Les empreses demanen més agilitat i flexibilitat en la concessió d’avals per part dels organismes públics | EDE
movi-image-empresas-agilidad-flexibilidad-avales-1
Inversions i Ajudes
3 min del teu temps

Les empreses demanen més agilitat i flexibilitat en la concessió d’avals per part dels organismes públics

Mon May 18 08:21:44 CEST 2020

Per sol·licitar aquests o altres ajuts és fonamental l’acompanyament d’experts

El Consell de Ministres va aprovar al començament d’aquest mes de maig l’acord per al qual s’activa el tercer tram de la Línia d’Avals per garantir la liquiditat d’empreses i autònoms. Es destinaran 20.000 milions per garantir préstecs d’autònoms, pimes i grans empreses; 4.000 milions per cobrir pagarés del Mercat Alternatiu de Renda Fixa (MARF) i 500 milions per reforçar els reavals concedits per la Companyia Espanyola de Refiançament (CERSA).

Amb les últimes dades disponibles, fins diumenge 3 de maig, les empreses espanyoles han rebut 36.190 milions d’euros en finançament a través de la Línia d’Avals. Se n’han beneficiat 269.843 empreses, que han rebut avals per import de 27.510 milions d’euros. Del total d’operacions, el 98% correspon a nous préstecs i renovacions d’autònoms i pimes, amb 264.862 operacions avalades, per import de 18.998 milions d’euros. Aquests avals han permès que flueixi finançament per més de 23.773 milions d’euros. De la mateixa manera, s’han garantit 4.981 operacions de grans empreses, per import de 8.511 milions d’euros, que els han permès obtenir finançament per més de 12.400 milions. 

No obstant això, les empreses no estan contentes amb la gestió dels organismes públics, sobretot les pimes. En un informe de Cepyme es recullen les seves principals queixes: la burocràcia i la demora en la tramitació. “La sol·licitud d’aquest finançament comporta l’aportació d’un gran volum de documentació, que resulta complex de proporcionar en la situació actual, especialment per a la microempresa de menys de 10 treballadors", expliquen fonts de Cepyme en un comunicat. La patronal adverteix que aquestes societats –comerços de barri en la majoria de casos- no disposen de departaments financers propis i han de recórrer a gestories i assessors externs que en aquests moments estan saturats i operant en remot..

La segona gran queixa que resulta de les enquestes internes realitzades per les organitzacions empresarials es refereix als criteris de solvència “massa rígids”. Segons els seus càlculs, un 27% de les empreses que han demanat aquestes línies d’avals no les han obtingut i un 39% lamenta la complexa tramitació per aconseguir-les. Per això, les pimes demanen al Govern que rebaixi els criteris de solvència i especialment el que impedeix accedir a un aval si l’empresa tenia rebuts pendents al tancament de 2019. La seva proposta és limitar aquests deutes a un màxim de 6.000 euros o del 20% del finançament sol·licitat.

Per la seva banda, la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC) planteja, a través d’un comunicat, que l’abonament sigui immediat després de la firma per crèdits inferiors als 100.000 euros, per agilitzar el procés. L’ICO revisa les operacions prèviament acceptades pels bancs abans de concedir l’aval, la qual cosa dilata el termini entre la sol·licitud i l’ingrés en compte. Segons un estudi de PIMEC, entre la rúbrica i l’abonament estan passant 12 dies.

Al servei de les necessitats de les empreses 

Entre les entitats financeres que treballen amb la línia d’avals s’hi troba el Banc Sabadell, que les inclou en el seu Pla d’acompanyament a les empreses. “Tenim un objectiu clar: ajudar els nostres clients. Estar al seu costat, anticipar-nos a les seves necessitats i oferir-los solucions de finançament. És la nostra responsabilitat. Per això, al Banc Sabadell els oferim el finançament lligat a les mesures d’ajuda anunciades pel Govern (ICO Covid-19)”, explica Sergi Bea, director de la Direcció de Segment Empreses i Pimes de Banc Sabadell. És per a això que l’entitat compta amb gairebé 3.000 gestors especialistes, gran part d’ells en teletreball, que contacten amb els clients per conèixer de primera mà les seves previsions i necessitats. A més, realitza una revisió de les polítiques i procediments per agilitzar la formalització de les operacions i adaptar-se a les peculiaritats de la situació. “S’ha creat un circuit exprés per a l’aprovació d’operacions, s’ha habilitat una nova modalitat de formalització a distància i s’han simplificat els processos per guanyar en agilitat”, afegeix Sergi Bea.

“Més enllà de les preocupacions pròpies d’una crisi sanitària d’aquestes característiques, en un entorn com l’actual la majoria de les empreses veuen els seus ingressos molt reduïts, si no eliminats. És per aquesta raó que la principal prioritat per a la majoria de les empreses és poder disposar de la liquiditat necessària per fer front als seus compromisos. Són molt conscients de la importància que té complir-los (nòmines, pagaments a proveïdors…,) per, una vegada superada la crisi sanitària, tornar a la seva activitat amb el menor impacte possible”, apunta Sergi Bea, qui també assenyala que una altra de les preocupacions més esteses és poder mantenir la seva capacitat operativa bàsica. I, sens dubte, les capacitats de teletreball i la banca a distància estan jugant en aquest sentit un paper fonamental. Així, es tracta de complementar les solucions de les quals disposa l’entitat per donar la millor resposta a les necessitats específiques d’aquesta nova situació: solucions per al circulant de les empreses així com també per als seus finançaments a llarg termini.

“Lògicament hi ha tantes realitats com empreses i per tant també existeixen preocupacions més específiques en determinats sectors. Així, per exemple, aquelles empreses amb comerç exterior estan també preocupades pels impactes logístics que aquesta crisi pot tenir a nivell internacional (transport de mercaderies, situació en duanes, impacte de la crisi en els seus proveïdors o clients…)”, afegeix el director de la Direcció de Segment Empreses i Pimes.

Pot interessar-te: Els avantatges de recolzar-te en les Societats de Garantia Recíproca per mitigar l’impacte financer de la crisi

Fotografia d'Arnaud Jaegers a Unsplash
-Temes relacionats-
up