pèrdua. Per a les pimes amb més de 10 treballadors, l’ajuda serà del 20 % de l'import de la pèrdua.

Un autònom amb cinc treballadors que hagi registrat una caiguda dels seus ingressos d'un 75% el 2020, rebrà un ajut de 18.000 euros, segons el simulador de Banc Sabadell

Un exemple pràctic: Un autònom que es dedica a la distribució de begudes a l'engròs i que té a cinc treballadors al seu càrrec va registrar el 2020 un resultat de 25.000 euros, enfront dels 100.000 assolits el 2019. És a dir, que va patir una caiguda en la seva facturació del 75 % (superior al requisit del 30 % per rebre l'ajuda). Segons el simulador de Banc Sabadell que permet calcular i sol·licitar aquests ajuts directes, a aquest autònom li correspondria una ajuda de 18.000 euros.

Els beneficiaris d’aquestes ajudes hauran de tenir en compte que han d’estar destinades a satisfer el deute i pagar els proveïdors i altres creditors, financers i no financers, així com els costos fixos incorreguts, sempre que s'hagin meritat entre l'1 de març del 2020 i el 31 de maig del 2021 i procedeixin de contractes anteriors al 13 de març del 2021.

Les ajudes estan condicionades al manteniment de l'activitat fins al 30 de juny del 2022. Tampoc no es podran repartir dividends el 2021 i el 2022 ni incrementar les retribucions de l'alta direcció durant dos anys des de l'aplicació d'alguna de les mesures.

Pot interessar-te: Manual de supervivència i solvència empresarial davant la crisi de la COVID-19

Com puc sol·licitar-les?

Fins ara, són 10 els territoris que han fet la tramitació necessària per rebre els diners de l'Estat i procedir a les convocatòries per als professionals de cadascun dels seus territoris. Són la Comunitat de Madrid, Catalunya, Extremadura, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Aragó, la Comunitat Valenciana, la Rioja, Astúries i Galícia. D'aquesta manera, aquestes comunitats ja han tornat signat el conveni lliurat per l'Estat que els dona la facultat per convocar i repartir aquests ajuts.

Els convenis que se subscriuran entre l'Administració Central i cadascuna de les comunitats autònomes regulen qüestions relatives a l'intercanvi d'informació entre els diferents organismes tributaris, a més de l'obligació de proporcionar els detalls sobre les convocatòries d'ajudes realitzades i els seus resultats; és a dir, sobre els pagaments o les transferències als beneficiaris.

Així, serà cada administració autonòmica qui estableixi com se sol·liciten aquests ajuts. El termini per sol·licitar-los es va obrir el dia 1 de maig i es podrà realitzar el tràmit a través de les pàgines web oficials de cada comunitat.

 

-Temes relacionats-
up