Com es relacionen els espanyols amb les xarxes socials? | EDE
movi-image-relacionan-espanoles-redes-sociales-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Com es relacionen els espanyols amb les xarxes socials?

Tue Mar 23 18:10:16 CET 2021

Els espanyols passen una mitjana de 6 hores i 11 minuts connectats a Internet cada dia. I més de 37 milions són usuaris actius en xarxes, el que representa el 80 % de la població

L'ús d'Internet i l'explosió de les xarxes socials eren part del dia a dia de la societat espanyola molt abans de la irrupció de la pandèmia de la COVID-19, però l'arribada del coronavirus n’ha accentuat l’ús. La crisi sanitària ha obligat bona part de la població a substituir les seves trobades d'oci per trucades virtuals i les seves visites a centres comercials per passejades a través de les botigues online.

Tot això ha tingut un impacte significatiu en la manera en què les persones es relacionen amb Internet i amb les xarxes socials. Una de les principals conclusions que s'extreu de l'estudi Tendencias Digitales para 2021, que Hootsuite i We Are Social publiquen anualment, és que la crisi actual ha alterat els patrons de consum que els usuaris fan de la xarxa.

Prop del 90 % dels espanyols utilitzen Internet cada dia. De mitjana, passen 6 hores i 11 minuts navegant per Internet, un consum que a nivell global és de 6 hores i 54 minuts. La ciutadania espanyola dedica la major part del seu temps a la xarxa veient la televisió —3 hores i 22 minuts—; mentre que empra 1 hora i 54 minuts diaris a les xarxes socials i 1 hora i 19 minuts a llegir notícies digitals. Entre els hàbits més habituals també hi trobem escoltar música o podcasts i jugar a videojocs.

Els espanyols passen més de tres hores veient la televisió online, gairebé dues hores a les xarxes socials i una mica més d'una hora llegint notícies digitals

Al capdavant en l'ús de xarxes socials

Més de 37 milions d'espanyols són usuaris actius a les xarxes socials, el que representa el 80 % de la població. La franja entre els 25 i els 34 anys és la més activa. La seva participació en aquestes plataformes es troba molt per sobre de la mitjana global, que se situa al 53,6 %.

Segons l'informe de Hootsuite i We Are Social, l'augment en el nivell d'usuaris en plataformes com Twitter, Facebook o WhatsApp ha estat molt notable durant els últims mesos al país. La presència espanyola a les xarxes socials ha augmentat un 27,6 % respecte de les xifres recollides en el mateix informe del 2020.

Pot interessar-te: Tendències per al 2021: es consolida la 'telenormalitat'

El març de l'any passat, es va imposar a Espanya un confinament domiciliari que va frenar la vida social en sec. A partir d’aquell moment, els joves van incrementar la seva presència als seus perfils socials i, els més grans, van veure en les videotrucades la seva única via de contacte amb els seus afins. Una oportunitat, a més, per trencar la bretxa digital intergeneracional. Si al voltant del món la xarxa social més popular és Facebook, a Espanya s'imposa l'aplicació de missatgeria instantània WhatsApp, amb un 90 % d'usuaris d'Internet que la utilitzen diàriament. La segueixen YouTube, amb el 89,3 %; Facebook, amb el 79,2 %, i Instagram, amb el 68 %.

El dispositiu mòbil és el líder indiscutible, ja que el 94 % dels usuaris totals l’utilitzen per accedir a Internet. El telèfon s'ha convertit en un element indispensable en la vida quotidiana de les persones: consultar el compte del banc, mostrar la targeta d'embarcament per pujar a l'avió o revisar els missatges són pràctiques quotidianes. De fet, durant l'últim mes, el 57 % dels usuaris d'Internet a Espanya van fer, almenys, una trucada de vídeo i el 53,2 % va utilitzar un codi QR. A més, la gran majoria, el 79 %, ha fet alguna compra online, i són les mascaretes un dels productes més buscats a la xarxa durant els últims mesos.

I què passa a la resta del món?

La situació global està en línia amb l'escenari online que dibuixa Espanya. Durant l'últim any, l'ús d'Internet i de les xarxes socials no només s'ha consolidat, sinó que continua la seva tendència a l'alça. Uns 4.660 milions de persones utilitzen Internet a tot el planeta; el 53 % de la població total. A més, les xarxes socials compten amb 4.200 milions d'usuaris, el que suposa un creixement interanual del 13 %.

4.660 milions de persones utilitzen Internet al món, el 53 % de la població total

Les altres conclusions que es desprenen de l'estudi són que els homes són més actius a les xarxes socials que les dones: el 54 % enfront del 46 %, respectivament. A nivell global, Facebook, YouTube i Google, per aquest ordre, són les aplicacions més utilitzades. Finalment, a més de l'increment quantitatiu, el 2020 també deixa un canvi de patró en l'ús de la xarxa: mentre les consultes sobre viatges i hotels han caigut un 50 %, les recerques sobre alimentació o estètica han augmentat de manera exponencial. En són un reflex fidel les dades de l’activitat comercial d'aquests sectors: els últims sis mesos, l’activitat mensual dels hotels s’ha reduït entre un 70 % i un 80 % respecte dels mateixos mesos de l'any anterior; mentre que les grans superfícies d'alimentació han incrementat la seva activitat entre un 3 % i un 14 %, segons les dades de Pulso, l'eina de Banc Sabadell que, a través de les interaccions amb Terminals de Punt de Venda (TPV) del banc, permet analitzar en temps real l'evolució econòmica.

Fotografia de Becca Tapert a Unsplash
-Temes relacionats-
up