movi-image-20minutos-ahorrar-familia-numerosa-1
Envia'ns suggerències
Estalvi
3 min del teu temps

Com estalviar sent família nombrosa

Les famílies nombroses compten, entre altres ajudes, amb bonificacions especials en comprar cotxe i a l’hora de comprar un habitatge, a més de beneficis fiscals a la Seguretat Social

Segons les últimes dades registrades del Ministeri de Sanitat, relatives a 2017, més de 650.000 famílies a Espanya són nombroses, una xifra considerable si es té en compte el descens de la natalitat dels últims anys. Augmentar el nucli familiar sempre és motiu d’alegria, però també suposa una organització exhaustiva del pressupost del conjunt per poder arribar a final de mes i fer front a qualsevol sobresalt econòmic.

Tal i com recull la Llei 40/2003, de Protecció a les Famílies Nombroses, es considera com a tal:

  • La família integrada per un o dos pares i tres o més fills, siguin comuns o no.
  • La família amb dos fills i que un d’ells tingui una discapacitat superior al 33%.
  • La família formada per dos pares amb discapacitat i amb dos fills.
  • Un pare vidu amb dos o més fills.
  • Dos o més germans orfes de pare i mare sota tutela, en acolliment o guarda.
  • Tres o més germans orfes de pare i mare, majors de 18 anys (o dos, si un d’ells és discapacitat) que convisquin i depenguin econòmicament d’ells.

Per fer front a aquesta qüestió i estalviar, el primer que s’ha de fer és sol·licitar a la comunitat autònoma o a l’ajuntament de la teva ciutat el carnet que acrediti a la família com a tal, amb el qual es poden demanar certes ajudes.

Quins avantatges existeixen?

  • En transport. En línies generals, les famílies nombroses compten amb un 50% de descompte en les companyies de transport de tren i autobús, i una mica menys en avió. A l’hora d’adquirir un vehicle, també hi ha condicions especials contemplades en els plans estatals (PIVE o RENOVE) i fins i tot una bonificació del 50 % en l’impost de matriculació.
  • En habitatge. Les companyies de llum i agua compten amb tarifes especials per famílies nombroses a partir de cert consum, per la qual cosa és important consultar-ne les condicions. A l’hora de comprar un habitatge, aquestes unitats familiars tenen descomptes tributaris, com l’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP).
  • Beneficis fiscals. Els membres donats d’alta a la Seguretat Social tenen el dret de reduir la quota diferencial en 1.200 euros anuals, a més de comptar amb una bonificació del 45% en la quota si es contracta a un cuidador.
  • En educació i oci. Les famílies nombroses tenen preferència en beques i ajudes d’estudi i material, i dret a una reducció entre el 50% i el 100% en taxes i preus públics i matrícules per a la universitat. També compten amb un 50% en les entrades per a museus i teatres i en instal·lacions esportives (varia depenent de cada ciutat).

Com organitzar-se

A més de tenir en compte aquestes ajudes, a l’hora d’estalviar és important tenir present algunes recomanacions pràctiques d’economia domèstica, com fer un pressupost anual en el qual es presti especial atenció als pics de despesa (per exemple, per les vacances d’estiu, la tornada a l’escola o Nadal) per poder repartir així millor els desemborsaments.

Una altra opció interessant és recórrer a compres col·lectives, un mètode que es realitza des de les associacions en les quals es compren grans quantitats d’un producte a l’engròs perquè el cost per unitat sigui menor. També és molt important fer una llista setmanal per tenir en compte les despeses, aprofitar rebaixes, descomptes i promocions (en alguns supermercats s’aplica un descompte extra a famílies nombroses), reciclar la roba i el material escolar en bon estat o buscar ofertes en pàgines de segona mà.

 
 
-Temes relacionats-
up