Quant pujaran els salaris el 2021? | EDE
movi-image-subiran-salarios-2021-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

Quant pujaran els salaris el 2021?

Tue Mar 23 08:20:26 CET 2021

Moderació. És el resum de la tendència salarial a Espanya prevista per al 2021, que tindrà les seves excepcions al sector tecnològic i digital

La pandèmia de la COVID-19 no només ha alterat la forma en què les persones es relacionen o consumeixen. També ha transformat la manera de treballar. Un dels grans reptes del mercat laboral és adaptar-se a aquests canvis. En conseqüència, els sectors focalitzats a promoure aquesta transició virtual de la feina seran els protagonistes d'aquest 2021. Enmig d’una congelació generalitzada dels salaris, les àrees tecnològica i digital seran les úniques que experimentin un increment salarial, segons l’Estudio de Remuneración 2021 de la consultoria Michael Page.

I és que la crisi actual ha afectat de manera desigual l'ocupació. Mentre que el sector educatiu ha viscut un repunt d'un 50 % en la contractació de docents per complir amb les mesures de distància social, el del turisme i el de la restauració han caigut un 53 % i un 54 % respectivament, tot i que s'espera una recuperació quan millori la situació sanitària. En l'àmbit tecnològic, han pujat un 20 % i en el digital, un 41 %; un repunt que continuarà aquesta tendència a l'alça durant el 2021 juntament amb una millora salarial.

L'explosió tecnològica impulsada per la crisi de la COVID-19 ha deixat una balança laboral alterada amb una recerca de talent molt per sobre de l'oferta. Així, els llocs de treball orientats a la innovació tecnològica i digital, i al desenvolupament de les start-ups seran els més buscats i els més ben remunerats del 2021 pel que fa a l'any anterior. 

Un enginyer de software pot cobrar fins a 75.000 euros anuals a Catalunya, però al País Basc el salari anual arriba als 50.000 euros anuals

En aquest context, el perfil més sol·licitat serà el d'enginyer de software, encara que també es trobaran a l'alça els de devOPS, big data i seguretat. No obstant això, hi ha importants diferències geogràfiques a causa de la concentració empresarial en capitals com Madrid, Màlaga, Saragossa, València i, especialment, Barcelona, que ja és un dels principals hubs a nivell mundial. Per exemple, un enginyer de software amb més de 10 anys d'experiència cobrarà a Catalunya entre 55.000 i 75.000 euros anuals; a la Comunitat de Madrid la bretxa oscil·la entre els 58.000 i els 70.000 euros anuals, i al País Basc la forquilla va dels 42.000 als 50.000 euros anuals.

Al terreny digital, Madrid i Barcelona continuen sent un destí atractiu per a candidats i empreses digitals. Aquí, entre altres llocs, destaca l'alça en el salari dels directors d’e-commerce, que se situa entre els 60.000 i els 80.000-90.000 euros anuals, per a professionals amb més de 10 anys d'experiència.

Pot interessar-te: Reinventar-se professionalment en un context marcat per la incertesa


Quins perfils destaquen per sectors?

L'impacte tampoc està sent homogeni pel que fa als perfils. La crisi actual ha posat en relleu la necessitat de perfils de lideratge en gestió i coordinació, a més de noves eines que permetin la continuïtat i la normalitat laboral a distància.

Pot interessar-te: Així ha de ser el nou líder empresarial

Els més afectats continuen sent els joves, mentre que les persones en llocs directius no veuran alterada la seva part fixa; tot i que sí que estan notant la caiguda de la part variable en forma de bons, que han baixat a la meitat. 

La tendència de l'any 2020 de contenció laboral al sector de la salut seguirà aquest mateix camí, i són els perfils tècnics i responsables de Regulatory Affairs, els qui s'encarreguen de registrar i verificar els medicaments, els més demandats. Un medical scientific liaison (MSL) —figura que ha cobrat molt protagonisme en els últims anys dins de la indústria farmacèutica— empleat en una pime i amb menys de tres anys d'experiència rebrà entre 36.000 i 45.000 euros anuals per la seva feina.

A l'àrea del màrqueting es premiaran les especialitats dirigides a la personalització del client, com els perfils de customer experience o customer relationship management (CRM), trade màrqueting o fidelització i continguts. Per la seva banda, es preveu que el sector del turisme viurà un retorn a l'artesanal amb una aposta pel turisme saludable i l'ecològic. 

El sector de les energies renovables i el del medi ambient estan a l'alça per una major inversió de les administracions públiques i la tendència cap a la sostenibilitat

Independentment de la pandèmia, la transició ecològica està al costat de la transformació digital, el cavall de Troia del context actual. Per això el sector de les energies renovables ha estat, juntament amb el tecnològic, un dels que ha experimentat un creixement més alt en els últims mesos, impulsat per la inversió de les administracions públiques i la tendència creixent cap a la sostenibilitat. En aquest camp seran claus per a la contractació els coneixements tècnics en iniciatives com la del desenvolupament eòlic. Un responsable de desenvolupament de projectes d'energia o medi ambient que sumi 11 anys d'experiència veurà augmentades les seves perspectives salarials amb una retribució anual d'entre 55.000 i 65.000 euros.

Què busquen els treballadors?

Les empreses exigiran perfils adaptats a la «nova normalitat» que impera en temps de coronavirus i, de forma generalitzada, no oferiran grans pujades salarials; però, què demanen els sol licitants de treball? 

L'informe destaca que en bona part dels sectors analitzats, els treballadors premien la flexibilitat i la conciliació laboral. És a dir, més enllà de la remuneració, en temps dominats per la incertesa, les persones donen més valor al salari emocional. Les noves generacions valoren l'estabilitat al seu lloc de treball, la seguretat que els ofereix la companyia i la capacitat de seguir-hi creixent i adquirint nous coneixements. 

En sectors fortament impactats per la crisi actual com el de l'hostaleria i el de la restauració, els seus professionals valoren beneficis com la formació, les dietes o els descomptes cada vegada més presents. A l'àmbit de la banca, els candidats demanen més mobilitat interna i, al sector sanitari, projectes sòlids que ofereixin estabilitat a mitjà i llarg termini. 

Pot interessar-te: Tenir cura del talent, clau per mantenir el valor afegit de les empreses

 

Fotografia de Julian Schultz a Unsplash
-Temes relacionats-
up