La recuperació en 'K' de la indústria de l'entreteniment i els mitjans | EDE
movi-image-recuperacion-k-industria-entretenimiento-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

La recuperació en 'K' de la indústria de l'entreteniment i els mitjans

Mon May 03 11:14:42 CEST 2021

Tot i que el 2020 ha estat l'any amb la major caiguda d'ingressos per a aquest sector a nivell mundial, s'espera que en els propers quatre anys es produeixi un creixement del 2,8 % anual

La indústria de l'entreteniment i els mitjans és una de les més dinàmiques, disruptives i innovadores. Però, tot i que s'ha anat adaptant a la digitalització i ha anat oferint múltiples oportunitats als usuaris, el 2020 ha estat un any de grans canvis a causa de la pandèmia de la COVID-19. Entre altres coses, s'ha alterat el comportament dels consumidors i els seus hàbits han estat diferents, tant en la manera de relacionar-se com en la de treballar o d'entretenir-se. I és aquí on el sector ha demostrat la seva gran capacitat d'adaptar-se a la transformació. En aquest sentit, la indústria ha impulsat i potenciat durant els últims mesos aspectes claus com la digitalització, la personalització o l'ús de dades.

El coronavirus també ha deixat un fort shock econòmic. En concret, el 2020 ha estat l'any amb la caiguda més pronunciada en els ingressos de la indústria de l'entreteniment i els mitjans de les últimes dues dècades. El 2020 es va produir un descens del 5,6 % a nivell mundial pel que fa a l'any anterior, tal com estima l'informe Entertainment and Media Outlook, elaborat per PwC. El document compara aquesta caiguda amb l'última vegada que es va contraure l'economia, el 2009, quan la despesa al sector va disminuir un 3 %. Tot i això, sembla que després d'un any tan complex, les perspectives són optimistes i es preveu una recuperació per a la indústria.

Recuperació del sector en forma de 'K'

Segons les dades de la consultoria, la despesa en entreteniment i mitjans a Espanya creixerà en els propers anys. En concret, tindrà una taxa anual composta de creixement d'un 3,3 %, fins a arribar als 32.567 milions d'euros el 2024. Aquesta xifra se situa per sobre de la mitjana mundial, ja que en aquest cas s'estima un creixement del 2,8 % i que s’assoleixin els 2,2 bilions d'euros en el mateix període de temps.

Tot i això, encara queda preguntar-se com serà aquesta recuperació. En el cas de la indústria de l'entreteniment i els mitjans, tot apunta que tindrà forma de 'K'; és a dir, uns sectors pujaran amb força, però altres s'enfonsaran. Com a exemple del canvi, cal destacar que, el 2015, els ingressos per taquilla en cinemes van ser el triple que els generats pel vídeo sota demanda; mentre que les estimacions actuals mostren que, el 2024, el vídeo ja generarà el doble que els ingressos per les taquilles.

Quins segments creixeran més?

El confinament i les restriccions per la COVID-19 van portar llargues hores d'estada a la llar. Com a conseqüència, els consumidors han descobert els serveis basats en les xarxes digitals o hi han aprofundit. La pandèmia també ha accentuat l'extensió de productes i eines online en àmbits que fins al moment no eren significatius.

En aquest context, la gran beneficiada serà la realitat virtual. Aquest segment tindrà una taxa anual composta de creixement del 27,5 % durant els pròxims cinc anys. No obstant això, només arribarà als 66 milions d'euros, ja que els ingressos fins al moment han estat relativament baixos —es van situar en els 20 milions d'euros el 2019. Dins de les possibilitats, els jocs són els que generen el 61 % dels ingressos totals; seguits pels vídeos, amb un 25 %, i per les aplicacions de la realitat virtual, en un 14 %. La tendència és similar a nivell global, ja que els ingressos passaran dels 1.500 milions de dòlars el 2019 als 4.400 el 2024, el que significa una taxa anual composta de creixement del 24,9 %.

El mercat dels podcasts està en auge. El consum d'aquest servei ja va donar un repunt el 2019, i es va incrementar en gairebé quatre punts percentuals fins al 30 % respecte de l'any anterior, cosa que va deixar unes audiències mensuals de 14,3 milions d'oients, davant dels 3,7 milions que hi va haver l'any 2015. I aquesta tendència a l'alça és la continuarà en els propers anys, ja que el nombre d'oients creixerà fins als 21 milions el 2024, la qual cosa converteix Espanya en un país amb una taxa d'escolta de podcasts superior a la mitjana . I això no és tot. Els ingressos per la publicitat estan creixent fins i tot més ràpid que l'audiència i van arribar als 23 milions d'euros el 2019, el que suposa un augment del 46,8 % respecte de l'any anterior. Al futur, els ingressos publicitaris creixeran fins a una taxa anual composta del 19,1 % fins al 2024, superant l'augment previst del 7,9 % en el nombre d'oients.

Pot interessar-te: Així es consolida la fórmula de l'èxit del podcast

La realitat virtual, amb un 27,5 %; els podcast, amb un 19,1 %, i el vídeo sota demanda, amb un 14,1 %, són els tres sectors que més creixeran fins al 2024

Aquest context també ha beneficiat els serveis OTT, aquells que ofereixen continguts a través d'Internet. El seu èxit no s'ha limitat únicament als mesos de confinament, sinó que aquestes plataformes de streaming han seguit creixent. En concret, els ingressos d'OTT han crescut un 26 % el 2020 respecte de l'any anterior, però s'espera que la seva taxa de creixement anual composta sigui del 14,1 % en els pròxims anys, passant de 323 milions d'euros el 2019 a 625 milions el 2024. A nivell mundial es doblaran els ingressos, passant dels 46.383 milions de dòlars el 2019 als 86.822 milions el 2024, amb un augment anual compost del 13,3 %. L'auge d'aquest segment es deu en gran part al boom dels serveis de vídeo sota demanda, ja que els seus ingressos van suposar el 82,2 % del total d’OTT el 2019 i arribaran al 86,6 % el 2024.

Pot interessar-te: Tendències per al 2021: es consolida la 'telenormalitat'

En definitiva, si alguna cosa ha ensenyat la crisi sanitària ha estat la capacitat d'adaptació al canvi. Les empreses han aprofitat les noves preferències dels usuaris per reforçar les seves capacitats i els seus serveis. Així, la indústria de l'entreteniment i els mitjans és avui més digital, amb ofertes més personalitzades, i les dades s'han tornat clau per gestionar les demandes d'un usuari cada vegada més exigent. 

Fotografia de cottonbro a Pexels
-Temes relacionats-
up