Prueba Habitaciones hijos 1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Necessitem tantes habitacions com fills?

04/10/2019

Els pares d'avui coneixen de primera mà les sensacions de compartir habitació amb un germà. Aquesta situació és ara menys freqüent, i la caiguda de la natalitat hi té força a veure. Segons les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la mitjana de fills per dona ha baixat dels gairebé 3 fills en 1975 als 1,34 del 2016. La incorporació de la dona al mercat laboral o la inversió que suposa comprar-se un pis són alguns dels factors relacionats amb aquests canvis.

Al marge de les habitacions que es tinguin, mentre els nens són petits solen preferir compartir dormitori.

Paral·lelament, aquestes realitats van vinculades al tipus d'habitatge que acull a les famílies i la mentalitat amb la qual avui s'afronta la maternitat/paternitat. La proliferació de llibres, tallers o grups sobre criança influeixen a l'hora de tenir fills, i fan que la decisió sigui més meditada. Aquesta preocupació pel benestar dels fills incideix també a l'hora de valorar el nombre d'habitacions de l'habitatge o com distribuir-les: necessita cadascun el seu dormitori?

Compartir és conviure… i agilitat

Al marge de les habitacions que hi hagin, mentre els nens són petits solen preferir compartir dormitori. La Marta Santandreu, de 41 anys i directora d'institut, viu a Sueca (València) i va decidir que les seves dues filles, que ara tenen sis i quatre anys, compartirien habitació: “Tenen horaris i necessitats semblants, i guanyem agilitat en les rutines diàries. Però, sobretot, elles són felices juntes i aprenen a compartir i conviure, uns valors que també els volem transmetre”.

La Laia González, de 41 anys i que temporalment ha deixat de treballar com a coordinadora pedagògica en un projecte públic per ocupar-se dels seus fills, va créixer en un ambient de sis germans, i tenia clar que buscava una família nombrosa: “Volíem tenir tres fills, encara que no fos fàcil amb els preus de Barcelona”. Viuen en un pis de tres habitacions. Els dos fills més grans, de set i cinc anys, comparteixen dormitori, en el qual aviat hi instal·laran una llitera. I la petita, de dos, encara dorm amb la parella. A més, el pediatre del Centre d'Atenció Primària Guineueta, Jordi Clanxet, li va aconsellar que el millor pels petits era justament que compartissin habitació.

 

 

Prueba Habitaciones hijos 3

Adolescència, l'edat de l'espai propi

“Per a mi, el moment clau és l'adolescència”, diu la Cecilia Trujillo, de 38 anys i redactora freelance. Va créixer en una família de quatre germans. Ella, el seu marit i els seus dos fills, de vuit i cinc anys, viuen en una casa de lloguer de tres habitacions, però s'han comprat un pis de quatre que està en construcció a Sant Cugat del Vallés (Barcelona). Els nens dormen en el mateix dormitori: “No es desenganxen l'un de l'altre. De fet, cada matí els trobem ficats en el mateix llit!”.

Marta Santandreu, mare de dues nenes: “En l'adolescència tot canvia, creix la necessitat d'intimitat i de tenir un espai propi”. 

El nou pis els hi permetrà disposar d'un estudi per a ella, i una habitació per a cada fill quan tots dos siguin adolescents. Però fins aquest moment, els nens continuaran en la nova llar com fins ara, compartint dormitori i amb una habitació per jugar. “Seria absurd separar-los ara, però en l'adolescència és diferent. Necessitaran espai per a cadascun, llavors ja canviarem la distribució”, preveu la Cecilia.

La Marta comparteix aquesta opinió: “En l'adolescència tot canvia, creix la necessitat d'intimitat i de tenir un espai propi”. En el seu pis hi han més habitacions, així que per ells, que cadascuna tingui el seu dormitori no suposarà un problema. No obstant això, esperaran a que les nenes ho demanin: “Quan elles ho tinguin clar farem el canvi, però és una cosa que encara veiem lluny”. Per la Laia, també és una qüestió a tenir en compte, però que enfocaran més endavant: “Lògicament disposar d'un pis més gran té avantatges, però els nens ara estan contents i no és una necessitat immediata. Esperarem a que arribi el moment per fer el pas”.

Fotografies de Kelly Sikkema i Markus Spiske a Unsplash

 

-Temes relacionats-
up