Com rescatar el teu pla de pensions | EDE
movi-image-rescatar-plan-pensiones-1
Envia'ns suggerències
Compte
3 min del teu temps

Com rescatar el teu pla de pensions

23/10/2019

Si ets partícip d’un pla de pensions, has de saber que la llei preveu diferents maneres de recuperar els diners. Pot ser que t’estimis més rebre’ls tots de cop o obtenir una renda mensual, però, més enllà de les teves prioritats, has de pensar en la fiscalitat.

Molta gent tria estalviar a través d’un pla de pensions pels beneficis fiscals, però aquests beneficis es poden evaporar si no triem l’opció correcta quan el rescatem. No es tracta d’intentar eludir Hisenda, cosa que et confirmem que és tècnicament impossible, ja que l’entitat del teu pla de pensions envia directament les teves dades a l’Agència Tributària (AEAT), sinó de mirar de reduir legalment la factura fiscal.

Per començar, has de saber que hi ha quatre formes diferents de rescat:

  • Rescat en forma de capital. Quan triem cobrar tots els nostres estalvis de cop.
  • Rescat en forma de renda. Es tracta d’una forma de rescat parcial, ja que no s’accedeix a tots els diners de cop. Amb aquesta elecció rebrem un pagament periòdic, que pot ser mensual, trimestral, semestral… Normalment, l’entitat on tinguis contractat el pla et deixarà triar la freqüència i la quantitat que vols rebre.
  • Rescat de forma mixta. També es tracta d’una forma de rescat parcial i uneix les dues opcions anteriors. És a dir, primer rebrem uns diners al comptat i després un pagament periòdic. 
  • Rescat del pla de pensions en forma de renda vitalícia. Igual que les dues anteriors, es considera una forma de rescat parcial i, de fet, és molt semblant a la segona. L’avantatge que té és que, després d’arribar a un acord amb l’entitat perquè faci uns càlculs segons el perfil i estil de vida que tens, s’estiren els estalvis de què disposes per poder rebre un quantitat periòdica durant tota la vida.

El punt bàsic que hauràs de tenir en compte a l’hora de triar una o altra opció és que, excepte en l’últim cas, els diners rescatats formen part de les rendes del treball i que, igual que es fa amb els salaris, el tipus d’interès a pagar pels diners dependrà de la quantitat que percebis. Per a rendes de fins a 12.450 €, el tipus a aplicar serà del 19%; de 12.450 a 20.200 €, del 24%; entre 20.200 i 35.200 €, del 30%; entre 35.200 i 60.000 €, del 37%, i, per a més de 60.000 €, del 45%.

Així, els diners que rescatis s’hauran de sumar a la pensió pública o al salari, si optes per recuperar-lo el mateix any que et jubilis. Aquest és el motiu pel qual els experts recomanen no fer-ho, ja que el més normal és que el teu salari sigui més elevat que la pensió i que, per tant, hagis de tributar per escales més altes que si ho fas l’any següent.

Per aquest mateix motiu, cal anar amb compte si triem l’opció de rescat en forma de capital, ja que segur que hauràs de pagar per una escala més alta que si ho fas parcialment. Això sí, has de tenir en compte que per als diners i els drets consolidats fins al 2007 hi ha una exempció del 40% a l’IRPF si optes per fer-ho en forma de capital el mateix any de la teva jubilació i els tres següents. Tot és qüestió de fer càlculs i veure quina opció convé més a cadascú.

Fotografia de Didier Weemaels a Unsplash
-Temes relacionats-
up