Així està modificant la COVID-19 les preferències en la compra d'un habitatge | EDE
movi-image-lainformacion-covid-preferencias-compra-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Així està modificant la COVID-19 les preferències en la compra d'un habitatge

Tue Mar 30 08:58:58 CEST 2021

La pandèmia està canviant la nostra relació amb l'habitatge. Els nous propietaris busquen espais oberts, amb llum i on puguin teletreballar

Si bé la tendència ja era a la baixa abans de la irrupció de la COVID-19, el mercat de l'habitatge a Espanya ha patit un fort impacte l'últim any. El 2020 es van signar 415.748 contractes de compravenda, la xifra més baixa des del 2016 segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Així, la venda d'habitatges va caure un 17,7 % durant el 2020 —la caiguda més forta des del 2011—, però que dista molt de la del 2008 —amb la crisi econòmica—, quan el mercat immobiliari va caure fins a un 28 %.

Darrere d'aquestes xifres hi ha la preocupació del comprador pel nou escenari que ha provocat la pandèmia. Així ho reflecteix l'estudi El impacto de la covid-19 en la demanda de vivienda, elaborat per la immobiliària Básico, que apunta que fins a un 42 % dels espanyols han posposat la recerca d'habitatge davant la incertesa de la situació actual, seguit per la reducció dels ingressos anuals —amb un 30,6 %. No obstant això, un altre 25,4 % assenyala estar esperant una baixada dels preus per adquirir la nova residència.

Pot interessar-te: El 2021 és l’any per comprar un habitatge?

A més de la intenció de compra, la pandèmia ha motivat un canvi en els atributs i els paràmetres a tenir en compte en un habitatge en més de la meitat dels compradors (63,4 %), ja que passar temps a casa ha fet més evidents les mancances i les virtuts de cada habitatge.

El més valorat

Fins a un 70 % dels sol·licitants ara assenyalen que els agradaria tenir una terrassa o un jardí —d'acord amb l’informe de Básico—, a més d'un menjador més ampli (34 %), una cuina més espaiosa (29,5 %) i disposar d'una habitació per treballar (23,1 %). Precisament, durant el confinament, el que més van trobar a faltar els espanyols a casa va ser la terrassa (49,3 %), a més de disposar de més espai i lluminositat dins de l'habitatge (13,3 % i 6,7 %, respectivament).

Pot interessar-te: Així pots muntar el teu espai ideal per treballar a casa

A l'hora de triar on viure, un 65 % de les persones que busquen habitatge no ha ampliat la zona de recerca a altres llocs, si bé la proximitat a espais verds i d'oci i a un centre sanitari, les bones comunicacions amb el lloc de treball i el transport públic són els atributs més valorats.

Cal destacar que, tal com apunten les dades de l'Associació Nacional de Distribuïdors de Ceràmica i Materials de Construcció (Andimac), els espanyols puntuen amb un 6,8 la qualitat de vida als seus habitatges, un «notable» escàs que no només incita a canviar d'habitatge, sinó també a fer canvis a l'actual. De fet, Andimac assenyala que un 61 % de les llars espanyoles estan disposades a fer-hi reformes, 10 punts per sobre de la mitjana europea. Millorar-ne l'estètica, guanyar en confort, crear nous espais o la sostenibilitat són les principals motivacions a l'hora de fer obres. Segons un informe previ d'aquesta mateixa entitat, la reforma integral d'un habitatge d'uns 90 metres quadrats costa, de mitjana, uns 26.000 euros.

Pot interessar-te: L'evolució de la COVID-19 consolida la inversió a la llar


Perfil del comprador

Segons El perfil del comprador de vivienda de ST Sociedad de Tasación, el 2019 la meitat dels espanyols comptava amb un pressupost d'entre 150.000 i 300.000 euros, i eren els majors de 45 anys (37,9 %) els que tenien una major intenció de compra. La principal motivació a l’hora d’adquirir un habitatge era el canvi de lloguer a propietat (34 %), seguit per una millora de l'habitatge actual (32,2 %) i pel desig de formar una nova llar (20,7 %). La inversió, per la seva banda, representava un 7,1 % de la intenció de compra.

Un any després, i amb la pandèmia, el perfil continua sent molt similar, tal com assenyalen des del portal immobiliari Fotocasa, que apunta que l'edat mitjana del comprador actual es troba als 48 anys, de classe mitjana (45 %), amb parella i fills (37 %) i que aspira a un habitatge millor.

Tanmateix, des d'aquest portal posen el focus en els joves compradors: "És molt important no perdre de vista aquests futurs compradors potencials, perquè part de la recuperació i del dinamisme del mercat immobiliari del futur estarà a les seves mans. És clar que, a causa de la situació actual provocada per la pandèmia de la COVID-19, molts espanyols han decidit posposar la compra d'un habitatge per més endavant, però ha sorgit un altre grup igualment més gran d'espanyols que es plantegen incorporar-se al mercat immobiliari, un fet que abans de l'esclat de la crisi sanitària no estava entre els seus plans. Serà molt important poder donar resposta a aquesta demanda potencial que en poc temps pensa incorporar-se al mercat immobiliari", explica Anaïs López, directora de comunicació d'aquesta entitat. De fet, 7 de cada 10 joves espanyols tenen intenció d'adquirir el seu primer habitatge tot i la pandèmia, segons es desprèn de l'estudi Jóvenes y vivienda 2020, elaborat per Aedas Homes.

Pot interessar-te: Com poden accedir al mercat immobiliari els joves

Fotografia d'Edgar Chaparro a Unsplash
-Temes relacionats-
up