Les franquícies agafen aire per ressorgir amb força | EDE
movi-image-franquicias-resurgir-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Les franquícies agafen aire per ressorgir amb força

Fri May 22 09:09:29 CEST 2020

Moltes franquiciadores duen a terme mesures perquè els seus franquiciats superin aquesta crisi de manera òptima

Any 2020, abans de la COVID-19 a Espanya: un empresari amb uns costos de personal, local, productes i subministraments i una previsió de facturació mitjana. I, de sobte, ha d’abaixar la persiana i les expectatives de facturació passen a zero, però les despeses continuen allà. Una situació complicada, i més per a un empresari franquiciat. O menys. 

Moltes franquiciadores han pres mesures perquè els seus franquiciats pateixin el mínim possible aquesta situació. Algunes d’aquestes mesures han estat la reducció o l’eliminació temporal de royalties, la reducció de preus en els seus productes o el suport de diferents departaments com el jurídic, el d’innovació i l’estratègic. 

La situació

Segons un informe de la consultoria Tormo Franquicias Consulting, la franquícia, formada principalment per petites i mitjanes empreses, perdrà un 22 % de la facturació projectada per a l’exercici 2020. Això es tradueix en 5.170 milions d’euros que es deixaran de percebre per efecte del coronavirus dels 23.500 milions previstos, que es reparteixen en 1.320 milions d’euros en el sector de la restauració, 1.690 milions d’euros en el de retail i 2.050 milions d’euros en el de serveis. 

El 77 % dels establiments franquiciats han hagut de tancar. Només uns 16.000 es mantenen operatius, els quals pertanyen principalment als sectors de l’alimentació, supermercats, fleques, transport i determinades cadenes de restauració que ofereixen lliurament a domicili. A més, un 34 % dels empleats que genera el sector (uns 130.000 de 382.607) mantenen activa la feina.

Bons exemples

Els negocis integrats en xarxes de franquícia es veuen afectats per condicions especials derivades de la seva relació particular amb el franquiciador i amb altres franquiciats. Al marge dels acords que aconsegueixin franquiciador i franquiciat, moltes marques han desenvolupat plans de suport urgents. 

Una de les primeres marques a llançar un pla d’ajuda per als seus franquiciats davant de la crisi del coronavirus va ser Restalia, propietària de les marques 100 Montaditos, La Meridional, TGB The Good Burger, Panther Juice & Sandwich Market i Pepe Taco. Es tracta d’una bonificació del 100 % dels royalties de les franquícies i la creació d’un departament de suport i ajuda per atendre els franquiciats, informar-los de les mesures que han d’adoptar a cada moment i assessorar-los en els assumptes que els puguin preocupar, com ara els relatius al personal, el tancament d’establiments decretat per les autoritats, els lloguers, els ajuts públics, etc. 

Et pot interessar: I ara què faig amb el lloguer del meu negoci? 

Una altra marca que ha apostat per bonificar el 100 % dels royalties dels seus franquiciats és Elefante Azul, dedicada al rentatge de cotxes. A més, ha reforçat el sistema d’assessorament i suport per a aquests franquiciats. En la mateixa línia es posiciona IceCoBar, la cadena especialista en venda de gelats i gofres, que ha anunciat que, el mes de març, bonificarà el 100 % dels royalties dels franquiciats. També comptarà amb un equip d’atenció permanent per resoldre els dubtes i els problemes que puguin trobar els franquiciats.

Barra de Pintxos també ha anunciat la bonificació completa dels royalties de març i abril per a tots els seus franquiciats. D’altra banda, Euroinversiones 2000, societat valenciana propietària d’immobles per a arrendament i de la franquícia Barriobar, ha pres la decisió de no cobrar el lloguer dels locals durant el temps que duri l’estat d’alarma. Pel que fa a la franquícia Comprarcasa, ofereix als seus socis un descompte del 50 % en la seva quota de publicitat, a més d’ampliar el catàleg de formació en línia i la consultoria. Finalment, la cadena de bugaderies Miele, que manté oberta tota la seva xarxa d’establiments, ha abaixat el preu als productes que ven a les botigues.

Et pot interessar: Franquícies d’idiomes: com funcionen i quant valen


La recuperació

L’estudi de la consultoria de franquícies conclou que la major part de les empreses enquestades tenen una “visió positiva” de la situació i creuen que serà “passatgera”, malgrat que entenen que és una situació “molt dura” i que la recuperació serà “molt lenta”. Així, l’objectiu immediat no és guanyar diners “a curt termini”, sinó evitar perdre’n, aguantar i mantenir-se per després enfocar-se cap a l’ampliació dels resultats i aconseguir un final d’exercici “equilibrat i lleugerament positiu” que permeti encarar “un futur millor”.

D’altra banda, l’Asociación Española de Franquiciadores (AEF) ha assumit el paper d’interlocutor i referent del sistema de franquícies davant la Secretaria d’Estat del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, organisme al qual cada setmana s’han enviat informes sobre l’efecte que l’expansió del virus està tenint en aquest model de comercialització empresarial.  

Així mateix, l’AEF treballa per adequar-se a l’escenari econòmic que quedarà una vegada superada la crisi sanitària i, en concret, el sistema de franquícies. Així, preveuen que el sector “s’haurà d’adaptar al nou escenari des de la seva maduresa, i haurà d’anar reprenent l’activitat gradualment, apostant per nous formats de negoci, impulsant el món en línia, escoltant les noves demandes dels consumidors i promocionant-se com un sistema que ofereix avantatges i valors afegits als qui vulguin fer franquícies de les seves empreses o convertir-se en franquiciats, per continuar sent un model de comerç generador d’ocupació”.

Fotogtrafia de Tim Mossholder a Pexels
-Temes relacionats-
up