Vendre una casa per comprar-ne una altra | EDE
movi-image-vender-casa-comprar-otra-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Vendre una casa per comprar-ne una altra

Wed Nov 13 09:50:34 CET 2019

És el que es coneix com a property chain o cadena de compravenda. Coneix les claus d’aquest procés i minimitza possibles riscos

La property chain o cadena de compravenda és el terme que es dona a l’operació de vendre una casa per comprar-ne una altra. Els motius poden ser molt diversos, encara que l’increment de membres de la família i els trasllats a una altra ciutat són les causes més comunes que empenyen a aquesta transacció.

Quan s’ha de fer una mudança, vendre la residència actual és el raonament més lògic. Malgrat això, en tractar-se d’una cadena de propietat, són molts els actors que hi intervenen: notaris, registre de la propietat, administradors, entitats bancàries, agents immobiliaris, operaris en cas d’optar pel home staging i un llarg etcètera de gestions burocràtiques que poden fer molt llarga i complexa aquesta operació.

Els riscos que correm

Encara que la teoria és d’allò més lògica, la property chain pot convertir-se en un maldecap si no s’executa amb l’assessorament i el coneixement adequats. El primer que hem de saber és quins són els riscos als quals ens exposem en dependre de la venda d’una casa per comprar-ne una altra.

Imaginem-nos que una família vol traslladar-se a una casa més gran perquè han estat pares. Una vegada fets els càlculs, entre els estalvis, les nòmines i la quantitat que rebran per la venda de l’habitatge actual, decideixen comprar un nou pis. En aquesta situació hipotètica, la propietat que volen comprar està en construcció, i trigaran 12 mesos a lliurar-los-la.

La incertesa sorgeix perquè en aquest cas disposen d’un any per vendre l’habitatge. Això pot semblar un termini llarg, però, i si una vegada passat aquest temps no es produeix la venda?

A més, pot ser que aleshores, sense haver fet encara aquesta venda, la seva futura adquisició ja estigui acabada i a punt per habitar. O, contràriament, què passa si posen a la venda casa seva i apareix un comprador amb pressa abans que tinguin disponible la nova llar?

La pràctica ens indica que, a mesura que vagin passant els mesos i s’apropi la data de compra, l’estrès augmenta. Pressionada pels terminis, aquesta família pot acabar prenent una decisió precipitada, com per exemple malvendre el seu habitatge o pagar un preu per sobre de les seves possibilitats per por de perdre el nou habitatge.

Això és especulació?

L’especulació, segons l’economista Nicholas Kaldor, consisteix a comprar o vendre un bé amb l’objectiu de tornar a vendre’l posteriorment i obtenir-ne un benefici. Això vol dir que la finalitat d’una operació especulativa no és el gaudi del bé, sinó la recompensa que s’obté en la venda per la fluctuació del preu.

La property chain és, per tant, una operació complexa però lliure d’especulació, ja que té com a objectiu l’ús i gaudi de l’immoble que s’adquireix.

Consells per a una òptima compravenda

Ajustar el valor dels habitatges

És important tenir clar el preu de venda que es posarà a l’habitatge actual i el de l’habitatge que pretenem adquirir. Si no volem incórrer en la despesa d’una taxació oficial, disposem de diferents eines digitals de valoració gratuïtes.

Contractar assessorament personalitzat

Hi ha empreses, com Prontopiso, que faciliten la property chain. En aquest cas, es pacta un preu de venda per a l’habitatge actual i posteriorment s’avancen els diners de l’habitatge nou. Asseguren vendre l’habitatge en un termini de 90 dies.

Disposar d’estalvis

La situació ideal seria no tenir hipoteca en l’immoble actual i disposar d’un 30% d’estalvis per fer la compra, ja que un 20% aniria destinat a aquesta operació i un 10% a cobrir les despeses. En aquest cas, probablement seria necessari sol·licitar una hipoteca per al nou habitatge, però no hi hauria tanta pressa per vendre l’actual. 

Sol·licitar una hipoteca pont

La realitat és que la majoria de les persones que decideixen canviar de casa encara tenen una hipoteca per a l’actual, de manera que la situació anterior pot resultar una utopia. Una bona solució és la hipoteca pont. Es tracta d’un préstec hipotecari que permet a l’interessat comprar un nou habitatge sense haver venut l’altre, mentre es continua pagant la hipoteca de l’immoble actual.

Aquesta nova hipoteca tindrà com a garantia les dues propietats i un període de carència d’entre sis mesos i cinc anys per vendre la casa. Una vegada venut l’immoble, es formalitza una nova hipoteca per a la nova casa.

Aquestes opcions van orientades a reduir la incertesa i el vertigen que poden presentar-se quan es planteja la property chain. Un procediment correcte pot ser la clau per agilitar i simplificar l’operació.

 

Fotografia de Cytonn Photography a Unsplash
-Temes relacionats-
up