Startups rurals? El nou model de negoci | EDE
ElEconomista-startups-rurales-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
2 min del teu temps

Startups rurals? El nou model de negoci

Fri Oct 18 12:49:24 CEST 2019

Des de fa diversos anys l’emprenedoria s’ha convertit en una bona opció per desenvolupar una vida laboral. La proliferació de startups ha obert un univers per a aquells que tenen una gran idea i que volen plasmar-la en un projecte. Quan parlem de startups automàticament pensem en empreses que desenvolupen la seva activitat en grans ciutats, no obstant això hi ha una gran quantitat de companyies que s’ubiquen en zones rurals la viabilitat de les quals és una realitat. Aquestes empreses tenen unes característiques una mica diferents però un resultat similar. 

Un exemple és Barrabes.com, una empresa que va sorgir a Benasque, un poble d’Osca amb una població de 2.000 habitants i que ven material esportiu a tot el món.  O ‘IDI EIKON’, una empresa proveïdora de serveis en àrees d’internet, la seu de la qual és a Paterna (València) i que compta amb projectes a nivell nacional i internacional, com desenvolupament de software per a hospitals, per la prestació de cures proactives als pacients amb malalties cròniques.

ElEconomista-startups-rurales-2

Hi ha tantes startups com idees existeixen, en l’àmbit rural són molt comunes les que desenvolupen activitats relacionades amb l’agricultura i l’agroindústria però n’hi ha moltes més i de molt variades. Jimena Ventura es va associar amb Mari Cruz Torres i va deixar València per crear ‘ La despensa del jabón’, una startup que es troba a Castañares de Rioja, un municipi de 300 habitants, a 53 quilòmetres de Logroño. Motivades per  un canvi de feina i de vida van decidir crear una empresa de venda i distribució de matèries primeres i components per fer cosmètica natural. Té una pàgina web ladespensadeljabon.com, on venen els seus productes i també imparteixen cursos al poble per a aquells que vulguin aprendre a fer les seves pròpies cremes i sabons. 

Per a Jimena treballar en un entorn rural aporta molts avantatges: “a les nostres anteriors feines ens sentíem un número, aquí el ritme de treball canvia, la nostra filosofia és la tranquil·litat. La part econòmica és important, però menys, nosaltres volíem fer alguna cosa que ens agradés, amb la qual gaudíssim, no haver de sortir sempre corrent d’un costat a un altre”.  

En poc  més d’un any l’empresa s’ha expandit, ara tenen una treballadora i necessitaran seguir contractant.  L’enclavament rural és bàsic ja que compten amb un local de 300 m2, un laboratori i diversos espais per al showroom i per fer tallers i per impartir els cursos, a un preu molt més econòmic que a Bilbao o València on elles vivien. A més, han trobat les condicions òptimes de temperatura per tractar els més de 700 productes que ofereixen. 

El que va començar com un treball-hobbie, com explica Jimena s’ha convertit en una forma de vida per a les sòcies d’aquesta empresa. Una feina allunyada del ritme frenètic de la ciutat però amb les mateixes responsabilitats. “Al principi érem el tema de xafardeig del poble, ara ja ningú es sorprèn”, puntualitza.

María Giménez Martínez és la propietària de ‘Les Confitures de Marie’, una startup amb seu a Godelleta. Amb una població d’uns 3.000 habitants, aquest municipi valencià s’ha convertit en el lloc idoni per desenvolupar la seva activitat. La María fa melmelades de fruites i verdures, i melmelades bio. “Vaig començar a fer melmelada  a la cuina de casa meva, amb una olla; ara n’envio a tota Espanya, Bèlgica i l’any que ve aniré a França, el bressol d’aquesta confitura”. El 2008 en plena crisis econòmica va començar a elaborar el producte en petites quantitats, aviat va començar a tenir clients, va dissenyar el web, el logo i va patentar la marca. 

Per a Maria la ubicació de la seva empresa li aporta una gran quantitat de beneficis: “pau, tranquil·litat i conciliació personal i familiar. Si obro la finestra sento a cantar els ocells”, assegura. L’obrador està situat en el que era el garatge de casa seva, amb la qual cosa no s’ha de desplaçar per anar a treballar. Com a inconvenient troba que estar una mica allunyada de la ciutat fa que sigui necessari l’ús del cotxe per fer gestions.

La Maria va a publicar el seu segon llibre el mes de setembre: “Recuperació de la memòria gastronòmica de Gestalgar”, un manual que recupera l’essència culinària de la zona, amb receptari inclòs.

Podem trobar els seus productes al web confituresmarie.com, o en nombrosos esdeveniments i casaments on reparteix les seves elaboracions personalitzades com a obsequi. Per a la seva creadora el més important és la satisfacció personal de la feina ben feta, “saber que en cada envàs hi ha un moment de felicitat per a els que ho assaboriran”, i tot i que és una feina laboriosa i minuciosa, el resultat compensa. L’èxit n’és la prova.

 

Fotografies de Annie Spratt i Jeff Sheldon a Unsplash
-Temes relacionats-
up