Els 10 errors més comuns en crear una empresa | EDE
movi-image-errores-comunes-empresa-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Els 10 errors més comuns en crear una empresa

Mon Oct 07 13:03:31 CEST 2019

Un 26% de les empreses tancaran durant el primer any de vida i només un 36% aconseguiran tres exercicis d’activitat, segons les dades de l’OECD. Fins a l’octubre del 2018, es van tancar 19.702 societats; el motiu, en molts casos, estava directament relacionat amb la posada en marxa del negoci.

Equivocar-se és humà i fer-ho en crear una empresa encara més. De fet, amb prou feines hi ha emprenedors d’èxit que no hagin experimentat el fracàs a la pròpia pell d’una manera o altra. Afortunadament, pots aprendre d’ells i no cometre els errors següents en crear una empresa.

1. No encertar amb la forma societària

El més habitual és començar com a autònom i després crear una societat. No té per què ser la millor opció si vols protegir el teu patrimoni com a emprenedor. Una societat limitada (SL) implica més costos, però també és més segura. En qualsevol cas, hauràs de ser autònom, bé pel teu compte, bé com a autònom societari.

2. Centrar-se en els inversors i no en els clients

El finançament és important, però els que fan que l’empresa tiri endavant són els clients. Un error habitual és dedicar molt de temps a aconseguir un capital addicional que pot no ser necessari, en lloc d’atendre el negoci. Que els números del negoci passin per davant de les presentacions.

3. Oblidar-te de qüestions legals clau

Crear una empresa implica molts tràmits legals i paperassa. En iniciar el negoci, no oblidis qüestions com la patent de marca o la protecció de dades.

4. Començar sense un pacte societari

Un pacte entre socis regula la relació entre els socis i els protegeix en cas de futures vendes o ampliacions de capital. Poques empreses el redacten quan es creen, i és una de les principals fonts de conflicte en el futur.

5. Confondre facturar amb cobrar

Vendre està bé, però no implica necessàriament que el negoci funcioni. Per a això, has de cobrar. L’Administració central triga una mitjana de 70 dies a pagar, segons les dades de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), i les autonòmiques 45 dies. Entre empreses, el retard mitjà en els pagaments respecte a la data prevista a la factura és de 12 dies, segons les dades d’Informa D&B.

6. Centrar-se només en la idea / Esperar fins que el producte surti perfecte

Molts emprenedors s’enamoren de la idea, però l’execució és tan o més important. I pretendre que tot surti perfecte és també un error molt habitual.

7. Ser massa optimista

Un 29% de les empreses tanquen perquè es queden sense diners, segons un estudi de CB Insights. Un dels motius és que els emprenedors tendeixen a ser massa optimistes en les previsions d’ingressos i també en els costos que hauran d’assumir. A més, el seu matalàs de seguretat per mantenir el negoci a flotació també sol ser limitat.

8. Falta de model de negoci

Un 17% dels fracassos provenen de llançar un producte sense un bon model de negoci darrere o sense que evolucioni el model inicial, segons les dades de CB Insights. Cal afegir-hi el 14% dels que tanquen per no saber executar correctament el pla de màrqueting i un altre 10% que han pilotat el negoci de forma errònia.

9. No encertar en el preu

Aquesta és la raó del 18% dels tancaments de les start-ups, que o bé posen un preu molt car, o bé massa barat perquè pugui cobrir costos.

10. Endarrerir-se en les subvencions

Hi ha moltes ajudes per crear empreses, però has de demanar-les dins de termini i tal com pertoca. El millor exemple és la possibilitat de capitalitzar l’atur com a autònom, una opció que pots demanar en qualsevol moment, menys quan queden menys de tres mesos per cobrar. I en aquesta línia, si has rebut una subvenció, has de ser capaç de justificar-la o hauràs de retornar-la, cosa que sol passar en les subvencions d’R+D.

 
Fotografia de Rawpixel a Unsplash
-Temes relacionats-
up