Com avançar en un negoci estancat? | EDE
Movi-image-negocio-tradicional-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Com avançar en un negoci estancat?

Fri Oct 18 12:27:49 CEST 2019

Muntar un negoci és una tasca complexa, hi ha molts factors externs que fan que la nostra empresa variï sense que nosaltres mateixos en siguem conscients. Per saber quin és l’estat general de la nostra societat, és important realitzar estudis cada pocs mesos, fer comptes i calcular què és el que tinc i si s’ajusta a allò que havíem planejat. Quan un negoci s’estanca solem mirar al mercat, creiem que les circumstàncies externes són les més determinants i que per elles el nostre rendiment ha descendit. No obstant això, en moltes ocasiones no és així, sinó que podem estar cometent errors des de dins, que repercuteixen en els nostres resultats. Quan això passa hem de pivotar, i no, no parlem d’un partit de bàsquet.

Pivotar en termes econòmics fa referència a la sèrie de canvis, més o menys profunds, que emprenem en el model d’un negoci. Al bàsquet un pivot sol rebre la pilota d’esquenes a la cistella, gira sobre sí mateix per protegir-la i busca un company al qual cedir la pilota per buscar una posició segura abans de llançar. Si traslladem això al nostre negoci necessitem pivotar quan els nostres resultats no són favorables i volem invertir-los. Pivotar no és senzill, no es tracta de canviar-ho tot i provar sort. Per dur a terme aquests canvis cal estudiar bé el nostre projecte i els que ens envolten.

Quins poden ser els nostres errors?

Aquesta és la pregunta que ens hem de fer. De vegades iniciem una activitat en un lloc que amb el temps es transforma. Pot ser que hagi canviat la zona en la qual ens trobem, que s’hagi edificat molt, o al revés, que en el lloc on iniciem el negoci no hi hagi la mateixa gent que quan vam fer el nostre estudi de camp, també hi poden proliferar altres negocis semblants, i per tant, la clientela es segmenta. De vegades els negocis es queden estancats perquè no som capaços de renovar-los, o perquè no ens atrevim a invertir en productes nous que poden ser complementaris als que tenim.

Cal trobar el moment adequat per pivotar. Fer-ho massa aviat pot ser un error, perquè podem tirar per terra el nostre projecte. És important tenir paciència i no avançar-nos a les circumstàncies, si hemos apostat per alguna cosa s’ha de donar temps a que funcioni. Contràriament, pivotar massa tard pot ser demolidor, ja que podem quedar-nos sense solvència i sense capacitat d’emprendre els canvis que necessitem.
 
Errors comuns quan volem pivotar una empresa

El principal problema que tenim quan el negoci no funciona és no saber escollir bé el moment per pivotar. Jugar amb els temps és molt important en la vida i també en el món de l’empresa. Moltes vegades emprenem canvis però no deixem temps a que donin els seus fruits. Els negocis necessiten el seu temps, és molt difícil arribar i triomfar, per això, hem de ser pacients.

És tan dolent no arribar com passar-se. Si els comptes no surten durant molts mesos tenim un problema. Cal actuar abans que sigui massa tard. Si ens quedem sense liquiditat no podrem posar en funcionament les reformes necessàries. L’equilibri és important.te.

Movi-image-negocio-perdidas-2

Un altre dels contratemps més comuns és no detectar on hi ha el nostre error. Canviar coses a la lleugera no soluciona res, és necessari fer una anàlisi exhaustiva del negoci per saber si els problemes són operatius o financers. Els problemes operatius tenen a veure amb la liquiditat del negoci, amb la gestió dels recursos interns i sobretot, amb les vendes. Si els problemes són financers hem de saber si podem fer front als deutes, i a els impagaments. Aquests errors de l’economia no són difícils de descobrir, els primers símptomes es detecten si veiem que no podem fer front a pagaments de proveïdors, si tenim càrregues fiscals pendents o si tenim problemes d’índole laboral, com l’impagament de les nòmines dels treballadors.

Si observem comportaments interns estranys podem demanar l’ajuda d’un assessor fiscal, un gestor extern o un advocat. Aquestes figures són bàsiques en les empreses, ens aportaran una opinió externa molt interessant i ens proposaran noves solucions.

Alguns dels canvis poden venir de la mà de la innovació, és a dir, introduir formes més modernes al nostre negoci; des de la cerca d’altres nínxols de mercat, si veiem que el nostre públic objectiu se n’ha anat i és difícil recuperar-lo; o des de noves maneres de conduir el negoci, canviar el rumb, diversificar o adquirir nous productes.

YouTube, de web de cites a la segona xarxa social de més èxit del món

Hi ha molts exemples d’empreses que han triomfat després de pivotar. YouTube va començar sent una empresa de cites similar al que ara pot ser Tinder. El seu fundador, Steve Chen, va dissenyar un canal amb la intenció que els usuaris publiquessin petits vídeos explicant alguna cosa de la seva vida per trobar parella. Atès l’escàs èxit Chen va pensar que seria millor que els usuaris utilitzessin la seva pàgina per penjar el contingut que volguessin. Avui en dia és de les empreses més potents del món, posseeix aproximadament 2.000 milions d’usuaris actius al mes, només superada per Facebook, que compta amb 2.390 milions d’usuaris mensuals.

Samsung també va pivotar quan els seus resultats no eren favorables. Va iniciar la seva activitat com una empresa exportadora de fruites, verdures i peix, a Corea del Sud, als anys 30 del segle XX. Trenta anys després va veure en la indústria tecnològica una opció bona de mercat i es va aliar amb Sanyo Electronics. Llavors va començar a comercialitzar televisors, avui és un dels grans gegants de la tecnologia.

Per pivotar bé no és necessari canviar radicalment de rumb. També es pot innovar i adaptar el negoci als nous temps, això és el que va fer Hofmann, l’empresa dedicada a la fotografia que va veure com el món digital li passava per sobre. La història d’aquesta empresa es remunta a 1923, quan un immigrant alemany es va establir a Espanya i va muntar un negoci d’enquadernació de llibres litúrgics i àlbums de fotos tradicionals, de forma artesanal. L’empresa ha desenvolupat diverses tècniques d’innovació i s’ha adaptat als nous temps. Va superar la seva primera gran crisis venent marcs de fotos, i ara és una de les empreses més importants de fotografia digital al nostre país. Editen llibres, àlbums, tasses i coixins personalitzats, amb fotografies.

Aquests són alguns exemples però n’hi ha molts més, Coca-cola va començar sent un xarop i es venia només en farmàcies i ara no té rival. És important pivotar sobre aprenentatge validat i no sobre suposicions o pressentiments, ja que només així seran efectius els canvis. En economia l’atzar és capritxós, la millor improvisació és la que no s’improvisa.

Fotografia de Zoltan Kovacs a Unsplash
-Temes relacionats-
up